(VIDEO) SDSS-ov Boris Milošević iznosio netočne podatke o kažnjavanju zločina u Varivodama

Foto: snimka zaslona; fotomontaža: narod.hr

SDSS-ov Boris Milošević, po svemu sudeći, bit će novi potpredsjednik vlade za društvena pitanja i ljudska prava.

Ovom prilikom podsjećamo na njegove izjave prije više od godinu dana, kada je bio upitan da komentira najavljeni prosvjed protiv neprocesuiranja ratnih zločina u Vukovaru.

Na pitanje voditelja “Prihvaćate li Vi da problem (neprocesuiranja ratnih zločina) postoji i da ga osjećaju udruge branitelja i obitelji nestalih?”, Milošević je odgovorio:

“Naravno.”, a zatim nastavio govoriti o zločinu nad srpskim civilima u Varivodama nakon VRO Oluje:

“Nitko relevantan nije protiv toga. SNV i kolega Pupovac su bili u Varivodama u subotu, održana je komemoracija za žrtve nakon Oluje, upravo slučaj u Varivodama i Gošiću, selu nedaleko od Varivoda, gdje je ubijeno 16 staraca koji su na svoje kuće nakon Oluje, gdje je zavladao mir, stavili na svoja vrata i prozore bijele krpe kao znak da su tu, da su nemoćni, stari, civili – policija je odmah sljedeći dan znala što se dogodilo. Ministar policije je odmah izvijestio vladu da je ubijeno 9 ljudi u samim Varivodama, da je svih 9 srpske nacionalnosti, da je svih 9 ubijeno vatrenim oružjem, a do danas nemamo niti osumnjičenog za taj zločin.”

Država platila odštetu pojedinim članovima obitelji ubijenih ju Varivodama

No, informacije koje je Milošević iznio o zločinu u Varivodama, nisu u potpunosti točne. Za zločin u selu Varivode, nakon vojno-redarstvene operacije Oluja, kojom je Hrvatska vojska oslobodila dijelove Banovine, Korduna, Like i Dalmacije od srpske okupacije i time okončala Domovinski rat, bilo je optuženo četvero pripadnika Hrvatske vojske. Oni su 1999. odlukom suda oslobođeni, ali je tu presudu Vrhovni sud ukinuo te je suđenje započelo ponovno da bi 2002. proces pravomoćno obustavljen, navodi Telegram.

Uz taj proces, RH je kćerki jedne od žrtava isplatila odštetu. Odlukom Općinskog suda u Šibeniku određeno je da RH plati odštetu od 123 tisuće kuna Dušanki Mandić, kćerki ubijenog Mirka Pokrajca.

Također, RH već je i ranije obitelji dvoje drugih žrtava zločina u Varivodama isplatila odštetu. Naime, odlukom Općinskog suda u Kninu iz siječnja 2013. država je bila dužna isplatiti 540 tisuća kuna odštete djeci žrtava, srpskih civila Radivoja i Marije Berić, pisao je Novi list.

Dakle, bilo je optuženih, istraga je provedena te je plaćena odšteta pojedinim članovima obitelji žrtava, što Boris Milošević nije naveo.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr