(VIDEO) Sabor: SDP-ov Bauk likovao nakon upozorenja iz Mosta kako je prekršen Ustav glasovanjem o referendumu Narod odlučuje

Foto: fah

U petak, 15. veljače Hrvatski sabor prihvatio je izvješće Vlade o provjeri vjerodostojnosti i broja potpisa građanske inicijative Narod odlučuje, a kojim je ustvrđeno kako građanska inicijativa nije prikupila dovoljno potpisa, odnosno nisu ostvareni uvjeti za održavanje referenduma o pravednijem izbornom sustavu. Za potvrdu izvješće Vlade je koje se temeljilo na izvješću Povjerenstva ministra Lovre Kuščevića glasovalo je 105 zastupnika, 2 su bila suzdržana, dok je 16 zastupnika bilo protiv.

>HDZ i cijela ljevica – SDP, GLAS, SDSS i HNS glasovali protiv referenduma GI Narod odlučuje

Prije glasovanja, u ime kluba zastupnika Mosta za riječ se javio predsjednik stranke Božo Petrov, te je zatražio stanku povodom glasovanja o Izvješću vlade o tome jesu li ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma kojeg je inicirala GI Narod odlučuje.

“Tražimo stanku i micanje ove točke s dnevnog reda, jer ne možemo dobiti uvid u potpise i kontrolne liste. Sabor nije utvrdio izvan svake sumnje koliko je potpisa prikupljeno, molim vas da maknete ovu točku s dnevnog reda jer nije zrela za glasovanje”, naglasio je Petrov.

Predsjednik Hrvatskog sabora, stanku je odobrio, a traženje micanje glasovanja s dnevnog reda nije komentirao.

Nakon glasovanja kojim je izvješće Vlade HDZ-a i HNS-a prihvaćeno velikom većinom, za riječ se javio dr. sc. Robert Podolnjak te je u ime kluba Mosta istaknuo da je povrijeđen čl. 87.3. Ustava RH i čl. 95. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu, jer se Sabor morao obratiti Ustavnom sudu, a ne samostalno odlučiti da nema uvjeta za raspisivanje referenduma. Zbog toga su svi prisutni zastupnici Mosta napustili sjednicu Sabora.

Nakon što su Mostovci napustili sjednicu, za riječ se javio SDP-ov Arsen Bauk koji je zatražio da u zapisnik uđe kako je ovo izvješće Vlade prihvaćeno s više glasova nego li je potrebno za promjenu Ustava. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je rekao kako će Baukova izjava svakako ući u zapisnik Sabora, a na kraju se zahvalio svima koji neće sudjelovati u daljnjem nastavku rada sjednice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr