(VIDEO) Sustav domovinske sigurnosti pripravan za sezonu požara, zapovjednik Protupožarne eskadrile poručuje: ‘Nema bojazni, spremni smo’

Foto: Snimka zaslona

O tome može li se naš sustav domovinske sigurnosti nositi sa svim suvremenim ugrozama, razgovarali su gosti emisije HRT-a Otvoreno: zapovjednik Zapovjednog operativnog središta Glavnog stožera Oružanih snaga RH brigadni general Krešo Tuškan, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut,  pročelnik HGSS-a Josip Granić, zapovjednik Protupožarne eskadrile bojnik Tomislav Vacenovski i vatrogasni zapovjednik Šibensko-kninske županije Darko Dukić.

Tucaković: Uvodi se besposadna letjelica za nadzor obale

Tucaković je rekao kako je vježba “Sigurnost 19” organizirana sukladno planu i programu koordinacije sustava domovinske sigurnosti.

“Zadovoljan sam pristupom u pripremi vježbe, svih sastavnica i u samoj provedbi što se danas vidjelo. Ovo su šire vježbe gdje se uključuju sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti, cjelokupni sustav civilne zaštite i zapravo smo provjerili uvođenje novih tehnologija u sustav. Danas smo prikazali integraciju slika s više događaja koje so organizirali u tri županije te smo vidjelo nove tehnologije, vođenje takvih kriznih situacija s viših razina, prijenos informacija prema višim razinama, razmjena informacija na terenu i posebno dio koji se vodi u Divuljama gdje se sve nadgleda i donose odluke. vidimo uvođenje orbitera, besposadne letjelice za nadzor obale i one će pomoći u ranom otkrivanju požara”, rekao je Tucaković.

Tuškan je rekao kako je današnja vježba prošla vrlo dobro.

“Htio bih naglasiti da vježba kao vježba nije sama sebi svrha. vježba je kraj jednog procesa obučavanja koji je nastao na analizi protupožarne sezone lani gdje smo utvrdili ciljeve i postavili planove za pripremu sezone 2019 zajedno i vatrogasni sustavi i hrvatska vojska i ostali dionici u sustavu zaštite od požara. Vježba je provjera za protupožarnu sezonu. Što se tiče vojske mi smo provjerili nekoliko stvari, unaprijedili smo nekoliko stvari u odnosu na prošlu godinu. Jedno od najznačajnijih poboljšanja je u našim zračnim snagama – sastoje se od protupožarne eskadrile s 12 zrakoplova a kao dodatak zračnim snagama su i transportni helikopteri kojih je deset spremno za operativnu upotrebu za protupožarnu sezonu, bespilotne letjelice koje mogu biti 6 sati u zraku. Drugo tehnološko unaprjeđenje radimo s hrvatskom vatrogasnom zajednicom projekt snimanja iz zraka s kanadera i dijeljenje te slike online s korisnicima , treće je operativni raspored koji se prilagodio i promijenio tako da sada imamo snage i na jugu, kao i unaprjeđenje procedura , brzina, komunikacija i drugo tako da smo zaokružili paket sposobnosti koji smo provjerili i to nam daje pouzdanost da smo se dobro pripremili za sezonu”, rekao je Tuškan.

Trut je na pitanje koja je bila uloga MUP-a u današnjoj vježbi rekao da je MUP bio nositelj ove vježbe.

“No, dali smo nadležnost hrvatskoj vatrogasnoj zajednici da provede ovu vježbu. MUP i ravnateljstvo i civilna zaštita bili su u potpori u segmentu rada na terenu. Snage koje su vježbale danas na vježbi su snage civilne zaštite. Temeljne snage sustava civilne zaštite su vatrogastvo, HGSS, Hrvatski crveni križ i osim vojske to su bile snage koje su i bile na samoj vježbi. Vojska je u potpori civilnoj zaštiti u velikim nesrećama i katastrofama, a civilna zaštita se podiže u onom trenutku kada se prelazi iz dnevnog operativnog rada kojeg rade vatrogasci, gorska služba spašavanja i crveni križ u veliku nesreću i katastrofu. To je jedna nadogradnja kada se uključuju sve snaga ili više različitih tipova snaga u jednu aktivnost”, objasnio je Trut.

Granić je o HGSS-u rekao kako njihova statistika pokazuje da svaki dan imaju ozbiljnog posla, pa da su i tako imali i danas, a sudjelovali su i u današnjoj vježbi.

“HGSS i pripadnici DVIP-a (Državne vatrogasne intervencijske postrojbe) spašavaju i mogu pružiti pomoć unesrećenim ili ozlijeđenim vatrogascima ili bilo kome na teško pristupačnom području u slučaju vatre i nesreće na takvom terenu”, rekao je Granić.

Na pitanje koliko se promijenilo u sustavu u odnosu na požarna iskustva od prije godinu-dvije-tri-četiri Dukić je rekao da se iz dana u dan mijenja.

“Uvodimo tehnologiju, videonadzora, sustav komunikacije. Informacija o samom požaru u županijski centar dolazi doslovce odmah. Imamo gotovo 80% prostora Šibensko-kninske županije pod sustavom videonadzora. Informacija od županijske razine do državne ide gotovo odmah, prema svim žurnim službama”, objasnio je Dukić.

Vacenovski je rekao da današnja vježba ne predstavlja baš neki pretjerani napor za protupožarnu eskadrilu jer je ona za ovakav tip djelovanja spremna 365 dana u godini.

“Prvi požar ove godine smo imali 1. siječnja ove godine u 8:15 i riješili smo požar za sat vremena. Tada smo i pokazali da je sustav spreman, pa i u te “najgore dane” i to ne samo posade nego i zrakoplovi, a time i naši tehničari. Na ovoj vježbi smo bili potpora da se isproba koordinacija cijelog sustava i neke nove stvari smo probali. Primjerice slanje slike iz zrakoplova kako bi operativno vatrogasno zapovjedništvo imalo sliku s požarišta u realnom vremenu da može kvalitetnije i brže donositi odluke i da se požarni događaji mogu bolje rješavati. Druga važna stvar koji smo isprobali u ovoj vježbi je uzimanje vode na jezeru kod Gračaca i u suradnji s HEP-om smo krenuli u taj proces. Intencija je da se pruži bolja zaštita Lici, pogotovo cesti A1 u protupožarnoj sezoni”, rekao je Vacenovski.

Dodao je kako je trenutačno stupanj spremnosti u skladu s datumom.

“Nema nikakve bojazni, zrakoplovi će biti spremni s datumom 1. lipnja i neće biti manjka zrakoplova. Spremna je cijela postrojba, imali smo obuke na kanaderu i air-tractoru, obučili smo još tehničara, personalno smo spremni”, uvjeren je Vacenovski.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt