(VIDEO) Pupovac ustvrdio da je on ‘junak referenduma’: ‘Na imenu i prezimenu Milorada Pupovca mobiliziralo se ljude da potpisuju referendumsku inicijativu’

Foto: Fah

“Ova referendumska inicijativa proizvela je iznimno štetne, pa u nekim segmentima i veoma zabrinjavajuće posljedice kako po zastupnike nacionalnih manjina tako i ostale pripadnike nacionalnih manjina u RH, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava RH kao što je tolerancija i nacionalna ravnopravnost”, rekao je Milorad Pupovac, čelnik SDSS-a, na sjednici Odbora za ustav raspravlja o zahtjevu za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative “Narod odlučuje ” o dopuni Ustava RH člankom 72. te izmjeni članka 72. Ustava.

> (FOTO, VIDEO) Odbor za Ustav pozvao Vladu da provjeri potpise GI Narod odlučuje: Zaključak se uvrštava na dnevni red Sabora

Milorad Pupovac opetovano je govorio o podzastupljenosti pripadnika nacionalne manjine.

> Jesu li Pupovčeve Novosti i ove godine dobile 3,2 milijuna kuna kao avans političke trgovine?

Rekao je kako neće ulaziti u meritum ove inicijative.

“Kampanja referendumske inicijative proizvela je iznimno štetne i vrlo zabrinjavajuće posljedice za zastupnike nacionalnih manjina i za ostale pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava, poput tolerancije i nacionalne ravnopravnosti”, ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

> (FOTO) Narod odlučuje: Pogledajte veličanstvene fotografije s predaje potpisa Hrvatskom saboru!

“Kampanja inicijative “Narod odlučuje” obilovala je obmanama i lažima, a modeli zastupljenosti nacionalnih manjina prikazivani su selektivno”, optuživao je Pupovac navevši kao laž tvrdnju organizatora da Hrvatska ima jedinstveni model osiguravanja prava manjina, kao nijedna druga država.

> (VIDEO) Saša Kosanović tvrdi: ‘To je antisrpski referendum, to je potpuno jasno’

“Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava, pa u Sloveniji pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa, bez podjele na biračkim mjestima”, tvrdi Pupovac.

> (VIDEO) Zvonimir Troskot iz GI Narod odlučuje: ‘Političke kaste čine sve kako bi zaustavile ovaj referendum’

Prigovorio je i “na lažnom predstavljanju rezultata preferencijskih glasova, kao i manipuliranje stvarnim brojkama. Zastupnike nacionalnih manjina želi se prikazati kao amoralne pojave i političke trgovce, iako je to nezakonito i već bi odgovarali da je to točno”.

> (VIDEO) Radin i Pupovac napali Predsjednicu zbog izjave da se mora poštivati volja naroda: ‘Otvara prostor za nekontrolirane i opasne procese’

“Nisam siguran da pripadnici nacionalnih manjina sada imaju osjećaj veće slobode, ali ni da će pripadnici većinskog naroda sada imati bolju sliku o manjinama. Prije će ih gledati kao povlaštene koji žive na grbači većine”, naveo je Pupovac poručivši da bi trebalo provjeriti sve potpise za referendum, a ne samo uzorak.

Brine ga što nitko od nadležnih institucija nije reagirao.

> Kako je Ustavni sud 2014. potvrdio Baukovu tvrdnju da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača?

Također je ustvrdio i da je riječ o antimanjinskoj kampanji. Tvrdi da se zastupnike nacionalnih manjina nastoji prikazati kao amoralne pojave. Ustvrdio je na koncu da je on junak referenduma i da se na njegovom imenu mobiliziralo ljude na potpisivanje za referendum.

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: 6 mjera za pravedniji izborni sustav

Pupovac je naveo podatke da pripadnici srpske nacionalne manjine žive u područjima s najnižim stupnjem razvijenosti.

> Pogledajte koliko pripadnika nacionalnih manjina glasuje za manjinske liste, a koliko za opće!

“Tko govori u njihovo ime? Onaj koji je bio junak ovog referenduma, a to je onaj koji sad govori. Na imenu i prezimenu Milorada Pupovca mobiliziralo se ljude da potpisuju referendumsku inicijativu. Dopušteno? Vjerojatno jest. Posljedice toga? Govorim vam upravo sada”, ustvrdio je teatralno Pupovac dodajući da će podržati taj zaključak.

> (VIDEO) Radin izvrijeđao Podolnjaka na HRT-u; Podolnjak ga podsjetio: ‘Sjedite u Saboru s puno manje glasova nego drugi zastupnici’

Dio sjednice na kojoj se raspravljalo o zahtjevima GI Narod odlučuje za raspisivanjem referenduma pogledajte u videu:

 

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Objavljuje Narod odlučuje u 20. lipnja 2018

Članstvo Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav je akademik Željko Reiner (HDZ), potpredsjednik je SDP-ov Peđa Grbin.

Članovi:
Branko Bačić (HDZ)
Milorad Batinić (HNS)
Arsen Bauk (SDP)
dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić (SDP)
Marija Jelkovac (HDZ)
Davor Miličević (HDZ)
mr. sc. Orsat Miljenić (SDP)
Milanka Opačić (SDP)
prof. dr. sc. Robert Podolnjak (Most nezavisnih lista)
prof. dr. sc. Milorad Pupovac (SDSS)
Marko Šimić (HDZ)

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr