(VIDEO) SDP-ov Bauk pohvalio HDZ-ovog ministra Kuščevića za preuzimanje Milanovićevog modela

Zagreb, 16.01.2019 - Aktualnim prijepodnevom poèela je 11. sjednica Hrvatskog sabora. Na fotografiji Siniša Hajdaš Donèiæ, Peða Grbin, Arsen Bauk, Lovro Kužèeviæ, Nikola Grmoja.

Domišljati ministri u Vladi Andreja Plenkovića sve više plagiraju od SDP-a. Nakon što je usvojen zakon koji je prepisan od SDP-a o financiranju referenduma, nakon što su se SDP i HDZ ujedinili u misiji onemogućavanja građanskih referenduma te nedavno pregazili volju 400.000 hrvatskih državljana, Lovro Kuščević izlazi s još jednim ‘izumom’ kojeg je prepisao od SDP-a za što je već dobio i pohvale od Arsena Bauka, najpoznatijeg po tome da je kao SDP-ov ministar spriječio referendum 2014.

Naime, ministar uprave Lovro Kuščević užurbano priprema novi Zakon o sustavu državne uprave koji će omogućiti da u Ministarstvo dovedu sebi odane ljude koji će onda s njima i otići.

Gotovo isti model, takozvani ‘revolving door’ donijela je bivša SDP-ova Vlada, ali ga je krajem 2015. ukinuo Ustavni sud. Kuščević tvrdi da to nije Milanovićev model, ali ga bivši SDP-ov ministar opovrgava: “To je revolving door i meni je jako drago da se u ministarstvu, a to nije prvi put, prepoznaju dobre ideje iz vremena našeg mandatra”, kazao je SDP-ov Arsen Bauk za RTL.

Bauk dodaje: “Kako će oni taj cilj realizirati, hoće li ići nekim drugim putem koji će formalno pravno izdržati test ustavnosti to je stvar za raspravu”.

> Nakon optužbi za krivolov Kuščević se brani: ‘Slikao sam se i s lavom, nosorogom i slonom koje ja nisam lovio’

> SDP i HDZ protiv građanskih referenduma

> (VIDEO) GI Narod odlučuje: ‘HDZ i SDP ukrali referendum da zaštite svoje privilegije’

Upravo je to nejasno jer Vlada je ta koja bi trebala donijeti uredbu o uvjetima i kriterijima zapošljavanja, a natječaj bi, tvrde iz Sindikata teško mogli izbjeći.

“Dakle namješteni natječaj? Jer kako bi se drugačije to moglo objasniti? Ne znam, radi se o prostoru za zapošljavanje bilo stranačkih bilo osobno podobnih ljudi s time čisto sumnjam da će pravi stručnjaci htjeti biti zaposleni u ministrovu kanbinetu. To je otvaranje prostora za treći stranački ešalon”, kazao je za RTL Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Siniša Kuhar bio je u radnoj skupini za izradu Zakona, ali se ovaj model, kaže, uopće nije spominjao. A umjesto smanjivanja ili barem iskorištavanja postojećeg kadra državni se kadar dodatno povećava.

“Naravno da imamo dobrih i kvalitetnih službenika diljem ministarstava, međutim ministar mora donijeti ljude koji su upoznati sa njegovim projektom i koji će njemu pomoći”, tvrdi Kuščević.

> Vlada vraća Milanovićev model zapošljavanja državnih službenika: Sindikat upozorava da je taj model srušio Ustavni sud

Dok su Milanovićevi “kružnovratni službenici“ mogli biti novačeni i iz redova postojećih službenika, rješenje koje se sada predlaže, s obzirom na to da se radi o osobama na koje se primjenjuju opći propisi o radu, za posljedicu će imati popunjavanje takvih mjesta iz stručno-stranačkog kadrovskog bazena izvan državne službe, upozoravaju sindikalci.

Aktualna Vlada tim rješenjem, posebice ako posebnom uredbom propiše zapošljavanje u kabinetima putem javnog natječaja, namjerava doskočiti temeljnoj zamjerci Ustavnog suda, zbog koje je i palo Milanovićevo rješenje, da svaki hrvatski državljanin ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe.

Tako će se “kružna vrata“ ponovno otvoriti za ljude koji će činiti ministarsku svitu i uživati poseban status u državnoj službi, ovoga puta u svojstvu “entourage radnika“, ističu sindikalci.

Enorman broj državnih službenika i namještenika

Od prosinca 2017. do kraja prošle godine broj državnih službenika i namještenika narastao je za 2500. U prosincu 2017. bilo ih je 227.166, dok ih je u istom mjesecu lani bilo 229.682.

A ista je stvar i sa zaposlenicima ministarstava kojih je sada gotovo 43.000. U prosincu 2017. bilo ih je 42.791, a godinu dana kasnije 42.832.

Čak 20 ministarstava

Plenkovićeva Vlada ima čak 20 ministarstava i po tome smo u samom europskom vrhu, a ministar uprave još se i pohvalio kako Vlada odlično funkcionira s postojećih 20 ministarstava, navodi RTL:

Izvor: narod.hr/RTL