(VIDEO) Cro Demoskop: SDP-ovi birači najčešće priželjkuju da Plenković ostane predsjednik

Foto: Snimka zaslona

Rezultati ankete CRO Demoskopa pokazuju da njihovi ispitanici žele da Andrej Plenković ostane na čelu HDZ-a i u drugom mandatu, navodi RTL:
 


 

Iako je još neizvjesno tko će se sve u utrku jer prikupljanje potpisa za kandidaturu kreće za tri dana, Andrej Plenković u skupnom pregledu, dakle u općoj populaciji, najbolje stoji. 42,5 posto ispitanika želi da ostane predsjednik HDZ-a. Miru Kovača, bivšeg šefa diplomacije bira 17,6 posto ispitanika. Bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji se očito još lomi oko kandidature, na toj poziciji ponovno želi vidjeti 8,7 posto ispitanika.

> (VIDEO) Sučelili se Bačić i Stier: Tko će voditi HDZ u izbornoj godini?

> Davor Ivo Stier: ‘Obećali smo članovima HDZ-a da će ovog puta moći izabrati, a mi nudimo opciju za promjene’

> (VIDEO) Stier o danas usvojenoj Rezoluciji za Narod.hr: ‘Ideja je zaštititi i vjernike i ostale da ne budu diskriminirani zbog svoje savjesti’

Da se ne mogu odlučiti, poručuje oko 5 posto ispitanika, a više od četvrtine građana je za unutarstranačke izbore u vladajućoj stranci potpuno nezainteresirano. Očekivano, situacija među biračima HDZ-a koji će o vodstvu odlučiti je drukčija, baš kao i postotci.

 

Treba reći da je uzorak ovdje znatno manji (280 ispitanika), ali pobjednik je isti, štoviše još uvjerljiviji. Za ostanak Andreja Plenkovića je više od 72 posto HDZ-ovih birača. Drugi izbor HDZ-ovaca je Tomislav Karamarko kojeg bira 12,4 posto. Miro Kovač je među stranačkim kolegama tek treći izbor s 11,4 posto. Ne zna nešto manje od 4 posto.

Iako naravno predsjednika HDZ-a biraju samo članovi te stranke, SDP-ovi birači najčešće priželjkuju da Plenković ostane predsjednik (45 posto). Kovač je drugi izbor (17 posto), a baš nitko od SDP-ovaca ne želi Karamarkov povratak.

Među Škorinim biračima pobjednik je, s 40 posto potpore – Miro Kovač! Za Plenkovića je četvrtina (24,6 posto), a za Karamarka ni petina (18,5 posto).

Kovač još uvjerljivije pobjeđuje i među biračima MOST-a! Da on dođe na Plenkovićevo mjesto, želi više od 70 posto njihovih birača (71,4 posto). I ovdje je Plenković drugi (14,3 posto), a Karamarko tek treći izbor (5,7 posto). Prema rezultatima, Kovač bi očito bolje prošao kao lider drugih opcija desnice nego što prolazi u vlastitoj stranci.

I u drugom krugu pobjeđuje Plenković

Ako dođe do drugog kruga u izboru za predsjednika HDZ-a 22. ožujka, kod opće populacije, u svim varijantama građani ispitani u ovoj anketi priželjkuju Andreja Plenkovića na čelu HDZ-a.

U srazu bivšeg i aktualnog predsjednika HDZ-a za Plenkovića je 73,3 posto ispitanika. Tomislava Karamarka bira nešto iznad petine ispitanika – 20,8 posto. Plenković uzima više glasova i onih kojima je Miro Kovač prvi izbor, a neodlučnih je 5,9 posto.

Nešto lošije, ali i dalje uvjerljivo više građana Plenkovića bira u srazu s Mirom Kovačem – 63,2 nasuprot 32,6 posto. Karamarkovi birači ovdje znatno češće biraju Kovača (70,3 posto), ali to mu, čak i kad bi pridobio sve neodlučne, nije dovoljno da bude prvi izbor.

Miro Kovač pobijediti bi mogao kada Plenković ne bi bio u drugom krugu. U srazu s Karamarkom, Kovača priželjkuje gotovo 60 posto ispitanika (58,4 posto). Karamarka nešto manje od 31 posto (30,8 posto), a neodlučnih je više nego u prethodna dva sraza – gotovo 11 posto (10,8 posto).

Naravno, ove opcije drugog kruga provedene su na općoj populaciji, a 15. ožujka na birališta će izići samo članovi HDZ-a, njih oko 210 tisuća.

Napomena: Istraživanje je provela agencija PROMOCIJA PLUS od 31. siječnja do 4. veljače 2020. CATI metodom (telefonski) na uzorku od 1300 punoljetnih građana Republike Hrvatske.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl