Te slavne devedesete: ”Tada su u Italiji igrali čudesni napadači, a među njima i rođeni centarfor iz Hrvatske”

Foto: Snimka zaslona/HRT

Goran Vlaović bio je devedesetih jedan od ključnih igrača Dinama, tada Croatije, ali i hrvatske nogometne reprezentacije, iako je godinama živio u sjeni neponovljivog golgetera Davora Šukera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kad smo kod Vatrenih recimo kako je Vlaović dao prvi gol za Hrvatsku na jednom velikom natjecanju, dakako, govorimo o pogotku Turskoj u prvoj utakmici grupne faze Europskog prvenstva u Engleskoj sad već tako davne 1996. godine. Hrvatska je pobijedila Tursku 1:0, Vlaović je u završnici postigao pobjednički gol.

Goran Vlaović bio je i strijelac drugog pogotka za Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu 1998. u Francuskoj protiv Njemačke, u čudesnom četvrtfinalu kada je Hrvatska deklasirala Njemačku 3:0. Dakle, Vlaović je itekako ostavio traga u hrvatskom nogometu, no, ne samo hrvatskom.

Naime, tekst Padova News s naslovom ”Amarcord calcio Padova: La storia del bomber Goran Vlaovic”  donosi priču i o bivšem hrvatskom reprezentativcu, jednom od onih tzv. pravih, Ćirinih Vatrenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘On  se definitivno ne može nazivati fenomenom, ali nitko tko je volio nogomet devedesetih ne može zaboraviti njegovo ime. Riječ je o Goranu Vlaoviću koji je ostavio neizbrisiv trag među svim navijačima Padove”, piše Padova News te dalje spominje brojne nogometne zvijezde, koje su tih slavnih devedesetih obilježili nogomet na Apeninskom poluotoku.

”Tada su u Italiji igrali čudesni napadači, poput Batistute ili Crespa, no Goran Vlaović je uspio upisati svoje ime na listu najvažnijih igrača Serie A u to doba”, navodi autor teksta te donosi ukratko crtice iz životnog i nogometnog puta bivšeg hrvatskog reprezentativnog napadača, koji je rijetko bio u prvom planu (govorimo o hrvatskoj reprezentaciji) kad je Alen Bokšić bio spreman, no, zato je, nažalost, Alen rijetko kada bio spreman, ozlijede ga nisu mazile, a mogao je dati puno, jako, jako puno.

”Rođeni centarfor rodio se 1972. u Novoj Gradiški, na tlu Hrvatske. Kao klinac je odmah pokazao da ima izvrstan nos za golove, ali prije svega izvanrednu taktičku inteligenciju. U Dinamu je tražio put za međunarodnu scenu, a rat je samo ubrzao njegovu odluku da ode u neki europski klub. Došao je u Italiju s nadom da će u Padovi pronaći sreću. Padova, klub koji je dugo balansirao između druge i treće lige, dugo je pratila Vlaovića koji je zabio 61 gol u 81 nastupu za Dinamo. Željeli su ga i doveli su ga. Bio je to pun pogodak”, piše novinar Padova Newsa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinar padovskog lista ipak je na kraju izdvojio tri detalja zbog kojih će navijači Padove uvijek pamtiti hrvatskog nogometaša.

”Prvi je play-off za ostanak u Serie A protiv Genove. Zabio je u regularnom dijelu, a onda je pogodio i odlučujući jedanaesterac. Zatim fenomenalni gol u 3:0 pobjedi protiv Reggiane nakon koje je cijela Padova bila u zanosu. Treći je činjenica da je zabio 13 golova u 23 utakmice nakon teške ozljede glave. Zbog njega su navijači Padove mogli sanjati.”

Podsjetimo, Goran Vlaović je za Padovu igrao  od 1994. do 1996. U tom je razdoblju odigrao 50 utakmica te zabio 18 golova, nakon čega je otišao u Valenciju.  U dresu hrvatske reprezentacije Goran Vlaović zabio je ukupno 15 golova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.