(VIDEO) Dr. Natalija Kanački iz Narod odlučuje: ‘Vlada odugovlači s provjerom potpisa, tražimo promatrače’

Foto: snimka zaslona

Građanska inicijativa Narod odlučuje uputila je zahtjev ministru uprave Lovri Kuščeviću u kojem je naglasila da potpise za referendum ne mogu provjeravati oni koji su taj referendum napadali – ministar Kuščević i premijer Plenković, odnosno Ministarstvo uprave i Vlada, stoga je proces provjere potrebno povjeriti neovisnom i nepristranom tijelu – Državnom izbornom povjerenstvu te u svrhu transparentnosti omogućiti GI Narod odlučuje nadgledanje svih aktivnosti provjere potpisa.

>GI Narod odlučuje traži svoje promatrače na brojanju potpisa

O toj je temi u emisiji ‘ZIP’ na Z1 televiziji govorila dr. Natalija Kanački iz inicijative Narod odlučuje.

“DIP je učinkovita institucija koja je pokazala da ima i tehničku opremljenost i ljude koji mogu brzo i učinkovito obaviti prebrojavanje potpisa. Za predsjedničke izbore uspjeli su u samo 48 sati izbrojati 600 tisuća potpisa. Ministarstvo uprave iznosilo je brojne optužbe koje nisu bile utemeljene. Ministarstvo koje je bilo pristrano tijekom organizacije i prikupljanja potpisa vodi proceduru brojanja. Smatramo da postoji određena netransparentnost i zato tražimo da DIP zajedno s APIS-om preuzme tu proceduru”, kaže dr. Kanački.

“Promatrači su uobičajena pojava u demokratskim procesima. Kod izbora promatrači imaju pravo promatrati od početka izbornog procesa pa do brojanja potpisa. Što se tiče referenduma Hrvatska nema propisane takve zakone ili pravilnike, ali pozivajući se na prava Europskog vijeća i samih demokratskih standarda i kodeksa referendumske prakse, birači su nešto što sama Europa preporučuje. Mi samo želimo demokratske standarde Europe i preporuke Vijeća Europe učiniti dostupnima nama jer smatramo da je ova inicijativa zainteresirana strana, tu je i 400 tisuća ljudi koji su zainteresirani i žele znati kako se to provodi. U normalnom, demokratskom svijetu nitko ne postavlja pitanje da li birači trebaju ili ne trebaju biti prisutni”, pojasnila je Kanački.

Nakon što je Građanska inicijativa Narod odlučuje ponovno uputila službeni zahtjev ministru Kuščeviću da omogući predstavnicima građanske inicijative promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, ministar je telefonski pozvao predstavnike inicijative na sastanak u ministarstvo.

“Sve se odugovlači. Čeka se dva i pol mjeseca da dođe do nekakvih razgovora. Mi ćemo tražiti da se poštuju svi zahtjevi koje imamo, uključujući i prisustvo promatrača. Smatramo da će razgovor biti konstruktivan, a što će biti zaključak vidjet ćemo sljedeći tjedan”, dodala je.

Kako objašnjava da će se tek sad krenuti u brojanje potpisa?

“Što se čekalo ne znamo. Sigurno je da se odugovlači. Ako smo mi uspjeli kao volonteri, kao građani, koji nisu profesionalci prebrojati 800 tisuća potpisa, s time da smo ih dva puta kontrolirali, njihovu vjerodostojnost, u samo dva tjedna, ovo ne možemo nazvati ništa drugo nego odugovlačenje, ili nesposobnost da se to organizira brzo i učinkovito”, zaključuje dr. Kanački.

Podsjetimo, GI Narod odlučuje prikupila je više od 400 000 potpisa građana za svako od dva referendumska pitanja, kojima bi se kroz 6 mjera uredio hrvatski izborni sustav te ovlasti saborskih zastupnika nacionalnih manjina.

> (VIDEO) Evo kako je Pupovac vratara Subašića upleo u raspravu o GI Narod odlučuje!

Nakon što se utvrdi vjerodostojnost i broj prikupljenih potpisa, Sabor može zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti predloženih pitanja. Ukoliko Ustavni sud potvrdi ustavnost pitanja (odluku je dužan donijeti unutar 30 dana od zahtjeva), započinje teći zakonski rok od 20 do 40 dana u kojemu se mora raspisati referendum.

> (VIDEO) Sabor u 23:23 završio raspravu o zahtjevu za referendum GI Narod odlučuje: Radin i Pupovc napali Podolnjaka!

Predstavnici GI Narod odlučuje ističu da je realan rok za raspisivanje referenduma mjesec rujan te traže od vladajućih da provedu proceduru i raspišu referendum kojega je zatražilo više od 400 000 hrvatskih birača.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr