(VIDEO) Rasprava o knjizi “Južnoslavensko pitanje”: Djelo Ive Pilara najvažnija je knjiga hrvatske političke misli koja bi trebala biti dio obrazovnog sustava

Foto: snimka zaslona

U HRT-ov emisiji “Dobar dan, Hrvatska!” profesori Slobodan Prosperov Novak i Stjepan Šterc te novinar Marko Ljubić govorili su o knjizi dr. Ive Pilara „Južnoslavensko pitanje“. Iako napisana prije točno sto godina, knjigu se može okarakterizirati kao najvažniju knjigu hrvatske političke misli.

Profesor Slobodan Prosperov Novak naglasio je kako se sigurno radi o jednoj od pet najvažnijih hrvatskih knjiga 20. stoljeća. Naglasio je kako je riječ o knjizi koja je bila u odsutstvu jer je najprije izdana na njemačkom jeziku, a prvo hrvatsko izdanje nije bilo sasvim vjerno prevedeno.

Prosperov Novak podsjetio je kako je Pilar ubijen sigurno zbog svojih knjiga. Naglašava kako nije čudno da se događaju ubojstva zbog knjiga te spominje primjer Stjepana Đurekovića za kojeg kaže kako je ubijen upravo zbog knjiga, a ne zbog politike.
Istaknuo je kako se nada da će ovo djelo ući i u obrazovni sustav Hrvatske.

Prof. Šterc je naglasio kako je kao student 70-ih godina prošlog stoljeća zahvaljujući profesoru Velimiru Rogiću imao privilegij upoznati se s ovim Pilarovim djelom. „To je bilo toliko pomaknuto iz hrvatske kolektivne svijesti da se praktički nije znalo za tu knjigu“, ustanovio je Šterc.

Marko Ljubić istaknuo je koja je osnovna vrijednost i poruka ove knjige. „Nekome nije palo na pamet slučajno dati institutu ime ‘Ivo Pilar’ (…) Očito je 1991. postojala u tom nacionalnom i državotvornom entuzijazmu potreba, volja i svijest da se hrvatska budućnost utemelji na postojećim znanjima, vrijednostima koje su povijesne i epohalne. Ova knjiga svakako spada u red toga“, naglasio je.

Knjiga je aktualna i nakon sto godina, a upravo aktualnost trebala bi biti poticaj ministrici obrazovanja da ju uvrsti u obrazovni sustav, naglasio je Prosperov Novak.

Prilog u cjelosti pogledajte u nastavku:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT