(VIDEO) Završena saborska rasprava o potpisima GI Narod odlučuje: Pupovac ponovno vrijeđao prof. Podolnjaka, Grmoja napustio sjednicu

Foto: Snimka zaslona

Hrvatski sabor u srijedu je plenarni radni tjedan započeo raspravom o izmjenama Zakona o privatizaciji Ine, kojima se članak 10. tog zakona, na temelju kojeg Hrvatska ima ekskluzivna prava vezana uz kontrolu nad promjenama u vlasništvu društva, mogućnost veta na određene odluke Uprave te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine, usklađuje s pravnom stečevinom EU-a. Prema prijedlogu, stjecatelj dionica Ine koji želi prijeći prag od 50 posto dionica o tome bi trebao obavijestiti resornog ministra te mu predati dugoročni plan upravljanja poslovanjem. Vlada bi, temeljem mišljenja ministra, donijela odluku o suglasnosti za stjecanje dionica u roku 30 dana. Ta suglasnost može biti uskraćena ili oduzeta ako Vlada ocijeni da to predstavlja ozbiljnu prijetnju javnoj sigurnosti i iznimnu opasnost od ugroze sigurne, pouzdane i redovite opskrbe energijom te zaštite infrastrukture.

Pred zastupnicima je bila i rasprava o prijedlogu Zaključka povodom izvješća o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača i zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj.

U raspravi o vjerodostojnosti potpisa referendumskim inicijativama dio zastupnika upozoravao je kako je cijeli postupak provjere potpisa kontaminiran i netransparentan ističući kako treba poštovati volju naroda i raspisati referendume, dok su uglavnom zastupnici HDZ-a, HNS-a i SDP-a navodili primjere falsifikata i sporne metode prikupljanja potpisa poručivši kako za to nisu stvoreni uvjeti.

Kraj sjednice pogledajte u videu:

23:20 Saborska rasprava završena je s inicijativom za proglašenje 22. veljače Danom hrvatske glagoljice te predstavljanjem važnosti isticanja u hrvatskom jeziku i jezikoslovlju.

Zastupnici su podržali prijedlog da se 22. veljače proglasi Danom hrvatske glagoljice i glagoljaštva i da se taj dan u kalendaru blagdana upiše kao spomendan. Inicijativa je došla od Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje koji je 22. veljače odabrao kao spomen na dan kada je u Kosinju, 1483. godine, tiskana prva hrvatska glagoljička knjiga Misal po zakonu Rimskog dvora.

23:10 Zastupnik Boris Milošević (SDSS) referendum je demokratski alat i neposredno odlučivanje o određenim pitanjima, no trebaju postojati ograničenja.

Ističe da je protiv spomenutih referendumskih inicijativa, ne odgovaraju kampanjama kada su se potpisi prikupljali, osobito o umanjivanju prava manjinskih zastupnika.

Milošević smatra da je “stvarna potreba za referendumom zloupotrijebljena kako bi se zastupnici srpske manjine prikazali kao problem.”

23:05 Zastupnik Bauk podržava zaključak Odbora za ustav koji je dao do znanja da inicijative nisu prikupile dovoljna broj potpisa.

Predstavnici inicijativa nisu odgovorni za duple potpise i za sve one koji su se našli na potpisnim listama, jer nemaju mogućnost kontrole,a netko možda namjerno želi napakostiti pa potpiše lažno i za to ne treba prozivati inicijatore.

22:50 Gordan Maras podržao bi pojednostavljenje skupljanja potpisa za referendum. Zakon nije dobar, no ministar Kuščević najavljuje radikalne mjere i da će biti još teže prikupljati potpise.

22:40 Zastupnik Branimir Bunjac naglašava da je cijeli postupak kontaminiran, netransparentan, jer je ministar Kuščević po nalogu premijera Andreja Plenkovića unaprijed odlučio da referendumi neće biti održani.

Inicijative su predale potpise u lipnju, a ministarstvo je šest mjeseci provjeravalo potpise.

HDZ je imao potporu SDP-a, jer ni SDP-u ne odgovaraju referendumi, kao što ni EU ne odgovaraju referendumi, istaknuo je Bunjac te navodi pozitivne primjere, kao što je u Švicarskoj gdje imaju 3 mjeseca za prikupljanje potpisa.

Pravila za referendum se trebaju pojednostavit, prag spustiti na 2&, a rok za prikupljanje produžiti na mjesec dana.

“Bojite se mišljenja naroda i zato opstruirate referendume.”

22:30 Zastupnik Zekanović ističe da za inicijative rade volonteri koje nemaju infrastrukturu, zato su i informacije o broju potpisa bile različite, ali ako postoje osnovane sumnje, da se prijave nadležnima.

Referendumi trebaju biti liberalniji i olakšani, smatra Zekanović te ističe da je jedini koji se odrekao vlasti i opovrgnuo podršku Plenkoviću zbog neslaganja oko Istanbulske konvencije.

“Istanbulska neće smanjiti nasilje nad ženama, nego se na perfidni način uvodi rodna ideologija.”

22:25 Saša Đujić ističe da je svojim izjavama i ministar doprinio nejasnoćama spomenuvši 3 milijuna i 300 građana koji nisu potpisali za inicijativu.

22:23 Zastupnik Ante Sanader spominje kako prof. Podolnjak ne bi trebao dovoditi u pitanje odluke Ustavnog suda. Referendumske incijative su dobre te smatra da nije dobro ni Grbinovo osporavanje “Željke Markić i njegovi dvostruki kriteriji.”

22:16 Zastupnik Zekanović ističe da je fantastično kako SDP podržava HDZ i pokušava rušiti referendume.

22:08 Zastupnik Saša Đujić će podržati Izvješće Odbora za ustav, jer referendumska pitanja smatra neustavnim i zadiranjem u prava manjina.

22:05 Zastupnik Gordan Maras upućuje da ministar nije komunicirao dovoljno razumljivo te je stvorio probleme.

21:56 Sunčana Glavak u pojedinačnoj raspravi ustvrdila je da je Vlada zadužila Ministarstvo uprave za provjeru broja i vjerodostojnost potpisa, sve kontrolne liste i dalje postoje, a potpisi i originali se nalaze u Saboru.

STANKA

21:35 Zastupnik Peđa Grbin u ime Kluba zastupnika SDP-a smatra da se ne bi trebala ograničavati prava ranjivih skupina što smatra da je predloženo referendumskom inicijativom Narod odlučuje.

Ističe da postoje grupe “desnog, vrlo konzervativnog i klerikalnog političkog spektra koje si uzimaju pravo tvrditi da govore u ime naroda”, što smatra nedopustivim.

Naglašava da će SDP podržati zaključke Odbora za ustav, jer ove referendumske inicijative smatra protuustavnim i nemoralnim, ali ističe da je ministarstvo traljavo postupilo te  napravilo propuste.

Krivi “inicijatore referendumskih inicijativa, jer su se usudili napasti ranjive skupine” i optužuje da su falsificirali potpise.

Želi “otkloniti mogućnost da gospođa Markić, Iličić i drugi ponovno prikupljaju potpise i manipuliraju potpisima”, stoga će “Klub zastupnika SDP-a s neizmjernim zadovoljstvom glasati protiv raspisivanja referenduma.”

21:20 Vesna Pusić u ime zastupnika GLAS-a i HSU-a tvrdi da se moramo držati respekta prema institucijama, a ne ih potkopavati.

Referendum kao vrhunac demokracije smatra upitnim. Poziva se na Madisona koji izravnu demokraciju smatra podložnom demagozima i huškačima. Glorifikacija referenduma kao festivala demokracije je upitna, na rubu terora gomile.

21:10 Milorad Batinić u ime kluba zastupnika HNS-a ističe da je žalostan što pojedini zastupnici negiraju Izvješće i ističu nepovjerenje u institucije, Povjerenstvo i APIS.

Radi se o manipulacijama s brojkama, duplim potpisima, potpisivanju maloljetnika, ističe Batinić.

21:05 Zastupnik Grmoja je zahtijevao reakciju na Pupovčevu izjavu koji je zastupnika Podolnjaka nazvao huljom. Nakon što je ponovno pozvao da se Pupovca prozove zbog izjave, udaljen je sa sjednice.

20:55 Milorad Pupovac u ime Kluba zastupnika SDSS-a naglašava da je bilo grešaka u vezi s referendumskom inicijativom, ali ne tijekom brojanja, nego tijekom kampanje i prikupljanja potpisa. Tvrdi da je upitno kako su se i gdje skupljali potpisi i kojim su se sredstvima služili u kampanji. Smatra da se u kampanji širila mržnju i naveliko i naširoko obmanjivalo ljude i prodavalo maglu.

>Pupovac za srbijanske Novosti tvrdi: ‘Prikupljali su potpise ispred crkava i vukli ljude za rukav da potpišu protiv Pupovca’

“Potpise su skupljali ispred crkvi, vukući ljude za rukav, govoreći potpišite protiv Pupovca.”

“Nije ih stid što su potpisivali djecu i umrle. Produžili su i referendumsko vrijeme nakon isteka roka. Da je država radila svoj posao, vi koji danas prozivate državu bili biste manji od makova zrna, zajedno s onima koji su organizirali referendumsku inicijativu.”

“Referendum ima za cilj dolaska na vlast pomoću priče o suverenosti”, smatra Pupovac.

“Kao što smo čuli danas ovdje, i prošlo je kao da nitko ništa nije rekao, a sve veliki kršćani, sve iznimni katolici i hrvatski suverenisti, koje ugrožavaju pederi, Srbi i ne znam tko drugi! A tko ih ugrožava? Oni sami! Neostvareni, neiživljeni pederi! U moralnom i svakom drugom smislu te riječi! Neostvareni Hrvati koji nisu u stanju shvatiti da im nisu Srbi koji su ostali živjeti u Hrvatskoj i koji predstavljaju Srbe problem, problem su oni sami. Ne znaju tko su, što su, kuda će i kako sa sobom. Pa tako kao što su jučer pljuvali po Beogradu, danas pljuju po Bruxellesu. A sebe nikako da pogledaju tamo gdje se treba pogledati – u očima drugih ili u ogledalu.”

“To su ti suverenisti koji navodno nude mogućnost, kao što to čini naš junak koji druge proglašava homoseksualcima i bježi van iz ovoga Sabora, Zekanović… Sramota me dijeliti ovu dvoranu sa ljudima koji tako misle i tako govore o drugim ljudima.”

“I oni bi ovoj zemlji trebali donijeti prosperitet? Oni bi ovoj zemlji trebali osigurati pravi identitet? Slobodarstvo? Zapravo nas vračaju u crni mrak. Zato ovo doista nije pitanje jesu li ljudi koji su radili ovaj posao koji im je povjerila Vlada napravili taj posao kako valja. Ovo je priča o onima koji su skupljali potpise i koji su vodili kampanju. Koji su se služili najnedopuštenijim sredstvima da jedva skupe potpise, a onda se jedan profesor ustavnoga prava (op. a. prof. dr. sc. Podolnjak) poziva na volju naroda.”

“Jeste. Svaka hulja se danas može pozivati na volju naroda. I zato nam jeste tako kako nam jeste i bit će nam tako sve dotle dok narod ne prozre te hulje”, zaključio je Pupovac.

20:42 Zastupnik Pernar u ime Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e ističe da država ne želi pružiti uvid. “Problem je demokratskog deficita u cijeloj EU. 2/3 zakona dolazi iz Bruxellesa.”

Mišljenje birokrata iz Bruxellesa, bitnije je od mišljenja vlastitih građana. Od ulaska u EU dogodio se slom poljoprivrede, ističe Pernar.

Ministarstvo uprave nesklono je referendumima.

20:40 Ministar priznaje da je zakon pun manjkavosti. Optužuje inicijative da su se neki potpisi potpisivali van granica, na haubama automobila o čemu navodi da ima fotografije.

20:32 Bauk smatra da nije nužno da vlada bude neutralna, ali mora biti nepristrana u brojanju potpisa i u administrativnim stvarima, jer da vlada podržava inicijative, ne bi bilo potrebe za referendumom.

20:30 Mostov zastupnik Grmoja potvrđuje da će sutra doći na uvid u kontrolne liste na što je ministar pozivao.

20:25 Zastupnik Bulj pozvao se na povredu Poslovnika i poziva ministra da se donesu papiri i organizira uvid. Optužuje ministra Kuščevića da je uništio liste, nakon čega je dobio opomenu od Brkića te je udaljen sa saborske sjednice danas i sutra.

Upozoravajući da su kontrolne liste provjere potpisa za raspisivanje referenduma uništene, i da Most nije mogao dobiti uvid u potpise, Bulj je unatoč upozorenjima predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora Milijana Brkića, nastavio dobacivati ministru uprave Lovri Kuščeviću iz klupe te je nakon opomene i oduzimanja riječi dobio i mjeru udaljenja sa sjednice u dvostrukom trajanju.

“Udaljavam Vas sa plenarne sjednice do kraja današnjeg dana”, izrekao je mjeru Bulju predsjedavajući Brkić.

No Bulj je nastavio dovikivati kako se ne poštuje volja građana pa je udaljen sa sjednice Hrvatskog sabora i za četvrtak.

“Izričem Vam udaljenje sa sjednice u dvostrukom trajanju za današnji i sutrašnji dan. Molim Vas napustite plenarnu dvoranu”, rekao mu je potpredsjednik Sabora Brkić.

>(VIDEO) Mostov Bulj upozoravao na uništene kontrolne liste, a HDZ-ov Brkić ga udaljio sa sjednice za danas i sutra

20:20 Ministar uvjerava da nikakav dokument nije uništen. Sve kontrolne liste su na DIP-ovoj aplikaciji. Krivi referendumske inicijative koje su “potpisivale mrtve, malodobne i kontaminirale proces.”

19:55 Zastupnik Podolnjak u ime Mosta ističe da je “za vladu i većinu i u saboru samo mrtav referendum- dobar referendum.”

Netransparentan i mračan proces provjere potpisa rađen je s ciljem da ne smije biti dovoljno potpisa.

“Ustavni sud se proglasio nenadležnim i oprao ruke, umjesto da zaštiti ustavno pravo na referendum.”

19:40 Bačić u ime zastupnika HDZ-a Hasanbegovića naziva nevjerodostojnim te ga optužuje da žali za svojom ministarskom foteljom.

Smatra da se nisu stekli uvjeti za raspisivanje referenduma.

19:35 Zastupnik Mosta Marko Sladoljev napominje da ministar nije nepristran, jer je premijer Plenković izrazio stav protiv referendumske inicijative, čime je kontaminiran proces.

19:32 Ministar ponavlja da je svatko imao pravo na uvid te poziva na zaštitu osobnih podataka.

19:30 Zastupnik Bulj se referirao na ministrovu izjavu da štiti 3 milijuna i 300 građana koji nisu potpisali inicijativu te podsjetio da “birači ne mogu izaći i reći što misle o ovom pitanju, jer je referendum ukraden.”

19:25 Zastupnik Podolnjak ističe da se ministar selektivno poziva na Venecijansku komisiju, jer postupak provedbe referenduma mora provoditi nezavisno i nepristrano tijelo odvojeno od Vlade, a ne ministarstvo.

19:20 Ministar Kuščević ponovio je da je sve rađeno u skladu sa zakonima, što je i Ustavni sud utvrdio, kao i Venecijanskom komisijom. Ministar ističe da “štiti volju 3 milijuna i 300 birača koji nisu podržali inicijativu.”

18:55 Zlatko Hasanbegović u ime Kluba zastupnika Neovisnih za Hrvatsku ističe da je “saborska rasprava nastavak protureferendumskih aktivnosti nadahnuta Plenković-Kuščević prijedlogom zakona o financiranju stranaka, izborne promidžbe i referenduma kojom se dokazalo da će Vlada Andreja Plenkovića ući u povijest kao prva koja je iz političkog motiva posegnula za Bauk-Grbinovim intelektualnim vlasništvom te uputila u proceduru njihov zakonski prijedlog u vezi s referendumima.”

> Dr. sc. Hasanbegović (NHR): ‘Plenković nadmašio i Milanovića, provodi protureferendumsku volju svoje političke pomajke Jadranke Kosor’

Plenković koristi “beskrupolozno protureferendumsku doktrinu i zloporabu moći.”, smatra Hasanbegović.

U odnosu na Kuščevićevu manipulaciju, Baukove protureferendumske zloporabe naziva “kamilicom”.

Zastupnik Hasanbegović ističe da se “među više 100 000 tisuća pogaženih potpisa nalaze i glasovi HDZ-ovih birača koji su ih doveli na položaj moći.”

Ističe da je zakonski nejasno je koja ustanova provjerava potpise, što otvara prostor manipulacijama.

Bez bilo čijeg nadzora i neovisne dodatne provjere, potpisi su proglašeni nevaljalim zbog nečitkosti.

“Može li provedba referendumske narodne volje ovisiti o grafološkim i dioptrijskim sposobnostima 14 činovnika ministarstava?”, upitao je zastupnike Hasanbegović.

Naglasio je da je tandem Plenković-Kuščević kontrolne liste uništio i prije nego je Sabor raspravio.

18:50 Zastupnik Zekanović “branite Istanbulsku konvenciju koja je neobranjiva”.

18:45 Zastupnik Mosta nezavisnih lista Slaven Dobrović naglašava da nije bilo transparentnosti u uvidu. “Referendum pokazuje demokratske slobode i volju naroda, a mi smo pokazali loše.”

18:40 Ministar Kuščević krivi inicijative koje su naknadno nakon zabrane prikupljanja, predali veći broj potpisa, nego što su prvotno naveli na konferenciji.

18:35 Zastupnik Sladoljev traži od ministra da objasni što je to nečitak potpis koji su neprihvaćeni, ministar objašnjava da se nije išlo u analizi potpisa, već točni podatci i OIB.

18:32 Nikola Grmoja ističe ni Milošević nije zabranio referendum, nego su “referendum hrvatskom narodu zabranili Lovro Kuščević, Andrej Plenković, Milorad Batinić, Milorad Pupovac, akademik Reiner, Branko Bačić, kao i svi koji će u petak glasati za ovakav zaključak Vlade.”

18:30 Na kritike ministar Kuščević odgovorio je da se “kontrolne liste se nalaze u aplikaciji DIP-a smještena u APIS-u.”

Zastupnika Bulja naziva frustriranima, kao i Grmoju, jer su ih pobijedili kandidati za župane s lista HDZ-a.

18:22 Zastupnik Bulj upozorava da je i dalje nepoznato gdje su liste te da se ministar boji volje naroda.

Zastupnik Podolnjak naziva govor ministra Kuščevića “o laganju i obmanjivanju javnosti kako bi se skupili jeftini političkih poena” omalovažavanjem saborskih zastupnika. Ističe da ministar preferencijskim glasovanjem ne bi bio uopće zastupnik i ne bi ušao u Sabor te se zato i bori protiv toga.

18:10 Ministar uprave Lovro Kuščević brani “nedvojbeno utvrđeno činjenično stanje.”

Smatra da zastupnici po pitanju referenduma lažu, jer žele doći do “političke vidljivosti.”

Ministar tvrdi da nijedan dokument nije uništen, jer kontrolne liste postoje u aplikaciji, ali ne u papirnom obliku. Moguće je napraviti uvid, a sve napade i pozivanje na kontaminacije procesa naziva “predstavom za javnost.”

18:05 Zastupnik Goran Aleksić: “Neću podržati Izvješće, smatram da ste kontaminirali demokratski proces”. Spriječili ste građane da izraze svoj stav.

18:00 Zastupnik Bulj predlaže da se raspiše referendum, jer je ministar Kušćević ukrao referendum građanima.

17:50 Željko Reiner izvještava kako nije ispunjena pretpostavka za raspisivanje referenduma.

STANKA

17:35 Robert Podolnjak ponavlja da su uništene kontrolne liste.

Branko Bačić (HDZ) poručio im je da je saborski Odbor za Ustav i Poslovnik predložio da se referendumi  ne provedu, ali ne zato što ta pitanja jesu ili nisu u skladu s Ustavom već zato što je utvrđeno da inicijative nisu prikupile dovoljan broj potpisa.

“Floskula je da je nešto uništeno i spin profesora Roberta Podolnjaka, ništa nije u procesu referenduma uništeno i u Saboru postoje svi potpisi, kako oni koji su pravovaljani, tako i oni netočni, svatko dobronamjeran može provjeriti koji su potpisi nevažeći” , kazao je Bačić.

17:32 Miro Bulj na Bačićevo izlaganje uzvraća da je “udar na demokraciju, kontrolne liste su uništene, narod je prikupio 400 000 i više potpisa za referendum, ne postoji dokaz da su nevažeći.”

“I Bačić je uz Kuščevića grobar referenduma i oduzima prava vlasti narodu.”

17:30 Zastupnik Branko Bačić u ime Kluba HDZ-a ističe da dovoljan broj potpisa nije prikupljen kako bi se mogao raspisati referendum.

“Ništa nije u procesu referenduma uništeno. U Saboru postoje svi potpisi, i pravovaljani kao i oni za koje je vlada utvrdila nisu pravovaljani.”

17:25 Nikola Grmoja je zatražio stanku, ističe da je zatražen uvid u kontrolne liste kojih nema. Nije dopušten uvid u potpise.

“Kuščevićevo ministarstvo uprave po Plenkovićevom nalogu miniralo je referendum”. Negirana je volja 400 000 građana, što je neprihvatljivo, zaključuje Grmoja.

17:15 Tomislav Panenić u ime Mosta naglašava smanjenje broja zaposlenih te da se ovim izmjenama i dopunama donosi “strateški loša odluku koja je rezultat Vlade Andreja Plenkovića i ministra Ćorića.”

17:10 Tomislav Žagar ističe da jedino Vlada može zaštiti hrvatske interese.

17:00 Ivan Vilibor Sinčić u ime Živog zida ističe da “2/3 zakona propisuje Europa koje nemamo pravo odbiti i zbog toga je to članstvo štetno.”

“Korupcija je odradila svoje, a nemamo prave informacije o Ini. Nepoznato je je li sisačka rafinerija gubitak ili je profitabilna.”

16:55 Davor Vlaović nije u redu da ovakav zakon ide u hitnu proceduru, već treba u 2 čitanja, jer je tema bitna. “Imat ćemo manja prava i gubimo pravo veta.”

Vlaović naglašava da iz HSS-a traže “da se ostvari ono što je premijer Plenković obećao, da Hrvatska vrati Inu u svoje ruke. Vratimo upravljačka prava Hrvatskoj.”

16:50 Zastupnik Zekanović naglašava da “sustavno gubimo industriju. Svu industrijsku proizvodnju prepustili smo strancima.”

“Hrvatska sustavno gubi suverenitet, gubi svoju poziciju, jer sve više gledamo prema Bruxellessu.”, smatra Zekanović.

Osvrnuo se i na skandalozne Tajanijeve izjave na koje je “premijer trebao reagirati suvereno i pozvati hrvatske parlamentarce, dok ne Tajani ne odstupi, premijer daje mlake izjave, nije se postavio.”

Zakon nije dobar za državu, a Ina neće više biti hrvatska tvrtka, zaključio je Zekanović.

16:45 Ministar Ćorić naglašava da važeći Zakon o privatizaciji Ine nije u skladu s europskom pravnom stečevinom što je razlog izmjena i dopuna.

Za izgradnju LNG terminala ističe da je projekt strateškog interesa.

16:30 Vlaho Orepić naglašava da HDZ i SDP imaju zajedničku odgovornost te izjavljuje “iznevjerili ste građane po pitanju Ine.”

Zapitao je zašto se insistira žurna procedura i zašto se uskraćuje oporbi rasprava o tako važnom zakonu. Krši se procedura donošenja što Orepić naziva ‘političkim huliganstvom’.

16:25 Zastupnik Ivan Lovrinović je u svojoj raspravi istaknuo da se radi o u ugrozi energetske sigurnosti Hrvatske te je pozvao zastupnike da ne podrže izmjene ovog Zakona, u suprotnom će u budućnosti odgovarati za svoj čin

16:00 SDP- ov Peđa Grbin vladajuće je podsjetio na HDZ-ovo obećanje da će vratiti Inu u vlasništvo Republike Hrvatske

15:20 SDP-ov Gordan Maras je ustvrdio da su ove izmjene prevara birača i na štetu hrvatskih gospodarskih interesa

13:35 Mostov Miro Bulj kaže kako su ove izmjene zakona smrtni list za Inu.

“Izmjene ovog zakona vam je sigurno diktirao Jozo Petrović, ovo je izdaja nacionalnih interesa”, kazao je Bulj kidajući papir na kojem je napisan zakon. Ministar Ćorić uzvratio mu je kako se interesi Hrvatske štite u najvećoj mogućoj mjeri..

13:20 “Za Božić 2016. premijer Plenković je obećao prodaju četvrtine HEP-a kako bi kupio mađarske udjele u Ini, da će proces trajati godinu dana, kao i da će se posao voditi transparentno, a Ina će biti u hrvatskom vlasništvu. Sad je prošlo već dvije godine, zašto ste od toga odustali”, pitao je Bunjac.

Za Mostova Nikolu Grmoju nije jedino božićno obećanje ono koje je premijer izigrao.

“Vi ste odlukom Vlade pristali na plan poslovanja Ine i tako zatvorili sisačku Rafineriju. Osim toga, pustili ste MOL u Petrokemiju i omogućit ćete Janafu da sisačku naftu preusmjeri u druge centre gdje će se obrađivati. To je sve dio dogovora Plenković – Orban”, kazao je Grmoja.

Tomislav Panenić podsjetio je kako je pitanje međudioničarskog ugovora sudski postupak gdje osporavamo i tvrdimo da je koruptivnim radnjama bivšeg premijera Sanadera potpisan u ime Hrvatske.

“Ako na tom bazirate pravo prvokupa, legitimirate Sanadera i njegov aneks”, kazao je Panenić uvjeren da se na taj način zakon prenosi u područje koruptivnog postupka.

13:15 Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) uvjeren je kako je Vlada iskoristila EU-ovu pravnu stečevinu da obavi prljav posao.

“Ovo je najveća politička korupcijska afera, a Hrvatska će izvući velike posljedice”, poručio je Lovrinović prozivajući HDZ i SDP za upropaštavanje Ine.

“Jedino je jasno da niste pročitali ni prvi zakon niti ove izmjene, što se vidi iz Vašeg izlaganja”, kratko mu je uzvratio Ćorić.

Hrastov Hrvoje Zekanović ministra je uvjeravao kako je on zakon pročitao.

“Ključna riječ Vam je ‘pravna stečevina’, odnosno – Hrvati usvojite sve zakone koje naloži EU. U nesuglasju Vam je zaštita interesa Hrvatske i tržišna sloboda EU-a. Po članku 10 Hrvati će imati pravo prvokupa ako se Ina raspadne. Od EU-a nemamo ništa, a njihovi zakoni ne odgovaraju našoj domovini i narodu”, zaključio je Zekanović.

13:10 Ćorić “Ova vlada odlučila je preuzeti odgovornost. Izmjene zakona motivirane su jedino usklađenjem hrvatske pravne stečevine s onom EU-a, čiji je Hrvatska član, izbjegavanje tužbi pred Europskim sudom te zaštita interesa Hravtske. Ni jedan drugi motiv ne stoji doli da se zaštiti interes Hrvatske”, uvjeravao je zastupnike Ćorić.

Zakonom o privatizaciji Ine, koji je stupio na snagu 2002., utvrđen je postupak privatizacije Ine. Predloženim se mijenja članak 10 kojim je Hrvatska imala ekskluzivno pravu kontrole nad promjenama u vlasništvu, kao i prava veta na određene odluke uprave društva te pravo prvokupa cjelokupne ili dijela imovine društva po procijenjenoj tržišnoj vrijednosti u slučaju pokretanja postupka likvidacije.

“Izmjenama se ne gubi pravo prvokupa jer je isto pravo sadržano u izmjenama međudioničarskog ugovora sklopljenog 2009.”, rekao je Ćorić

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.