(VIDEO) Kuzma Kovačić: ‘Moj spomenik Tuđmanu išarali su oni koji nikada nisu prihvatili Hrvatsku državu!’

Foto: Kuzma Kovačić u svom atelieru u Kučinama

Kao što se srame Oltara domovine, tako će odustati i od kune, izjavio je u Bujici na Z1 televiziji akademski kipar Kuzma Kovačić, autor spomenika dr. Franji Tuđmanu, autor hrvatskog kovanog novca kune i autor spomenika Oltar hrvatske domovine na Medvedgradu.

“Na djelu je obračun sa ostacima hrvatskog suvereniteta i identiteta, a to je naš novac, to su naši spomenici i pobjednički Domovinski rat,” izjavio je Kovačić i dodao: “U srpu i čekiću na Tuđmanovu spomeniku prepoznajem rukopis onih koji su iscrtali svastiku na Poljudu.”

Stjepan Tuđman: “U Hrvatskoj žive ljudi koji bi voljeli da je Domovinski rat drugačije završio”

Povodom otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i njegova oskrvnuća ovaj vikend u Zagrebu kada su, još uvijek nepoznati počinitelji, preko njega sprejom išarali srp i čekić, ekskluzivnu izjavu za Bujicu dao je Stjepan Tuđman, sin utemeljitelja moderne hrvatske države.

“Očito su u Hrvatskoj ostali ljudi, koji ovu zemlju ne doživljavaju kao svoju domovinu i koji bi sigurno više voljeli da je Domovinski rat drugačije završio”, kazao je.

Stjepan Tuđman smatra da protivnicima Hrvatske države smeta već i sama činjenica da je dr. Franjo Tuđman dobio spomenik u Zagrebu, a ne njegova konkretna izvedba.

>Kuzma Kovačić ususret otkrivanju spomenika Franji Tuđmanu: ‘Kultura je ciljana žrtva one politike koja djeluje protiv dobra našega naroda’

“Hvala Bogu da smo i to doživjeli, da je Zagreb dobio spomenik prvom predsjedniku. Doduše, ne sliči previše na moga oca, ali to je manje važno! To je i onako moj osobni doživljaj, a puno je važnije koje simboličko značenje nosi taj spomenik. Spomenik će prije svega, podsjećati sve nas, pa čak i oni koji ga ne vole, da je Franjo Tuđman najzaslužniji što mi danas živimo u slobodnoj i nezavisnoj državi, priznatoj od UN-a. Sama ta činjenica je po meni dovoljna da je on dobio takav jedan velebni spomenik”, upozorava Stjepan Tuđman.

Tuđmanov sin odgovorio je i na pitanje, bi li Hrvatska danas bila bolja da je Franjo duže poživio.

“Moj otac je govorio da imamo Hrvatsku i bit će onakva kakvu je sami želimo… Čini mi se da poslije njega baš i nije Hrvatska onakva kakvu bi je Hrvati željeli. Uvjeren sam da bi sve bilo drugačije da je moj otac poživio i da je barem mogao odslužiti drugi mandat do kraja! Tada nam se sigurno ne bi desio jedan Mesić kao predsjednik Hrvatske i jedan Sanader kao predsjednik HDZ-a”, zaključio je.

Za one koji su prosvjedovali protiv Tuđmanova spomenika u Zagrebu, kao i one koji su ga oskrnavili, Stjepan Tuđman je rekao:

“To su raznorazni jugonacionalisti, kriptokomunisti, komunisti i slični apatridi! Nažalost, oni danas u Hrvatskoj uživaju određene privilegije što je sramotno.”

Kovačić: ‘Napad na Tuđmanov spomenik nije slučajan’

Oskrvnuće spomenika dr. Franji Tuđmanu u Zagrebu nije tek običan vandalizam, navedeno je u emisiji – i prikazan je niz šokantnih snimaka: u Dragama između Zadra i Šibenika crvenom bojom je zaliven spomenik hrvatskom političkom emigrantu Miri Barešiću, u Vukovaru je išaran spomenik HOS-ovcu Jean-Michel Nicolieru, u Borovu Selu je oskrnavljen spomenik dvanaestorici hrvatskih redarstvenika, a u zagrebačkoj Dubravi je prvo je zapaljen spomenik palim hrvatskim braniteljima, a potom je preko njega išarana crvena zvijezda petokraka… Počinitelji svih tih nedjela nikada nisu pronađeni niti procesuirani – konstatirano je u Bujici.

Oskrvnuće spomenika prvom hrvatskom predsjedniku komentirao je i gost emisije, inače profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu i veliki hrvatski kipar sa Hvara Kuzma Kovačić.

“Sigurno da me to rastužilo, ali s druge strane, znamo razloge… Protivnici Hrvatske države su se silno uzrujali i njima ostaje još jedino taj oblik protivljenja. Osobito ih pogađa da je u glavnom hrvatskom gradu postavljen spomenik Franji Tuđmanu, što je simbol završetka svih protuhrvatskih planova kroz povijest. Završen je Domovinski rat, što je kraj svih njihovih snova”, kazao je Kovačić.

Kuzma Kovačić dodaje:

“Nije to slučajno! Nije tek neka grupica ovo izvela, nego je to organizirani rad, isti rukopis, koji je bio i na Poljudu s onom svastikom! To je ta udbaška struktura koji i danas živi u Hrvatskoj i koja ima novac i moć da nešto takvo napravi. Ovaj čin je organizirano djelo, a ne djelo obične skupine divljaka”, pojašnjava.

Kovačić je komentirao i provokaciju Pupovčevih ‘Novosti’, od 08. prosinca prošle godine, u kojima je notorni Boris Dežulović objavio uvredljiv tekst pod naslovom “Neka visi F.T.“ i praktički pokrenuo medijski linč protiv spomenika prvom hrvatskom predsjedniku u Zagrebu.

“To je samo njihova banalna parodija, trenutak kada je dizalica podizala spomenik, pa su oni to iskoristili u specifičnom kontekstu… Medijski linč kojim se pokušao obezvrijedi spomenik je bio u sličnom duhu. Iz tekstova koje su objavljivale neke novine, mogli smo zaključiti da su ljuti na cijelo kiparstvo i da bi sve kiparske radove najradije potopili i uništili u pravom komunističkom, totalitarnom duhu, samo da se ne napravi spomenik,” izjavio je Kuzma Kovačić u Bujici, i pojasnio: ”Cijeli se taj medijski orkestar na kraju okrunio srpom i čekićem, uz prethodno onemogućavanje izražavanja bilo kakvog stručnog i objektivnog mišljenja. Njihovo mišljenje o spomeniku koje su nastojali nametnuti, potpuno zamagljuje poantu, zapravo oduzima istini njezino mjesto… Nitko od tih što su pisali o spomeniku, nisu ga niti vidjeli, a donosili su svoje zaključke i mišljenja“, prokomentirao je.

‘Simbol hrvatske slobode’

Kovačić je u Bujici opisao značenje samog spomenika.

“To je simbol Hrvatske slobode i nade, koju je predsjednik Tuđman utjelovio. To je jedan portretni prikaz predsjednika Tuđmana i nitko ne može reći da to nije on. Može se govoriti o osobnim doživljajima lica, ali neupitan je Tuđmanov kip”, kaže autor spomenika.

Citate na spomeniku Kuzma Kovačić izabrao je zajedno s prof. Miroslavom Tuđmanom, a na pitanje kako to da Tuđmanov spomenik okreće leđa Većeslavu Holjevcu, autor odgovara:

“Ne čini mi se primjerenim niti da iza Holjevca dolazi Tuđman, ako bi se o tome već diskutiralo… Moj glavni cilj bio je stvoriti mjesto hrvatskog identiteta, a to je mjesto ulaska u Zagreb, jedan prostor koji spomeniku mora fizički pripadati. Ta okrenutost Gradu je simbolička i podcrtava da je Tuđman s nama.“

Kovačić protiv uvođenja eura

U nastavku emisije Kuzma Kovačić prisjetio se vremena kada je uvođena hrvatska valuta kuna, a poznati kipar bio je autor kovanica.

“Sjećam se toga doba kada smo radili novac, kako je bilo protivljenja od strane istih onih od kojih je sada dolazila i ova kampanja protiv spomenika Tuđmanu. Protivili su se samom imenu našega novca… U početku je bilo izvjesno da bi valuta mogla biti kruna, ali onda je predsjednik Tuđman to presjekao i donosena je jedina ispravna odluka. Unatoč silnim pritiscima, odlučeno je da će se hrvatski novac zvati kuna i to je za Hrvate bila velika radost. Kuna je ocrtala istinu o povijesnoj hrvatskoj državi u Drugom svjetskom ratu, ali i o povezanosti ove naše Hrvatske s cjelokupnom hrvatskom poviješću. Kuna je dio našega identiteta. Imao sam čast da sam oblikovao taj novac. Nakon što sam pobijedio na natječaju, prema mojem nacrtu radili smo kovanice u Njemačkoj”, smatra on.

Kuzma Kovačić otvoreno se usprotivio najavljenom uvođenju eura i smatra da iz identitetskih razloga, a ne samo moneterarnih, Hrvati trebaju sačuvati kunu.

“Mislim da treba zadržati kunu. Bio bih prežalostan kada bismo prešli na euro. Kuna je jedno od najvažnijih državnih obilježja, kojeg bi pod svaku cijenu trebalo sačuvati. Dobro znamo koliko novac utječe na jednu zajednicu. Mislim da bi, s obzirom na iskustva drugih nacija, trebali dobro razmisliti o tome hoćemo li mijenjati kunu za euro. Ja sam protiv uvođenja eura“, objasnio je.

Spomenik žrtvama jugoslavenskog komunizma

Udarac na hrvatski identitet bila je i degradacija Oltara hrvatske domovine, spomenika koji je na Medvedgradu izradio upravo Kuzma Kovačić, a koji je izbačen iz svih službenih protokola, dolaskom Stipe Mesića i Ivice Račana na vlast 2000. godine.

“To je bio strašan čas, ta strahotna pojava ‘šestosiječanjske koalicije’… Kada je za predsjednika izabran Mesić, to je značilo rashrvaćenje tek stvorene države, na krvi naših branitelja. To je bila jedna jeziva situacija i za mene kao autora. Nakon radosti otkrivanja spomenika domovini na Medvedgradu koju sam doživio s dr. Franjom Tuđmanom, uslijedilo je poniženje i njegovo micanje iz protokolarne funkcije. To je bilo djelo Vlade Ivice Račana i Stjepana Mesića, međutim, ni oni koji su došli nakon njih nisu ga vratili u funkciju,“ razočarano je kazao Kuzma Kovačić.

Kovačić je autor spomenika Draženu Petroviću, bl. Alojziju Stepincu, Papi Ivanu Pavlu II i mnogih drugih, a njegov reljef Gospe iz Rame izložen je prošle godine u Nazaretu. Kipovi Kuzme Kovačića krase mnoge crkve i javne prostore od Australije, preko Južne Amerike, do Europe, Hrvatske i Herceg-Bosne…

U Čapljini je podigao spomenik Hrvatskoj slobodi, a na Udbini ukrasio Crkvu hrvatskih mučenika. Napravio je i skicu spomenika Žrtvama jugoslavenskog komunizma, koja je ekskluzivno prikazana u Bujici.

“Mislim da je jedan takav spomenik zaista nužan da bi se dogodilo pročišćenje, katarza naše povijesti i svijesti i našega nacionalnog života. Jugoslavenski komunisti izvršili su strašan zločin, u kojem je ubijeno pola milijuna Hrvata. To je kao da netko pobije ono mnoštvo što je dočekalo Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u Zagrebu! Toliko su mnoštvo četnici i partizani ubili za vrijeme i nakon II. svjetskog rata. Tu strahotu trebalo bi obilježiti ovim spomenikom i time iskupiti našu nacionalnu povijest, kako bismo u budućnosti mogli napokon živjeti u miru”, zaključio je Kuzma Kovačić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.