(VIDEO) Dr. sc. Carla Konta: ‘Talijani u Istri i Rijeci sigurno nisu ono što je Furio Radin’

Konta
Foto: snimka zaslona

“Radin ne predstavlja sve Talijane, u Saboru je već 30 godina, a da ne prođe na ovim izborima, ne znam što bi uopće radio, valjda brao masline”, komentirala je u Bujici na Z1 televiziji, dr. sc. Carla Konta tvrdnju Furija Radina, da je “džepna priručna Talijanka Miroslava Škore”.

Dr. sc. Konta je majka četvero djece i ugledna znanstvenica, profesorica povijesti i talijanistike na Filozofskom fakultetu u Rijeci, a predaje i u Talijanskoj gimnaziji. Nositeljica liste Domovinskog pokreta Miroslava Škore u 8.izbornoj jedinici, Radinu je poručila: “On je privjesak Milorada Pupovca i pripada lijevom, titoističkom svjetonazoru.”

Radin se prvi put kandidirao za Hrvatski sabor davne 1992. godine i on je najmanje predstavnik talijanske zajednice – podsjeća dr. Carla Konta: “Žao mi je što se ta klijentelistička struktura usadila u Rijeku i Istru. Kada kažem da je Radin privjesak Pupovca, mislim na njihov zajednički etnobiznis. I suprugu je uključio, pa je ona prije bila predstojnica, a onda i ravnateljica Ureda za ravnopravnost spolova, od 2004. godine… Prvo je podupirao Sanaderovu vladu, a sada je uz Plenkovića.”

“Javlja mi se ovih dana jako puno esula i njihovih potomaka, govore mi koliko su sretni da se napokon netko iz naše manjine usudio suprotstaviti Radinu i njegovima, ne direktno u 12. izbornoj jedinici, ali u svakom slučaju, svojim nastupom na parlamentarnim izborima,” kazala je i dodala: “Talijani u Istri i Rijeci nisu samo ono što je Furio Radin. Pogotovo nisu ono što je Radin. On često hvali Komunističku partiju Jugoslavije, a zaboravlja da je upravo ona ispraznila Istru od talijanskog i hrvatskog stanovništva, koje je bilo politički nepodobno. Egzil je krenuo već između ’44. i ’45. i trajao sve do Osima, a najmanje do Londonskog memoranduma. I sada se pitam, kako je moguće da naša zajednica toliko naginje toj struji, kada je baš ta struja bila ona koja nas je potpuno osiromašila i ispraznila Istru i Rijeku.”

Dr. sc. Carla Konta: ‘Obersnel je riječki barone poltrone

Dr. sc. Konta komentirala je i riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela. On je riječki ‘barone poltrone’. Svatko, tko je zadnjih godina bio u Rijeci, imao je prilike vidjeti koliko je taj grad nazadovao, a koliko su drugi gradovi napredovali. Vojku Obrsnelu će uskoro biti dvadeset godina gradonačelničkog mandata, tijekom kojeg nije ništa napravio, a najviše se okorisitio i stvorio veliku mrežu klijentelizma. Međutim, to ne treba čuditi, kada znamo da partija vlada gradom više od 70 godina.

“Sanjam dan kada SDP više neće biti na vlasti u Rijeci,” optimistična je dr. Carla Konta: “To bi bilo jako važno radi zdrave demokracije. Obersnel je definitivno paradigma poltronizma u Rijeci.”

Rijeku kao ‘Europsku prijestolnicu kulture’ nazvala je “feštom jugonostalgije”: “Korona je zaustavila taj projekt jugonostalgije. Tu se govorilo o zvijezdi petokraci, pa se govorilo o ‘jugo-jogi’, bilo je tu govora i o čitanju komunističkog manifesta… Mi smo, kao talijanska zajednica, ispostavili četiri prijedloga projekata, od kojih su sva četiri odbijena! A nismo bili jedini… EPK je u Rijeci bila zamišljena kao jedna ideološka manipulacija i nekakva fešta jugonostalgije.”

“Zvijeza na riječki neboder nije stavljena samo zato jer je došla pandemija”

Prozvala je i Plenkovićevu ministricu kulture Ninu Obuljen, koja se na sučeljavanju s Karolinom Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta, branila kako u Rijeci “nije bilo zvijezde petokrake”: “Zvijeza na riječki neboder nije stavljena samo zato jer je došla pandemija i svi ti projekti nisu realizirani upravo zbog korone. Cijeli projekt EPK je bio jugonostalgičan i zaista su smiješna objašnjenja i razne floskule koje nam je ponudila ministrica Obuljen, zajedno s Vojkom Obersnelom. Osim toga, totalitaristička obilježja su u Rijeci izložena i ranije, uključujući zastavu bivše države, pod kojom je sravnjen Vukovar i pod kojom su mnoge talijanske obitelji protjerane iz Rijeke i Istre.”

SDP, IDS i HDZ je nazvala “koruptivnim strankama, koje su postale i svjetonazorski bliske”, što se najbolje vidjelo kod donošenja Istanbulske konvencije: “HDZ se nije isprofilirao kao stranka desnog centra, kao konzervativna i moderna desnica, nego je objeručke prihvatio teze i agende globalističke ljevice. Istanbulska konvencija je bila prihvaćena od nekih zemalja EU, a od nekih nije…

>Dr. sc. Carla Konta za Narod.hr otkriva zašto se uključila u politiku, kako usklađuje profesionalni život i obitelj, za koje vrijednosti će se boriti…

To je naprosto jedan od instrumenata kojim se vrši pritisak na nacionalne vlade. Pritisku se možete oduprijeti samo ako ste čvrsto opredijeljeni za suverenost svoje države i ako ste ekonomski nezavisni. Hrvatska je, nažalost, oduvijek vrlo zadužena i prakticira kvazidržavni kapitalizam. Ovisni smo o kreditima stranih banaka i zato nas mogu politički ucjenjivati. Upravo jedan takav podanički čin, kao što je bila ratifikacija Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru, pokazao je koliko je HDZ zapravo bliži SDP-u, nego autentičnim nacionalnim, suverenističkim snagama.”

“Ekonomski program HDZ-a je isti kao i ekonomski program SDP-a,” naglasila je dr. sc. Konta. “To je velika država, koja se oslanja na glomaznu upravu. Primjerice, Plenkovićevi favoriti govore o nekoj državnoj booking agenciji, čime se vraćamo vizijama socijalističke ekonomije i to u 2020. godini! I to nam servira stranka koja bi navodno trebala biti od centra prema desno, a ne lijevo – pa i kod ekonomskih pitanja…”

‘U Beogradu su bili liberalniji po pristupu arhivskoj dokumentaciji nego u Hrvatskoj’

Doktorat Carle Konta objavio je prestižni britanski Manchester University Press. Autorica knjige ‘US public diplomacy in socialist Yugoslavia 1950-70’, vrlo je kritična jer joj vlasti u Hrvatskoj nisu dopustile pristup arhivima, zbog nečiste savjesti bivših komunista, koji još uvijek vladaju: – Kada sam krenula u istraživanja, radila sam u arhivima u Washingtonu, nakon toga sam bila i u Beogradu i u Zagrebu… Moram reći da su arhivi u Beogradu bili puno više liberalniji po pitanju pristupa arhivskoj dokumentaciji nego kod nas! To će vam potvrditi svi objektivni povjesničari.

Dr. sc. Carla Konta je podržava američkog predsjednika Donalda Trumpa i pro-life aktivistica, koja redovito sudjeluje u Hodu za život: “Oduvijek sam htjela imati veliku obitelj, to je bio moj san. Obitelj mi je donijela najveće bogatstvo! Hod za život u Rijeci nailazi na otpor i sabotiranja, ležali su po cesti, vođeni ideološkim razlozima, pokušali nas zastrašiti… No, mi smo, kada hodamo, zaista radosni i to se naprosto osjeti u zraku.”

Na kraju emisije, voditelj je dr. dc. Konta pitao kako na talijanskom glasi slogan Domovinskog pokreta ‘Zato što svoje volim’, a ona je, uz osmijeh rekla: “Perché amo ciò che è mio!”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Z1