(VIDEO) Američki veleposlanik Kohorst: ‘Moji jutrošnji komentari pogrješno su protumačeni, SAD nije savjetovao hrvatskoj Vladi da odustane od kupnje izraelskih F-16’

Foto: Snimka zaslona

U ekskluzivnom intervjuu za HRT-ovu emisiju “U svom filmu” američki veleposlanik Robert Kohorst rekao je da što se tiče zrakoplova F-16 prvo želi reći da odnosi SAD-a i Hrvatske nikad nisu bili bolji.

> (VIDEO) Ministar Krstičević o F-16: ‘Stavit ćemo sve dokumente, da se vidi tko je što govorio’

“Veliki smo saveznici. Iako je bilo nekih manjih nesuglasica, one nisu bitno utjecale na naš odnos. Obje su zemlje i veliki saveznici Izraela. Stoga bilo kakvi zastoji u ovakvim transakcijama neće utjecati na naš odnos”, rekao je Kohorst.

“Što se tiče zrakoplova F-16, američka vlada je od početka postavila određene uvjete koje je trebalo ispuniti kako bi odobrila transfer. O tim smo uvjetima obavijestili i Kongres, koji je na kraju odobrio prodaju izraelskih zrakoplova Hrvatskoj. Nažalost, neki od tih uvjeta nisu bili prihvatljivi izraelskoj vladi te prodaja nije realizirana”, objasnio je američki veleposlanik za HRT.

Američki veleposlanik Robert Kohorst obratio se i priopćenjem u kojem je demantirao navode medija o njegovoj izjavi o nabavi borbenih aviona. U njemu kaže da dokument o kojem je govorio nije toliko važan kako je predstavljeno. Dodaje da je riječ o komunikaciji o tehničkim pitanjima te da SAD ni u jednom trenutku nije savjetovao Hrvatskoj da ne nabavlja izraelske F-16.

“Moji jutrošnji komentari u medijima pogrješno su protumačeni i želim ih pojasniti”, navodi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst u priopćenju.

“Prije svega, želim naglasiti da vlada SAD-a odlično surađuje sa Hrvatskom i s Vladom premijera Plenkovića. Imali smo vrlo produktivan sastanak jutros i razgovarali o nekoliko bilateralnih pitanja. Jednako tako, SAD snažno podržava hrvatsku kupnju borbenih zrakoplova i činit će to i dalje. Osobito podržavamo prodaju od strane Izraela i učinili smo sve u svojoj moći da se ta prodaja realizira”, navodi se u priopćenju.

“Blisko smo surađivali s hrvatskom Vladom tijekom donošenja odluke, između ostalog putem brojnih e-mailova, dokumenata i sastanaka. Dokument kojeg sam jutros spomenuo nije od tolike važnosti kako to neki mediji prikazuju. To je dio naše korespondencije s vlastima koja se tiče tehničkih pitanja te sadržava podatke o američkom transferu trećoj strani, koji se primjenjuju kod svakog transfera. Suprotno onome što su neke novine prenijele, SAD nije ni u jednom trenutku savjetovao hrvatskoj Vladi da odustane od kupnje izraelskih F-16”, pojašnjava se u priopćenju.

“Povrh toga, SAD je bio u bilateralnim pregovorima s Izraelom o uvjetima mogućeg transfera zrakoplova. Nažalost, kao što se to katkad događa u pregovorima – a što ni u kojem slučaju nije krivnja hrvatske Vlade – SAD i Izrael nisu uspjeli postići dogovor oko uvjeta transfera. Ovo je samo prepreka koju treba svladati, ali ne i neuspjeh. Shvaćam da Hrvatska i dalje namjerava kupiti borbene zrakoplove i mi ćemo ih i dalje podržavati u tim nastojanjima”, navodi veleposlanik Kohorst.

“Tijekom cijelog ovog procesa, hrvatska Vlada pokazala je da je odlučna u namjeri da nabavi najbolje zrakoplove po najboljoj cijeni. Hrvatska će i nadalje biti važan strateški partner SAD-a i to se neće promijeniti”, stoji u priopćenju veleposlanika Kohorsta.

Plenković: ‘Analiziramo što se dogodilo s nabavom F-16’

“Iz razgovora s izraelskom stranom i dosadašnjih razgovora s američkom stranom, imamo otprilike ideju zašto se to dogodilo. Bit će prilike u sljedećim tjednima da pojasnimo našu analizu stvari, ona još uvijek traje”, komentirao je premijer Plenković propalu nabavu aviona F-16.

“Kohorst je sam pojasnio svoje izjave. Imali smo dobar sastanak. Imamo dobre odnose sa SAD-om, niz tema – od viznog režima, izbjegavanja dovostrukog oporezivanja, ulaganja u RH od strane američkih kompanija, nastojanja da u sigurnosnom, gospodarskom i političkom dijalogu ostvarujemo napredak. Cijeli odabir izraelske ponude, u smislu kvalitete proizvoda, u cjenovnom smislu i u smislu paketa bio je jako dobar i ništa nje upućivalo da neće doći do odobrenja. Stvari su jasne – nema štete, a politička volja da moderniziramo ratno zrakoplovstvo i dalje je prisutno i to će doći kasnije. Dok kraja ne izanaliziramo što se dogodilo, bilo kakvi novi postupci nisu na dnevnom redu”, rekao je Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt