(FOTO, VIDEO) Odbor za Ustav pozvao Vladu da provjeri potpise GI Narod odlučuje: Zaključak se uvrštava na dnevni red Sabora

Foto: Fah

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav u srijedu je jednoglasno odlučio pozvati Vladu da provjeri broj vjerodostojnih potpisa za referendumsku inicijativu “Narod odlučuje” za promjenu izbornog zakonodavstva, te da provjeri jesu li potpisi skupljani u skladu sa Zakonom o referendumu.

> (VIDEO) Saborski Odbor za Ustav raspravio o zahtjevima GI Narod odlučuje za raspisivanjem referenduma

Prema proceduri, taj se zaključak uvrštava na dnevni red Sabora, o čemu će se raspravljati i glasovati, nakon čega se šalje Vladi, a ako Vlada utvrdi da je broj potpisa dovoljan, Odbor će ponovno odlučivati šalje li pitanja Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

> (FOTO) Narod odlučuje: Pogledajte veličanstvene fotografije s predaje potpisa Hrvatskom saboru!

Članovi Odbora ponavljali stavove HDZ-a, SDP-a, SDSS-a

Rasprava koja je trebala biti proceduralnog karaktera ipak je prerasla u raspravu o meritumu referendumskih pitanja, pogotovo ono koje se odnosi na uskraćivanje prava zastupnicima nacionalnih manjina da glasuju o povjerenju Vladi i državnom proračunu, pri čemu većina zastupnika smatra da je riječ o neustavnom pitanju.

> (VIDEO) Saša Kosanović tvrdi: ‘To je antisrpski referendum, to je potpuno jasno’

SDP-ov Peđa Grbin ustvrdio je kako je za njegovu stranku neprihvatljiv referendum kojim se dijelu građana želi uskratiti prava.

“Danas će i predstavnici referendumske inicijative Istina o Istanbulskoj, kojom se pokušavaju smanjiti prava žena, predati Saboru prikupljene potpise”, ustvrdio je Grbin i najavio da će Klub zastupnika SDP-a u slučaju obje inicijative od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskih pitanja.

> Jandroković o GI Narod odlučuje: ‘Ako se potvrdi 10% potpisa, dajemo pitanja na Ustavni sud’

Mostov Robert Podolnjak, koji je inicijativu “Narod odlučuje” savjetovao pri sastavljanju referendumskog pitanja, podsjetio je da je ministru uprave Lovri Kuščeviću uputio zastupničko pitanje o broju birača u Hrvatskoj, s obzirom da je utvrdio da je DIP u rujnu 2016. godine objavio dva različita broja birača, s diskrepancijom od 209.000 birača.

Na pitanje kako je to moguće odgovorio mu je SDP-ov Arsen Bauk da vjerojatno nije brojao birače iz manjinske, 12. izborne jedinice. Grbin se nadovezao na Bauka optužbom da ga uopće ne čudi što Podolnjak zanemaruje pripadnike nacionalnih manjina s obzirom na sadržaj referendumskog pitanja u čijem je sastavljanju sudjelovao.

> (VIDEO) Zvonimir Troskot iz GI Narod odlučuje: ‘Političke kaste čine sve kako bi zaustavile ovaj referendum’

Za HNS-ova Milorada Batinića sadržaj pitanja je apsolutno neprihvatljiv jer je, tvrdi, protuustavan.

“Kampanja referendumske inicijative proizvela je iznimno štetne i vrlo zabrinjavajuće posljedice za zastupnike nacionalnih manjina i za ostale pripadnike nacionalnih manjina u Hrvatskoj, a time i po ustavno-političku stabilnost i temeljne vrijednosti Ustava, poput tolerancije i nacionalne ravnopravnosti”, ustvrdio je SDSS-ov Milorad Pupovac.

> Kako je Ustavni sud 2014. potvrdio Baukovu tvrdnju da u Hrvatskoj ima 4,1 milijun birača?

“Kampanja inicijative “Narod odlučuje” obilovala je obmanama i lažima, a modeli zastupljenosti nacionalnih manjina prikazivani su selektivno”, ustvrdio je pak Pupovac navevši kao laž navod organizatora da Hrvatska ima jedinstveni model osiguravanja prava manjina, kao nijedna druga država.

“Brojne druge zemlje imaju svoje jedinstvene modele, ali i dalje osiguravaju manjinama prava, pa u Sloveniji pripadnici nacionalnih manjina imaju dvostruko pravo glasa, bez podjele na biračkim mjestima”, ustvrdio je Pupovac.

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: 6 mjera za pravedniji izborni sustav

Govorio je dalje o “lažnom predstavljanju rezultata preferencijskih glasova, kao i manipuliranje stvarnim brojkama. Zastupnike nacionalnih manjina želi se prikazati kao amoralne pojave i političke trgovce, iako je to nezakonito i već bi odgovarali da je to točno”, navodio je Pupovac.

“Nisam siguran da pripadnici nacionalnih manjina sada imaju osjećaj veće slobode, ali ni da će pripadnici većinskog naroda sada imati bolju sliku o manjinama. Prije će ih gledati kao povlaštene koji žive na grbači većine”, zaključio je Pupovac poručivši da bi trebalo provjeriti sve potpise za referendum, a ne samo uzorak.

HDZ-ov Branko Bačić složio se s ocjenom SDP-ovaca i SDSS-ovaca da se referendumom žele smanjiti prava manjina, te smatra kako bi se također promijenila arhitektura Sabora jer bi imali dvije skupine zastupnika koje ne bi imale ista prava.

“Provedba referenduma ne bi pomogla ni pripadnicima hrvatskog naroda, našim sunarodnjacima koji žive u drugim državama i traže pomoć Hrvatske u ostvarivanju njihovih prava”, ustvrdio je Bačić.

> Novosti – Pupovčev i Vladin bilten protiv U ime obitelji i Željke Markić

Hrastov Hrvoje Zekanović, koji nije član Odbora, upozorio je pak da je “diskriminiran jedino hrvatski narod jer ne može biti biran na manjinskoj listi, dok se manjinci mogu birati i na općim listama”.

> Pupovčeve Novosti na sudu zbog kleveta: Siniša Kovačić i Božidar Alić ne odustaju od naknade štete

> U organizaciji Srpskog privrednog društva, Rakić, Sever, Kosanović i Rašeta o medijima, Lekoviću i ugroženim Srbima

Podsjetio je Milorada Pupovca da je dio srpskog stanovništva uzeo puške i krenuo protiv svoje hrvatske države. Istaknuo je da protiv Pupovca i gospodina Miloševića nema ništa, ali da ima protiv njegovog časopisa Novosti. Zapitao je Pupovca koliko je pripadnika srpske nacionalne manjine bilo u Vladi SDP-ovca Zorana Milanovića. Grbina je upozorio da nije istina što je rekao o broju mjesta za prikupljanje potpisa u Rijeci i da gradonačelnik Obersnel nije dao dopuštenje za sva zatražena mjesta.

Dio sjednice na kojoj se raspravljalo o zahtjevima GI Narod odlučuje za raspisivanjem referenduma pogledajte u videu:

 

Sjednica Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Objavljuje Narod odlučuje u 20. lipnja 2018

Članstvo Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav

Predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav je akademik Željko Reiner (HDZ), potpredsjednik je SDP-ov Peđa Grbin.

Članovi:
Branko Bačić (HDZ)
Milorad Batinić (HNS)
Arsen Bauk (SDP)
dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić (SDP)
Marija Jelkovac (HDZ)
Davor Miličević (HDZ)
mr. sc. Orsat Miljenić (SDP)
Milanka Opačić (SDP)
prof. dr. sc. Robert Podolnjak (Most nezavisnih lista)
prof. dr. sc. Milorad Pupovac (SDSS)
Marko Šimić (HDZ)

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/gs