(FOTO, VIDEO) Prisegnula Zlata Hrvoj Šipek, nova glavna državna odvjetnica: Evo što je poručila

Zagreb, 26.05.2020. - Svečanu prisegu pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem prisegnula je Zlata Hrvoj-Šipek, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske, imenovana na sjednici Hrvatskoga sabora 18. svibnja. Na fotografiji Zlata Hrvoj-Šipek. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Pred predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem u utorak je za glavnu državnu odvjetnicu prisegnula Zlata Hrvoj Šipek.

U svojem govoru nakon potpisivanja prisege zahvalila je na ukazanom povjerenju i istaknula kako osjeća ponos što je prva glavna državna odvjetnica. Rekla je kako će dokazati da je Državno odvjetništvo RH neovisno i samostalno.

“Duboko sam svjesna značenja prisege i značaja zadaće državnog odvjetnika, težine odgovornosti koju preuzimam, ali i negativne percepcije javnosti i nepovjerenja prema pravosuđu. Zato ću svu svoju energiju, znanje i iskustvo posvetiti vođenju DORH-a u duhu dane prisege, na putu vladavine prava prema visoko postavljenim ciljevima, učinkovitog procesuiranja kaznenih djela, osobito onih koruptivne naravi te zaštite imovine i imovinskih interesa Republike Hrvatske”, rekla je Hrvoj Šipek.

Dodala je i kako je štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak naša zadaća i dužnost prema svima onima koji su sanjali i dali svoje živote za samostalnu i demokratsku Hrvatsku.

Predsjednik Sabora Jandroković rekao je da ga iznenađuju komentari poput onog predsjednika Milanovića da ovo nije način na koji treba birati glavnog državnog odvjetnika te da je ona izabrana samo zato što je bila Plenkovićev izbor.

Do promjene na čelu Državnog odvjetništva nije došlo zbog političkih razloga i želje da se mijenja dosadašnji državni odvjetnik nego iz dobro poznatih razloga koji su bili osobne prirode, kazao je.

“Što se tiče borbe protiv korupcije, to će pokazati vrijeme i njena djela. Ne bih ovako na prvu loptu bilo što prejudicirao, dajmo svakome priliku da pokaže što zna i kakve ima stručne i profesionalne kvalitete pa nakon toga sudimo. Nemojmo odmah u startu nekoga već dovoditi u poziciju da ne radi dobro svoj posao, to nije korektno”, pozvao je Jandroković, uvjeren da će borba protiv korupcije biti visoko na ljestvici tih prioriteta.

“Vjerujem da će ona dobro i kvalitetno obavljati svoj posao, to je osoba s puno iskustva, obnašala je već važne dužnosti unutar samog DORH-a”, mišljenja je Jandroković te ističe da je prvi put je žena na čelu DORH-a i da vjeruje da će nepristrano, samostalno, stručno i neovisno raditi svoj posao.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr