(VIDEO) Sindikati u sustavu obrazovanja traže veće plaće ili će u štrajk: ‘Škola za život zahtjeva dodatni angažman, vrijeme i usavršavanje’

Zagreb, 07.05.2019. - Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak predstavila je javni poziv vezan uz prijedloge inovativnih aktivnosti za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i meðupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu. Na fotografiji Blaženka Divjak, pomoænica ministrice Lidija Kralj. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Sindikati i ministrica obrazovanja od premijera traže povećanje plaća od 600-njak kuna. Tvrde, njihovi koeficijenti složenosti poslova u odnosu na druge javne službe su preniski, a ulaskom kurikularne reforme u sve škole posao im je postao još složeniji, prenosi RTL.

Ministrica Blaženka Divjak za RTL poručila je da je sigurna da će do rješenja doći. Sindikati u suprotnom prijete štrajkom.

U osnovnoj školi Milke Trnine u općini Križ Škola za život već je zaživjela. Eksperimentalna faza, tvrdi ravnatelj prošla je dobro ali za to su puno i radili.

Povećanje koeficijenta složenosti poslova

“Tu nastavu ne možete izvesti ako se niste maksimalno dobro pripremili i sve dobro isplanirali. Naravno da to onda nije priprema koju će učitelj isprintati jer ju je dobio gotovu od nekog nakladnika. To stvarno zahtjeva dodatni angažman, vrijeme i usavršavanje”, kazao je Zlatko Hasan, ravnatelj OŠ Milke Trnine u općini Križ.

‘Škola za život’ ministrice Divjak podbacila i u moderniziranju sadržaja za učenike s poteškoćama

Bandićev pročelnik Lovrić optužuje Divjak: ‘Projekt “Škola za život” samo je paravan za osobni biznis, puno nas košta i jako šteti’

Dr. sc. Sanja Bilač: Škola za život prijevara je i zločin Andreja Plenkovića i HNS-ove ministrice Divjak nad hrvatskom djecom

Zato u reformsku školsku godinu sindikati učitelja žele ući ne samo s povećanjem osnovice plaće za sve javne službe nego i s povećanjem koeficijenta složenosti poslova, koji su, tvrde, za njih u odnosu na druge- preniski.

“Da se ti koeficijenti korigiraju za 6,11 posto jer u ovom trenutku smatramo da su toliko premali u odnosu na ostale javne službe. Pregovori za osnovicu tiču se svih javnih službi, ali se ne mijenjanju naši međusobni odnosi. Mi želimo te odnose promijeniti jer smatramo da smo zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja zanemareni”, rekao je Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

To bi značilo povećanje plaća od oko 600 kuna. Ministrica Divjak zahtjev je uputila premijeru Plenkoviću.

Sindikati traže povećanje plaća s početkom nove školske godine

“Ja sam sigurna da ćemo kao Vlada konstruktivno odgovoriti na zahtjeve većinskih sindikata. Ti zahtjevi su opravdani jer su učitelji ti koji će ovu reformu iznijeti na svojim leđima”, kazala je za RTL HNS-ova ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Sindikati povećanje plaća traže s početkom nove školske godine. Zatražili su i sastanak s premijerom, a ukoliko do rješenja ne dođe prijete štrajkom.

“Ukoliko do kraja kolovoza nemamo konačno rješenje koeficijenta i sindikat učitelja i sindikat srednjih škola ima odluke tijela o najavi prosvjeda i mogućoj najavi štrajka”, kazao je Mihalinec.

Iz Vlade pak poručuju da traže financijski održiva i realna rješenja te da odgovornost imaju prema svim javnim službama.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vijesti.rtl.hr