(VIDEO) SDP-ov Maras poručio Plenkoviću: ‘Dosta je HDZ-ovog lopovluka zbog kojeg građani napuštaju Hrvatsku’

Foto: Fah

SDP-ov zastupnik Gordan Maras, nekadašnji SDP-ov ministar poduzetništva i obrta, u srijedu je na saborskom aktualnom prijepodnevu upitao premijera Andreja Plenkovića je li ga sram što je za njegova mandata do sada Hrvatsku napustilo 300.000 građana, istaknuvši da oni odlaze zbog HDZ-ovih afera te poručivši premijeru – Dosta je lopovluka!

Maras je naglasio kako je premijer u strahu od građana, uvjeren da će HDZ ostvariti najlošiji rezultat na predstojećim izborima za Europski parlament.

“Dosta je lopovluka i takvog odnosa prema građanima”, istaknuo je.

Nositelja HDZ-ove izborne liste Karla Resslera, kojeg je nazivao Rasler, prozivao je da na predizbornim skupovima obmanjuje javnost tvrdnjama kako u Slavoniji nikad nije bilo bolje, kao i kandidata na HDZ-ovoj listi Tomislava Sokola koji izražava zadovoljstvo rezultatima mirovinske reforme i visinom mirovina.

Maras: Hrvati se nisu rađali za Irsku!

“E, pa ja nisam time zadovoljan. Hrvati se nisu rađali za Irsku, 300.000 ih se iselilo iz Hrvatske, vrijeme je da se to promijeni”, poručio je Maras.

Smatra da Hrvatsku napuštaju zbog svakodnevnih HDZ-ovih afera koje tresu Hrvatsku, poput Agrokora, skupog mercedesa ministrice Gabrijele Žalac, “ministar sjedi na ramenima poduzetnika na utakmici, nosi li netko obli i ili špic-papak, premijer poziva veleposlanike da s njime idu na komemoraciju,a ne s organizatorima itd”.

Pošto Maras i dalje ignorira upozorenja te i dalje na svom laptopu ima istaknutu naljepnicu “Biraj Marasa za EU parlament”, predsjednik Sabora Gordan Jandroković ponovno ga je upozorio da ne može izbornu kampanju voditi u sabornici i opetovano najavio da će ga prijaviti Etičkom povjerenstvu, na što je Maras uzvratio: “Samo prijavljujte!”.

HDZ-ov Tomislav Sokol upitao je ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića o učincima paketa mirovinskih zakona i najavljenoj sindikalnoj inicijativi za raspisivanje referenduma “67 je previše” koja se protivi odlasku u mirovinu u dobi od 67 godina.

Pavić: Alternativa mirovinskoj reformu su manje mirovine i zaduženje od 45 milijardi kuna

Pavić je kazao da građani imaju demokratsko pravo izjašnjavanja, ali i naglasio kako su alternativa mirovinskoj reformi manje mirovine ili dodatno povećano zaduženje od 45 milijardi kuna do 2040. godine.

Ustvrdio je da se reformom mirovinskog sustava želi riješiti problem nejednakosti među pojedinim umirovljenicima, posebice ženama rođenim nakon 1963. godine, zatim ojačati III. mirovinski stup i time povećati mirovine, omogućiti rad umirovljenicima te majkama dati šest mjeseci dodatnog staža za svako rođeno dijete.

Vezano za rad do 67. godine do pune starosne mirovine ministar je ustvrdio kako neće morati svi raditi do te dobi, već samo oni koji su kasnije ušli u svijet rada. Napomenuo je da je tu odredbu uvela još SDP-ova vlada, a da je ova aktualna samo skratila prijelazni rok na 2033. godinu.

SDSS-ova Dragana Jeckov upozorila je na problem zatvaranja 16 škola u Vukovarsko-srijemskoj županiji, osobito onih koje pohađaju djeca po programima za pripadnike nacionalnih manjina.

Resorna ministrica Blaženka Divjak odgovorila je kako Ministarstvo ne predlaže mrežu škola, nego to čine osnivači – jedinice lokalne samouprave na temelju pedagoških standarda. “Škole se neće ukidati, nego će se nastojati osigurati dostupnost takvih programa na jeziku i pismu nacionalnih manjina, uz kriterij racionalnog raspolaganja resursima, najavila je ministrica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina