(VIDEO) Sever o ograničavanju rada nedjeljom u trgovinama: ‘Brojke, kada se pogleda fiskalizacija, jasno pokazuju da je trgovinama nedjelja najslabiji dan’

Foto; snimka zaslona

Neradna nedjelja izazvala je novi nesklad u vladajućoj koaliciji. Iako je HDZ u izbornoj godini najavio donošenje zakona kojim će se regulirati rad trgovinama, plan im ruše HNS-ovci. Ministar gospodarstva, obrtništva i poduzetništva Darko Horvat u subotu je u Prelogu najavio da će prijedlog o tome na koji način regulirati rad nedjeljom doći na javnu raspravu tijekom sljedećeg mjeseca.

U razgovoru za RTL Danas, predsjednik Nezavisnog hrvatskog sindikata Krešimir Sever rekao je da oni još nažalost nisu razgovarali s ministrom.

“Čekao sam ga prošle godine nekolko mjeseci, sad opet čekam više od tri tjedna. Neprekidno zovem, pitam, stalno se obećaje, no do susreta ne dolazi, a mi to moramo obaviti jer bližimo se izborima, a to znamo što znači”, rekao je Sever.

Njihovo stajalište je jasno – zabrana rada nedjeljom u trgovinama.

“Godinama to zastupamo. Mi smo za zabranu rada ili iznimnom slučaju da bude nekoliko radnih nedjelja. Uz to obavezno treba vezati blagdane. To je vrijeme kada obitelji trebaju biti zajedno, a treba ostaviti za drugo: ugostiteljstvo, sportke aktivnosti, turizam, a ne trgovine”, smatra Sever.

Tvrdi da brojke, kada se pogleda fiskalizacija, jasno pokazuju da je trgovinama nedjelja najslabiji dan. “No kad se pogleda koliko su ljudi malo plaćeni, jasno je da trgovci iz toga izvlače sustav i sve to skupa vode preko leđa ljudi”, zaključio je.

Što je tražila udruga UIO, a Plenkovićeva vlada odbila?

Podsjetimo, udruga U ime obitelji podnijela je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu čijim bi se prihvaćanjem trenutno zakonski omogućilo zaposlenima u trgovinama da sami odlučuju žele li, ili ne žele raditi nedjeljom i blagdanom te, ukoliko žele, da za taj rad dobivaju minimalno 50 posto veću naknadu, međutim Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo kojim je predsjedao Mirando Mrsić, a zatim Gordan Maras taj prijedlog blokiraju ne dozvoljavajući da dođe na dnevni red sjednice odbora.

U ožujku 2018. godine GLAS i HSU se podnijeli sličnu izmjenu zakona kojom bi se povećale plaće u slučaju rada nedjeljom za 30% međutim Plenkovićeva Vlada odbila je prijedlog uz objašnjenje da dosadašnji zakon “predviđa obvezu poslodavca da radniku isplati povećanu plaću ne samo za rad nedjeljom, već i za otežane uvjete rada, prekovremeni rad, rad noću, te za rad blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi. Pri tome, Zakonom nije izrijekom određeno koliko bi to povećanje iznosilo, već se isto prepušta uređenju putem kolektivnih ugovora, pravilnika o radu ili samih ugovora o radu”.

No, postojeći zakon omogoćuje poslodavcu da rad nedjeljom plaća samo jednu kunu više te time izvrši svoje zakonske obveze prema zaposleniku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL