(VIDEO) Divjak kaže da je skraćivanje praznika i produžetak školske godine moguć radi nadoknade dana u štrajku

Foto: snimka zaslona

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je produžetak školske godine jedna od četiriju opcija za nadoknadu dana u štrajku tijekom kojih učenici u Hrvatskoj nisu pohađali nastavu, ali radi se o zadnjem koraku ako se uz prva tri ne bi uspjelo doći do 175 nastavnih dana.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak vjeruje da će većina škola odraditi maksimalno 6 dana koje treba nadoknaditi tijekom nenastavnih dana i subota. Ukoliko to nije moguće ići će se sa skraćivanjem praznika. U slučaju da bi se situacija produžila, a ne vjeruje da će tako biti – ići će se s produživanjem školske godine. To je zadnji korak, a pokreće ga škola zahtjevom prema Ministarstvu. Slijedeći tjedan u petak je krajnji rok da ne uđemo u ozbiljni problem. “Radim sve da do zadovoljavajućeg rješenja dođe. Ovo je neodrživo nakon idućeg petka”, ocijenila je, prenosi HRT.

U obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja navodi se da su škole dužne samostalno odlučiti o načinima nadoknade. Nadoknadu nastave subotom mogu održavati osnovne škole koje rade u više od dvije smjene; osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno odrzavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnom tjednu bilo manje od pet nastavnih dana.

Srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada. Također, ministarstvo navodi kako škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i županijskoga upravnog odjela.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT