(VIDEO) Bračnom paru migranti u Gorskom kotaru upali u kuću: Očajni mještani traže zaštitu od policije i vlasti

Foto: Snimka zaslona

Mještani najvišeg naseljenog mjesta u Hrvatskoj na meti su migranata. Stanje je od ovog tjedna neizdrživo. Samo od jučer migranti su upali u pet kuća u Begovom Razdolju, a u jednoj od njih vlasnici su spavali.

> Dr. sc. Hrvoje Pende: ‘Okusi i mirisi migrantske rute’ – novi turistički proizvod EUropske Hrvatske

Očajni mještani hitno traže reakciju vlasti i policijsku zaštitu jer tvrde imaju pravo na normalan i siguran život u svojoj domovini, javlja RTL.

Očajna Mirna pali prljavi veš i odjeću koju su migranti ostavili nakon provale. Gore i deke koje su neznanci koristili. Ukrali su joj odjeću, cipele i putne torbe, razbili dvoje vrata, ormar, ali puno više, kaže, bole poderane slike djece s pričesti i slomljeni križ.

“Od mene više pomoći nema”

“Tužna, gorčina, bez riječi evo, teško je to. Ja sam do sad uvijek ih žalila, treba ljudima pomoć, ali kad sam vidjela što rade mogu vam samo reći ne, od mene više pomoći nema”, kazala je Mirna Jardas iz Begova Razdolja.

Šokiran je i bračni par na pragu devedesete. Spavali su kada su migranti upali kroz prozor špajze i skršili je. Dijelio ih je samo zid, pa od jučer ujutro ne mogu doći k sebi.

“Je li su nas mogli ubiti? To, drugo mi nije bilo. Samo sam plakala, ne smijem se sjetiti”, kazala je Štefica Gržanić iz Begova Razdolja.

“Ja sam rekao i policiji… A da se je što dogodilo i da sam ga ja, na primjer ubio? A on mi je rekao: pa ne bi ga valjda ubio. A ne bi ga ubio, ali…”, priča Ivan Gržanić iz Begova Razdolja.

“Njih četvorica su kao specijalci krenuli prema šumi”

Par kuća dalje jutros nova drama. Vlasnici vikendice su u Zagrebu, ali susjedi su na livadi primijetili tenisice i provaljena vrata. Unutra nisu mogli jer je kvaka bila vezana špagom, a onda su čuli komešanje.

“Prije nego što je policija došla, njih četvorica su kao specijalci krenuli prema šumi, gore u brdo. Međutim, krenuli smo za njima trčati, pošto su imali četiri torbe, svi, ovog zadnje falilo je dva tri metra, mogao sam uloviti ovog zadnjeg, ali sam vidio da predzadnji ima nož kod sebe od jedno 30 centimetara i onda sam odustao”, rekao je Renato Karlović iz Begova Razdolja.

Migranti, sve dečki na pragu tridesete, nisu stigli spakirati sve svoje stvari. Ostalo im je i nešto konzervi, svoju prljavu odjeću zamijenili su čistom iz ormara.

“Jedino tražimo zaštitu da vidimo na koji način nas može policija zaštititi da mirno živimo. Devedesete smo dežurali, zna se od koga, a sada od crnog vraga”, kaže Zvonko Francisković iz Begova Razdolja.

Iznad naselja, planinarska kuća pretvorila se u kolodvor. Nakon što su je migranti prije mjesec i pol demolirali, svi prozorska okna su zatvorena daskama. Uzalud jer su i njih migranti počupali nebrojeno puta.

“Imamo u planu staviti metalne rešetke ako će uopće i to pomoći, koliko bude pomoglo, ali onda ako stavimo rešetke bojimo se čak da će nam zapaliti, ako ne budu mogli unutra”, rekao je tajnik Planinarskog društva Bijele stijene Josip Mataja.

U Begovu Razdolju od jutros se miješaju kiša i snijeg, temperatura je 0 pa mještani strahuju kako će migranti noćas natrag u mjesto. O slučajevima iz Begova Razdolja pitali smo Policijsku upravu primorsko-goransku, a njihov odgovor prenosimo u cijelosti.

“PP Delnice u posljednja dva dana nije zaprimila niti jednu prijavu fizičke ili pravne osobe vezano za provale u objekte na području Begovog razdoblja. Policija je zaprimila 3 dojave o provalama u kuće i vikend kuću. Provedenim očevidima utvrđeno je da je riječ o kaznenim djelima narušavanja nepovredivosti doma te oštećenja tuđe stvari. Prema saznanjima i tragovima na mjestu događaja kojima za sada raspolažemo počinitelji nisu poznati i ne možemo sa sigurnošću tvrditi je li riječ o migrantima kao počiniteljima. Također Vas obavještavamo kako policija redovito provjerava svaku dojavu o provalama te će nastaviti s provođenjem potrebnih mjera i radnji u cilju otkrivanja i procesuiranja svih kažnjivih radnji, kao i suzbijanju ilegalnih migracija”, stoji u odgovoru PU primorsko-goranske.

Podsjetimo, migrantska kriza u Hrvatskoj koja je sve prisutnija, a o njoj nadležna tijela uglavnom šute i od nje okreću leđa.

“U Gorskom kotaru koji se nalazi na migrantskopropusnoj ruti po kojoj se socijalističko-liberalna Europa pojedinaca (a ne nacija) svojevoljno puni „svježim snagama“ EU sutrašnjice, stanje se svakim danom pogoršava pa se autohtono stanovništvo sve više brine za vlastitu sigurnost i svoj dom. Kroz gorsko područje iznad Rijeke prolazi ogroman broj migranata na svojem putu prema zapadnoj Europi. Gotovo da ne postoji dio Gorskog kotara u kojem nisu viđeni. Daleko od „budnog oka“ naše policije, oni mirno provaljuju u kuće, vikendice i planinarske domove koje uz put devastiraju i pokradu. U planinarskim domovima ponekad se čak i upisuju kao gosti (!), da se zna da su navratili, što ih na neki način čini i turistima. Štete u tri, često provaljivana planinarska doma (Risnjak, Hahlić i Janjčarica) iznose više stotina tisuća kuna. Sva tri doma trenutno su izvan upotrebe jer je šteta velika i nije moguće sanirati je u kratkom roku”, naglasio je dr. sc. Hrvoje Pende koordinator građanske inicijative Narod odlučuje.

“Nedavno sam sudjelovao na jednom skupu čelnika lokalne samouprave u Primorsko-goranskoj županiji na kojem je riječ imao i načelnik Policijske uprave navedene županije. Nakon blagog i politički korektnog opisivanja sigurnosnog stanja u županiji, svi su njegovo „izvješće“ odšutjeli, osim jednog načelnika koji je jasno ukazao na postojeći sigurnosni problem. Čovjek se pred svim kolegama javno zapitao do kada će naše institucije šutjeti o ovom rastućem problemu? Potaknuo je razmišljanje o ozbiljnosti migrantske krize na našem području jer je to tema koja muči građane općine kojom on upravlja. Građani znaju što proživljavaju, a s druge strane svjedoče medijskim dezinformacijama kako migranti uglavnom ne rade štetu, kako su oni jadni ljudi koji samo bježe iz ratom poharanih zemalja u sigurnost Europe i trebaju našu punu potporu. Jadni se ne snalaze kad provale u nečiji dom, pa umjesto u WC školjku veliku nuždu odrade pored kreveta!”, upozorio je dr. sc. Pende.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl