(VIDEO) Čak 64 posto hrvatskih hostela trenutno ne ostvaruje promet, masovno se prodaju u oglasnicima

turizam
Foto: snimka zaslona

Čak 64 posto hrvatskih hostela trenutačno ne posluje jer ih prema podatcima Hrvatske gospodarske komore od 357 registriranih, samo 128 bilježi promet.

Ovisni uglavnom o aviogostima i ograničeni najmanjom mogućnosti distance jer su im sobe višekrevetne, a sanitarni čvorovi zajednički, hosteli su najgore prošli u turističkoj sezoni koja je ionako daleko od lanjske. Zato se na oglasnicima nudi na desetke hostela na prodaju.

Tomislac Zubčić odlučio je prodati svoj hostel i prije koronakrize na tržištu hostelskog turizma, a slaba sezona je potvrdila njihovu odluku. Ipak, rade i dalje.

“Najviše smo ljudima približili da sami imaju ‘check in’ i da sami mogu podizati ključeve, odnosno, da ne moraju imati kontakt s osobljem što je svima dosta bitno u ovoj situaciji”, kazao je Zubčić iz Hostela 63, prenosi RTL.

Neki su više, a neki manje smanjivali cijene da spase sezonu. Neki konkuriraju ponudom kojom se izdvajaju od drugih.

“Ostavili smo cijene od low sezone, čak i malo manje. Na te cijene dajemo I neke popuste, tako da možemo reći da nam i to spašava sezonu”, kazao je Mario Mikuš, recepcioner u Hostelu Biro.

“Imamo zaista raznoliku ponudu. U usporedbi s drugim hostelima u gradu, mi imamo i restoran i bazen, puno terasa, super bar, Cocktail evente navečer. Stvarno smo osigurali šaroliku ponudu”, objasnila je Tina Sarajević iz Hostela Swanky Monkey.

Hosteli su zlatno razdoblje doživjeli prije nekoliko godina i zato postoji stalna ponuda hostela na tržištu koja je sada i izraženija zbog općenitog pada u turizmu

“Teško je sad reći koliki je apsolutni broj hostela na tržištu, zato što se neki prodaju javno, neki se prodaju inkognito. U svakom slučaju, određeni broj postoji i nešto više nego što je to bilo ranije”, kazao je Borislav Vujović iz Opereta nekretnina.

Najviše ih se, osim u Zagrebu, prodaje u Splitu i Zadru. Vezani su uz specifičnu klijentelu, ali i zajedničke spavaonice sa zajedničkim sanitarnim čvorovima.

“Vrlo važno je za istaknuti da je hostelski smještaj u padu budući da su to uglavnom aviogosti koji se zadržavaju jednu ili dvije, najviše tri noći. Broj zračnih linija je, u odnosu na prošlu godinu, znatno u padu, ali, mi čvrsto vjerujemo da ćemo izdržati taj osmi mjesec i da će se popraviti ta slika”, kazao je Mario Paleka, direktor Turističke zajednice Grada Zadra.

Bez obzira na veliki broj prodavatelja, u zadarskoj agenciji kažu da ima dosta zainteresiranih.

“Puno je obaveza i kredita za vlasnike trenutnih nekretnina, iznajmljivačie. Ima dosta onih kojima je prodaja hitna i sad je pravo vrijeme za kupnju hostela i apartmana zato što se može po puno povoljnijoj cijeni nego prije korona virusa dobiti nekretnina”, pojasnio je Mate Budimir iz Citadella nekretnina Zadar.

U krizama neki moraju prodavati, a nekima ne gori pred nogama, ali ipak napuštaju posao koji više nije toliko perspektivan.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL