(VIDEO) Pripreme za inauguraciju: Danas na Pantovčaku generalna proba

Foto: Snimka zaslona

Dan prije inauguracije Zorana Milanovića, na Pantovčaku je danas generalna proba. Proći će se svaki detalj tako da to u utorak sve prođe bez greške. To što je inauguracija s malo uzvanika, u manjem prostoru ne znači da je organizacija za protokol manje komplicirana.

Stručnjaci za protokol kažu da je sve pomno osmišljeno – gdje će tko stati, kada će se krenuti, govoriti. Ni najmanji detalj nije prepušten slučaju. Isto vrijedi i za odijevanje – to mora biti decentna odjeća, ne smije biti šarena, ne smije se nositi ni puno nakita i naravno, mora se paziti i na materijale. Sve će biti pod povećalom i naravno da će se još danima komentirati tko je što nosio, što se jelo, kakav je bio govor.

Nema svečanijeg čina u državi od inauguracije. Najbolje to znaju oni koji su je i imali.

Ivo Josipović progovorio je o svojoj inauguraciji.

“Naravno da sam razmišljao i o tome kako da to dobro izgleda i da ono što ću reći bude kvalitetno izrečeno, mislim da je govor bio vrlo pristojan. I naravno, mislio sam što će biti poslije na tim susretima koji su slijedili. Razmišljao sam i o tome jesmo li možda negdje pogriješili u izboru uzvanika, glazbe, izvođača, itd.,“, ispričao je bivši predsjednik Ivo Josipović za Novu TV.

Posebna pozornost pridaje se govoru.

“To se mora pažljivo pripremati. Ja sam na njemu radio jako dugo. Naravno da sam osobama s kojima sam radio dao da ga pročitaju i daju primjedbe, ali sam konačnu verziju opet na kraju sam izbrusio”, dodao je bivši predsjednik.

S inauguracijom na Pantovčaku – Zoran Milanović je na poprilično sigurnom terenu, smatra stručnjak za odnose s javnošću Jerko Trogrlić.

Milanović će prisegnuti pred ustavnim sucima čiji je predsjednik, kako kaže za Dnevnik Nove TV, počašćen.

“Spreman sam, tremu nemam, ali uzbuđenja će sigurno biti. Dva puta sam polagao prisegu pred Predsjednikom Republike, a sada će biti obrnuto. Veselim se, baš kao i moje kolegice i kolege, jer se radi o svečanom činu prisege koja označava početak rada izabranog Predsjednika…”, rekao je Miroslav Šeparović za Dnevnik Nove TV.

Nepredviđene situacije ponekad se događaju i na inauguracijama

Ponekad se i na takvim, pomno planiranim događajima, znaju dogoditi i nepredviđene situacije. Poput one iz 2010. kada predsjednica Ustavnog suda pred kojom je Ivo Josipović prisegnuo, umalo nije puštena na svečani ručak jer je policajci nisu prepoznali.

Toga se sjeća i sam Josipović.

“Nije bilo nikakve ni zle namjere, niti je ona zamjerila toj maloj nespretnosti. Takve stvari su uvijek moguće, važno je da se dobro riješe”, rekao je Josipović.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr