(VIDEO) Prof. Podolnjak za Narod.hr o Narod odlučuje: ‘Bez kontrolnih lista diskvalificiranih potpisa u Saboru nije moguće reći da nema dovoljno potpisa’

Foto: fah

“Ja sam dobio prije sjednice i zapisnik koji je rađen na temelju sastanka između predstavnika GI Narod odlučuje i predstavnika Povjerenstva, na kojem su predstavnici inicijative postavili brojna pitanja članovima Povjerenstva. Iz tog zapisnika proizlazi da njihovom temeljnom zahtjevu, da imaju uvid i ponovnu provjeru kontrolnih lista koje sadrže sve nepriznate potpise- nije moguće udovoljiti – od jedne članice Povjerenstva im je rečeno da su te kontrolne liste uništene i da bi eventualno trebalo iznova iz aplikacije izlučiti sve potpise koje je to Povjerenstvo odbacilo.

Ako je to istina, onda je riječ o nečemu što se nikako nije smjelo dogoditi.

Na Odboru smo zatražili da se ponovno ustanovi jesu li te kontrolne liste dostupne i dok tu informaciju ne dobijemo, ne možemo niti glasovati o tom zaključku.” – rekao je za Narod.hr dr. Robert Podolnjak, nakon što je u petak prekinuta sjednica Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav .

(VIDEO) Sjednica Odbora prekinuta, Grmoja: Imamo informacije- da je Povjerenstvo za provjeru potpisa uništilo kontrolne liste- to je skandalozno!

“Povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Sabora, DIP-a, GI i nevladinih udruga mora ponovno provjeriti potpise”

“Kao što je bilo najavljeno na sjednici u srijedu predložio sam formulirani zaključak prema kojemu bi Hrvatski sabor imenovao povjerenstvo sastavljeno od zastupnika Hrvatskog sabora, članova Državnog izbornog povjerenstva, nevladinih udruga i predstavnika dviju inicijativa koje su podnijele zahtjev za raspisivanje referenduma. To povjerenstvo bi imalo zadaću da preuzme sve kontrolne liste od Povjerenstva Ministarstva uprave i da ponovnom provjerom ustanovi valjanost, odnosno eventualnu nevaljanost tih potpisa. Napominjem, riječ je o 40 tisuća potpisa za svako od tih referendumskih pitanja, i da u roku od 30 dana to povjerenstvo izvijesti o tome Hrvatski sabor.” – rekao je dr. Robert Podolnjak i nastavio:

“Međutim, ja sam dobio prije sjednice i zapisnik koji je rađen na temelju sastanka između predstavnika GI Narod odlučuje i predstavnika Povjerenstva, na kojem su predstavnici inicijative postavili brojna pitanja članovima Povjerenstva. Iz tog zapisnika proizlazi da njihovom temeljnom zahtjevu, da imaju uvid i ponovnu provjeru kontrolnih lista koje sadrže sve nepriznate potpise- nije moguće udovoljiti – od jedne članice Povjerenstva im je rečeno da su te kontrolne liste uništene i da bi eventualno trebalo iznova iz aplikacije izlučiti sve potpise koje je to Povjerenstvo odbacilo.”

“Dok Sabor ne donese konačnu odluku, sva dokumentacija se mora čuvati”

Dr. Podolnjak ističe:

Ako je to istina, onda je riječ o nečemu što se nikako nije smjelo dogoditi budući da Hrvatski sabor ono tijelo koje konačno odlučuje i Sabor uvijek može zatražiti provjeru tih potpisa, a izvješće Vlade je samo jedan korak u tom postupku. I dok Hrvatski sabor ne donese konačnu odluku ima li ili ne dovoljno potpisa, sva dokumentacija, svi potpisi, sve što je Povjerenstvo ustanovilo – mora se čuvati radi moguće ponovne provjere.

Kada sam to iznio na Odboru, to je podržao i još jedan član. Zatražili smo da se ponovno ustanovi jesu li te kontrolne liste dostupne i dok tu informaciju ne dobijemo, ne možemo niti glasovati o tom zaključku.”

“Stoga nismo završili ovu sjednicu Odbora za Ustav. Očito ćemo sada morati prethodno ustanoviti- dobiti odgovor iz Ministarstva uprave postoje li još uvijek sačuvane kontrolne liste s nevaljanim potpisima, kao krucijalna dokumentacija iz koje uopće možemo vidjeti na temelju čega je preko 40 tisuća potpisa to Povjerenstvo proglasilo nevažećim. Bez tog dokaza mi zapravo u Hrvatskom saboru ne bismo mogli ni, u konačnom, reći da nema dovoljno potpisa.” – zaključio je dr. Podolnjak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr