Ustavni sud sutra donosi odluku o tužbi GI Narod odlučuje – hoće li suci zaštititi pravo građana na referendum?

Foto: www.usud.hr

Ustavni sud u ponedjeljak bi trebao donijeti odluku o tužbi Građanske inicijative Narod odlučuje koju su podignuli jer je, kako su upozorili, odluka Vlade i Ministarstva uprave o provjeri potpisa za raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava nezakonita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

GI Narod odlučuje očekuje da će Ustavni sud zaštiti pravo građana na referendum – da će Hrvatskom saboru naložiti raspisivanje referenduma o promjeni izbornog sustava ili ponoviti postupak provjere potpisa i omogućiti da u njemu sudjeluju promatrači GI Narod odlučuje.

Podsjetimo, nakon što je Organizacijski odbor sukladno članku 8.f i g Zakona o referendumu prebrojao potpise i ustanovio da je prikupljeno više od 10 posto potpisa od ukupnog broja birača (405.342 valjanih potpisa birača za prvo i 407.469 valjanih potpisa birača za drugo referendumsko pitanje), predao je 13.6. Hrvatskom saboru zahtjev za raspisivanje referenduma zajedno s potpisnim knjigama.

Sabor je imao dvije mogućnosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1. Donijeti odluku o raspisivanju referenduma (jer u čl. 87.3. Ustava stoji da će “Hrvatski Sabor raspisati referendum ako to zatraži 10 posto od ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj”);

2. Zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi “je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom i jesu li ispunjene pretpostavke iz članka 87. stavka 1. do 3. Ustava Republike Hrvatske za njegovo raspisivanje” (čl. 95. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH). To znači da Sabor, ako želi znati je li prikupljeno 10 posto potpisa od ukupnog broja birača, jedino može zatražiti Ustavni sud da to utvrdi, a ne neko ministarstvo, zavod, ili tvrtku. Ustavni sud bi tada imao legitimitet provjeru potpisa dodijeliti neutralnom tijelu koje će operativno provjeriti potpise (npr. Državnom izbornom povjerenstvu), odrediti kriterije valjanosti potpisa i omogućiti promatrače.

Međutim, Hrvatski sabor nije donio nijednu od dvije zakonite odluke, već je 6. srpnja 2018. nezakonito, bez uporišta u Zakonu o referendumu, za provjeru broja i vjerodostojnost potpisa birača zadužio Vladu, nakon čega je Vlada 2. kolovoza 2018., također nezakonitom odlukom, taj posao proslijedila Ministarstvu uprave, a ono je 5. rujna, ponovno bez uporišta u Zakonu, provjeru potpisa dodijelilo tvrtci Apis, čijeg je čelnog čovjeka, Sašu Bilića, izabrao Plenković nakon što se u 2016. učlanio u HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sabor, Vlada, ministarstvo, Apis su svi ili politička ili politizirana tijela, pod utjecajem politike, i zato nisu nepristrani, što znači da ne mogu brojati potpise i odlučivati hoće li ili neće biti referenduma koji su zatražili građani. Osim toga, saborski zastupnici i čelnici izvršne vlasti su u sukobu interesa – na referendumu bi se odlučivalo upravo o načinu izbora zastupnika i o formiranja Vlade, dakle onih koji sada opstruiraju referendum.

O tome je li prikupljeno dovoljno potpisa može odlučiti jedino nepristrano i neutralno tijelo, što predlaže i Venecijanska komisija, dakle nepolitičko tijelo poput Državnog izbornog povjerenstva i Ustavnog suda. Naravno, i ta su tijela u Hrvatskoj daleko od savršenog, no ona su u ovoj situaciji najviše što građani imaju kao zaštitu njihovih prava i zakonitosti referendumskog procesa.

Tražimo od Ustavnog suda da naloži Saboru da sukladno Ustavu raspiše referendum. Unutar tužbe je i zahtjev da se naloži Vladi RH, Ministarstvu uprave i Ministarstvu unutarnjih poslova da dopuste sudjelovanje promatrača građanske inicijative u cijelom postupku referenduma”, objasnio je odvjetnik i podupiratelj GI Narod odlučuje, Darko Varnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.