(VIDEO) SDP-ovi zastupnici ne znaju kako je 1990. razoružana hrvatska Teritorijalna obrana?

Foto: snimka zaslona

U srijedu su tijekom saborske rasprave zastupnici SDP-a burno regirali kada je spomenuta odgovornost SKH-SDP-a, koji je tada još uvijek bio na vlasti, za razoružanje Teritorijalne obrane SR Hrvatske 1990., nepsredno prije početka Domovinskog rata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o prijedlogu Zakona o posjedovanju i nabavi oružja, Stevo Culej (HDZ) reagirao je na ranije komentare iz redova SDP-a te rekao kako mu je poslije “rasprava kolega s lijeve strane sabornice jasno zašto smo 90-tih razoružani i zašto smo morali kupovati ‘pumperice’ po tisuću i pol maraka i metak po dvije i pol marke. „To je njihov stil ‘razoružaj Hrvata i naoružaj nekog drugoga'” kazao je Culej.

Na to je reagirao SDP-ov Gordan Maras koji je rekao kako Culej ne poštuje saborske kolege sugerirajući da su oni nekoga razoružali.

Pernar pročitao podatke s Wikipedije, Maras se pobunio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U raspravu se zatim uključio Ivan Pernar koji je s hrvatske Wikipedije pročitao podatke o razoružanju Teritorijalne obrane 1990.:

„Predaja oružja Teritorijalne obrane tadašnje SR Hrvatske „Jugoslavenskoj narodnoj armiji“ 1990. uoči agresije na Hrvatsku dogodilo se neposredno prije početka velikosrpske vojne agresije na Hrvatsku. Radilo se je o velikoj količini naoružanja koje je tadašnji SKH-SDP na čelu s Ivicom Račanom predao JNA: Hrvatskoj je na taj način oduzeto oružje kojim se moglo naoružati 200.000 ljudi – uključujući znatnu količinu protuoklopnog i protuzračno naoružanja, te lako topništvo: s iminentnom opasnosti od ratnog sukoba morala se potom Hrvatska suočiti praktično lišena ratne tehnike, izuzev skromne količine lakog pješačkog naoružanja kojim su raspolagale policijske postrojbe, lovačkog, muzejskog i trofejnog oružja“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Čini se da je gospodi iz SDP-a, koji su se tada zalagali za razoružavanje Hrvatske, to i danas trn u oku.“ – kazao je Pernar.

Gordan Maras nakon toga je negirao je pročitane tvrdnje te se obratio predsjedavajućem Brkiću: „Molim da ragirate. Wikipedia egzistira od toga što netko napiše. Po toj logici je mogao g. Culej to napisati, a da nam Vi to čitate sada kao istinu. Ivica Račan je zaslužan za Republiku Hrvatsku i njenu samostalnost i to mu je priznao i pokojni predsjednik Tuđman.“

„Cijeloj hrvatskoj javnosti je poznato na koji način je razoružana Teritorijalna obrana. G. Pernar je samo ponovio činjenice i povijesnu istinu. Spomenuo je SKH, zna se tko mu je tada bio na čelu i tko je razoružao Teritorijalnu obranu. Da nije bilo tako, oružje bi završilo u rukama hrvatskih branitelja. Molim da ne skrivljujete povijesnu istinu“, uzvratio je Marasu predsjedavajući Milijan Brkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šuker: „Činjenica je da je Hrvatska bila razoružana i da su jedino oružje posjedovali lovci“

No, rasprava se nastavila i dalje. Ubrzo se u sabornici našao Peđa Grbin koji nije bio prisutan u dotadašnjoj raspravi, te zatražio stanku zbog te teme.

“Ivica Račan je kroz svoje djelovanje 1989.-1990. jedan od najzaslužnijih što se Hrvatska othrvala režimu Slobodana Miloševića i prešla na višestranački demokratski sustav te najzaslužniji što je RH nakon 2000. godine od onog što je bilo višestranačje samo na papiru postala istinski demokratska država. Danas ga prozivati na ovaj načiin potpuno je neprihvatljivo“ – ustvrdio je Grbin.

Stanku je zatim zatražio i HDZ-ov Ivan Šuker koji je istaknuo da nije dobro u Saboru negirati povijesne činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovdje se danas žele negirati činjenice. Činjenica je da je Hrvatska 90-te razoružana, činjenica je da oružje Teritorijalne obrane predano JNA, činjenica je, a danas je to već više puta spomenuto, da jedini Hrvati koji su u tom trenutku imali oružje, su bili lovci. Činjenica je da su, kada je pala Glina i Viduševac, na Kupu prvo otišli velikogorički lovci s oružjem, jer oni su ga jedini posjedovali. Činjenica je da, do prostorije u kojem se nalazio krizni štab u centru za obavješćivanje u Velikoj Gorici, gdje je bilo skladište oružja Teritorijalne obrane- to skladište bilo u tom trenutku prazno. To su činjenice. Činjenice koje, možda, nekoga bole. Ovim što govorim nemam namjeru nikoga prozivati, nego mi je cilj, a, na kraju krajeva, i građanska dužnost, kao nekog tko je bio na čelu kriznog štaba grada Velike Gorice, da u ime svojih poginulih sugrađana ovo ovdje kažem. Mislim da bih bio izuzetno nekorektan i nepošten prema svima koji su poginuli za Hrvatsku da ne kažemo ono što je činjenica, a činjenica je da je Hrvatska ’90. razoružana. Na ovakav način negirati nešto što je povijesna činjenica nije dobro zbog naše djece, jer ako se mi danas ne možemo dogovoriti oko nečega gdje su svi živi svjedoci, kako ćemo raspravljati o stvarima za koje živih svjedoka nema.”

Što je TO i kako je Hrvatska uoči rata razoružana?

Teritorijalna obrana (TO), je, uz Jugoslavensku narodnu armiju (JNA), bila dio oružanih snaga SFR Jugoslavije, a bila je namjenjena mobilizaciji stanovništva koje bi se, u slučaju rata, borilo kao neregularna vojska ili gerilska skupina.

Jedinice teritorijalne obrane bile su organizirane i osnovane od strane partije i vlasti u republikama, autonomnim pokrajinama i općinama, a njihovi zapovjednici su odgovarali najbližem zapovjedništvu JNA.

Od 1970-tih godina JNA pokušava ostvariti što veću kontrolu nad TO-om bojeći se da bi pojedine jugoslavenske republike mogle stvoriti svoju vojsku kojom bi joj se mogle suprotstaviti. Tako JNA postupno preuzima sve veću kontrolu nad TO-om.

Posljednji čin predstavljala je naredba Genralštaba Oružanih snaga SFRJ 14. svibnja 1990. kojom je određeno oduzimanje naoružanja Teritorijalnoj obrani. Republičko vodstvo Hrvatske, koje je imalo nadležnost nad svojom Teritorijalnom obranom, nije spriječilo da JNA preuzme naoružanje. Riječ je vremenu neposredno nakon što su održani prvi višestranački izbori u Hrvatskoj na kojima je pobjedu odnio HDZ. No, radi se o događaju prije primopredaje vlasti, kada se na čelu Hrvatske još uvijek nalazi SKH-SDP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.