(VIDEO) Nezadovoljni HSS-ovci žele smijeniti Beljaka: ‘Izgubio je povjerenje svojih članova’

Foto: Snimka zaslona

Da je dio HSS-ovaca nezadovoljnih izbornim neuspjehom Kreše Beljaka, već neko vrijeme zaziva njegovu ostavku i nije novost.

> Beljakov fijasko – odlazi li s čela HSS-a?

> Na kojim je načelima Stjepan Radić utemeljio Hrvatsku seljačku stranku – koju Krešo Beljak danas uništava?

Jučer se okupio dio županijskih organizacija te stranke koji smatraju da su elektronski unutarstranački izbori koje je Beljak sazvao za 30. srpnja protivni svim pravilima stranke.

Predsjednik HSS-a im odgovara da je sve sukladno statutu, a pobunjeničku skupinu predvodi HSS-ova Ana Marija Petin koja je za Direkt objasnila koji su njihovi sljedeći koraci.

”Predsjednik HSS-a je izgubio povjerenje svojih članova. Povjerenje zbog netransparentnosti i zbog kršenja statuta HSS-a. Zato ga pozivamo na ostavku”, kazala je Petin za RTL.

“Daljnji ciljevi jesu da moramo vratiti HSS nazad u centar i imamo ekipu mladih ljudi koji se žele baviti HSS-om, a isto tako i stare članove, osnivače koji podupiru HSS i ono što sam rekla, dakle, HSS mora biti stranka centra i to nam je cilj da ju vratimo nazad”, objasnila je.

Petir: Bez imalo srama planira se ponovo kandidirati za predsjednika

Marijana Petir, bivša HSS-ovka koja je na nedavnim izborima u Sabor ušla na listi HDZ-a, stanje u bivšoj stranci i dalje pomno prati.

“Umjesto da je Krešo Beljak podnio ostavku nakon katastrofalnog rezultata na izborima, bez imalo srama planira se ponovo kandidirati za predsjednika na Skupštini 30. srpnja. Svojim će izbornim inženjeringom u nedemokratskom ozračju ustoličiti sebe kao apsolutističkog vladara i uništiti HSS do kraja”, govori i Marijana Petir, pokazujući Večernjem listu prijedlog Predsjedništva za izmjenu Statuta stranke koje bi se trebalo također usvojiti na predstojećoj Skupštini stranke. Promijenitibi se, tako, trebao članak četiri, u kojem bi, po novom, trebalo stajati da “u vrijeme rata, epidemije, pandemije, elementarnih nepogoda i drugih izvanrednih stanja štetnih za ljudsko zdravlje i živote, Predsjedništvo HSS-a može donositi sve odluke u nadležnosti Glavne skupštine i Glavnog odbora HSS-a”.

“Ta izmjena Statuta koje predlaže Predsjedništvo, to jest Beljak, odredba je koje se ni vladar Sjeverne Koreje ne bi posramio. Mi tražimo da Beljak podnese ostavku odmah i da se imenuje v.d. koji neće biti iz njegova tabora, nego osoba koja će organizirati legalnu Skupštinu i koja će nas, koji smo protustatutarno izbačeni, vratiti u stranku”, govori Petir i otkriva ima li ona ambicije da bude nova predsjednica HSS-a.

“Mene je Beljak izbacio iz stranke na neregularan način i ja se ne mogu kandidirati dok me netko ne vrati u članstvo stranke. Zato tražimo da v.d. bude netko tko ne podržava Beljakovu politiku, tko će pripremiti Skupštinu kako treba, nas vratiti u članstvo i omogućiti svima koji žele da se mogu kandidirati”, kaže Petir pa dodaje kako je HSS izgubio više od polovine glasova u odnosu na prošle izbore, a da nije bio dio Restart koalicije, nigdje ne bi prošao ni prag.

HSS masovno napuštaju brojni članovi nezadovoljni politikom koju, protivno volji članstva, provodi Beljak

Podsjetimo, dio HSS-ovaca javno se protiv Beljaka pobunio još krajem siječnja, kad je na adrese županijskih organizacija upućen zaključak u kojemu se poziva da se opomenu svi članovi koji su javno kritizirali predsjednika HSS-a. Oni koji su to tada radili, kritike su Kreši Beljaku upućivali nakon objave na Twitteru o Udbi.

Također, Restart koalicija doživjela je snažan poraz, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić podnio ostavku. No, Krešo Beljak, čija je stranka također dio Restart koalicije, nema namjeru postupiti jednako.

Na što se danas svela Hrvatska seljačka stranka?

Nekada vodeća hrvatska stranka, koja je odigrala nezamjenjivu ulogu za hrvatsku naciju tijekom međuratnog razdoblja, u današnjem vremenu, pod vodstvom Kreše Beljaka, doživljava nevjerojatan pad svoga ugleda.

Krešo Beljak, poznat po mladenačkim provalama u automobile i krađama, odmak od HSS-ove demokršćanske orijentacije najprije je započeo koaliranjem s SDP-om.

Od njegovog zalaganja za razvoj hrvatske poljoprivrede, najpoznatiji je njegov istup u Saboru, kada je, tijekom saborske rasprave o OPG-ovima, predložio da se legalizira uzgoj marihuane, “kako bi se spriječilo da crno tržište u Hrvatskoj buja”. Kasnije je, gostujući u emisiji Nedjeljom u 2, priznao kako i sam ponekad puši marihuanu, ali samo “kada ga ponude i kada je domaće proizvodnje.”

Skandal je izazvala i njegova izjava na Twitteru u kojoj je ustvrdio kako zloglasna jugoslavenska tajna policija UDBA nije likvidirala dovoljno ljudi. U njoj je pravdavao politička ubojstva emigranata za vrijeme komunističke Jugoslavije.

Usprkos ovakvima izjavama i kompromitirajućoj prošlosti, Beljak je i dalje na čelu HSS-a,kojeg očito nema namjeru napustiti niti nakon izbornog poraza.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/rtl.vijesti.hr