(VIDEO) Bivši HDZ-ov ministar šokiran izjavom bivše HNS-ove ministrice: ‘Ovo je šovinistička izjava, govor mržnje’

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Sukob iz Saboru koji se dogodio između zastupnika Mosta Nikole Grmoje i premijera Andreja Plenkovića ponešto je uzburkao političku scenu brojnim optužbama.

> (VIDEO) Pogledajte kako je HDZ-ov Đakić vrijeđao Grmoju – koji poručuje: ‘Ne mislim stati’

Nakon incidenta u Saboru kada je premijer Andrej Plenković izgubio živce nakon što je zastupnik Mosta Nikola Grmoja Vladu optužio za izdaju jer se ne sastaje Povjerenstvo za praćenje puta Srbije prema Europskoj uniji, oglasila se bivša HNS-ova ministrica vanjskih poslova, Vesna Pusić. U petak je u Novom danu na N1 rekla da to Povjerenstvo nikad nije postojalo jer nema razloga da postoji.

> (VIDEO) Grmoja poručio Vesni Pusić: ‘Nervozni ste jer propitujem Vašu ulogu u aferi u MVEP-u’

Gost N1 studija uživo bio je bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač koji je 2016. godine osnovao spomenuto Povjerenstvo, te je kazao kako je šokiran izjavom Vesne Pusić koja je na N1 izjavila “Povjerenstvo su pokrenuli da bi pokazali da su veći srbomrzi od prethodnika”.

“Moram reći da sam šokiran izjavom gospođe Pusić, ovo je šovinistička izjava, govor mržnje. I nije logična, ispada da je i ona bila srbomrz, sve skupa je to tužna epizoda osobe koja se predstavlja kao tolerantna političara, a ima šovinističke izjave. Radi se o prikrivanju neefikasnosti dok je bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova jer na ovoj temi nije baš ništa napravila. Bilo je čak kolega u SDP-u, poput Orsata Miljenića. koji su upozoravali da tu treba uvesti neke kriterije, a ona je, koliko znam, bila protiv toga”, rekao je Miro Kovač.

Navečer kao gost RTL-a Danas Miro Kovač, koji je pokrenuo osnivanje Povjerenstva za praćenje pregovora Srbije s EU-om dao je još neka pojašnjenja o Povjerenstvu za praćenje Srbije na putu prema Europskoj uniji, koje je navodno bilo uzrok žestokog političkog, a skoro i fizičkog obračuna u Saboru.

> Što stoji u Odluci o praćenju pristupanja Srbije EU, zbog koje se Plenković sukobio s Grmojom?

>Nikola Grmoja: ‘Premijer je doživio potpuni potop na aktualcu, hrvatska javnost je vidjela što se krije iza fasade europejca’

>Grmoja otkriva: ‘Nijednu riječ koju sam jučer rekao ne bih povukao već bih još podebljao stvari’

>(VIDEO) Pogledajte kako je Plenković izgubio živce i krenuo na Grmoju: ‘Nedopustivo je da netko govori da radimo za interese Srbije’

>Most stao iza optužbi upućenih ministrici Pejčinović Burić: ‘Ovakvo stanje odgovara Srbiji, ali ne i hrvatskim žrtvama’

>Protiv ministrice Pejčinović Burić zbog savjetovanja srbijanske Vlade Povjerenstvo neće pokrenuti postupak

>Ministrica Pejčinović Burić odbacuje optužbe Mostovog Grmoje za veleizdaju i pogodovanje Srbiji: ‘Ministar pravosuđa je najviše zadužen za praćenje provedbe poglavlja 23′

Ministrica vanjskih poslova Pejčinović Burić Mostu odbacila je Mostove tvrdnje, ali još uvijek nema konkretnog odgovora zašto se osnovalo Povjerenstvo za Srbiju kada nisu opravdali svoje postojanje.

Navedena događanja komentirao je za RTL bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova i predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač.

O osnivanju Povjerenstva za praćenje pregovora Srbije s EU, Kovač je izjavio: “Povjerenstvo je osnovao predsjednik Vlade na moj prijedlog. Mi smo položili temelje za rješavanje otvorenih pitanja Hrvatske i Srbije. Uključili smo i definirali pet ključnih pitanja. To su ključne stvari koje Srbija mora riješiti na putu prema EU.”

Kovač: ‘Pusić nije napravila ništa, ni ona ni njena Vlada, mi smo to napravili’

O važnosti rada Povjerenstva koje se sastalo samo dva puta, Kovač prebacuje krivnju na Vesnu Pusić: “Mi smo tada imali procjenu da je Povjerenstvo potrebno. Mi smo odradili temeljni posao. Gospođa Pusić nije napravila ništa, ni ona ni njena Vlada, mi smo to napravili. Način na koji će sadašnja Vlada raditi je manje važno. Nama je važno da radimo posao. Da riješimo pitanje odštete logorašima…”

Na pitanje novinara RTL-a zašto se povjerenstvo nije sastalo zato što ipak nije potrebno ili je riječ o ‘veleizdaji’, Kovač je dao odgovor:

“Mi smo to Povjerenstvo formirali. Ova Vlada ima obvezu to činiti, ja sam siguran da Vlada to čini i da je to prikladno. Ono što je ključ da postoje ti kriteriji.”

No pitanje logoraša, nestalih i dalje su neriješena.

“Čuli ste za logoraše. Jedan srpski sud je jednom našem logorašu ponudio pogodbu. Ide se u tom smjeru. Ja sam uvjeren da će kolege u Srbiji riješiti ta pitanja. Ja sam uvjeren da ćemo i na tom planu pokazati efikasnost.”

Za kraj je Miro Kovač zaključio:

“Obveza Hrvatske je da se riješi odšteta logorašima. Bez rješenja tog problema Srbiji neće biti moguće ući u EU, a sve dok Srbija ne ispuni zahtjeve, nema napretka prema Europskoj uniji.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL