(VIDEO) Svi incidenti Vojka Obersnela s novinarima, aktivistima, turistima…

Foto: Snimka zaslona

Ispad gradonačelnika Rijeke Vojka Obersnela prema novinaru N1 Ranku Stojancu nije prvi takve vrste – niti prvi prema tom istom novinaru.

Obersnelu, očito, ništa ne znači kad istomišljenici u pitanju: A što tek kad nisu? Sa Stojancem je došao u sukob i 2015. godine  prilikom proslave dana grada Rijeke i blagdana Svetog Vida.

Obersnel je na feštu na kojoj su se dijelile lignje stigao dobro raspoložen, ali je izgubio samokontrolu nakon što ga je Ranko Stojanac više puta pitao zašto ne želi probati lignje. Naime, nakon što je gradonačelnik odbio pojesti lignje novinar je zapitao je li to zato jer mu se ne sviđaju, odnosno jer  ne voli lignje. Obersnel je odgovorio da ih inače voli, na što mu je Stojanac poručio da onda stvarno nema smisla da ih ne proba. Obersnel ga je na to grubo izvrijeđao: “Mislim da uopće nije važno hoću li ja probati te lignje ili neću, ali kad vi postavljate pitanja onda uvijek mogu očekivati glupo pitanje pa tako i ovog puta”, odbrusio je Stojancu. Kasnije mu je još dobacio da si “zabije taj mikrofon u g…u”.

Dvije godine kasnije dogodio se incident kad je gradonačelnik automobilom zapriječio put autobusu koji je došao po španjolske turiste smještene u hotelu Bonavia, najluksuznijem riječkom hotelu i jedinom s pet zvijezdica.  Obersnel nije mogao proći automobilom zbog autobusa koji je čekao goste u uskoj ulici, pa je ostavio automobil blokiravši autobus, jer se u Rijeci očito očekuje da se turisti maknu dok prolazi gradonačelnik, i da autobusi čekaju s ukrcajem turista ispred hotela dok on ne dođe u svoj ured. Snimka se pojavila na jednoj riječkoj grupi na facebooku. Inače, tada je primijećeno i da je staru Renault Lagunu zamijenio novim Talismanom.

snimka zaslona

“Taj hotel je u samom centru grada te je ulica jako uska, ali imaju dozvolu za autobus da moze ukrcati i iskrcati putnike u hotel. Ja sam danas došao ispred hotela po putnike, počeo sam ukrcavati prtljagu i nije prošlo ni 2 minute, a došao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel sa svojim automobilom marke Renault! Počeo mi je dobacivati kako ne može proći, kako ja mogu tako glupo stati, na što sam ga zamolio da se strpi još 3 minute da svi dođu i odlazim. Tu se on razljutio,izašao iz auta, zaključao i krenio pješke pored busa. Ostavio je auto nasred ceste i dobacio mi da ću sad vidjeti kad ću izaći van iz ulice. Ja sam ga lijepo zamolio još jednom da se strpi, ali je on samo odmahnuo rukom i otišao. Otišao sam u hotel na recepciju da im kažem za problem, na što su oni rekli da će zvati policiju i pauka, ali kad su izašli van i vidjeli čiji je auto, odustali su poziva i rekli su da ne znaju što činiti jer je gradonačelnik u pitanju.

Meni i putnicima je ostalo samo da čekamo da vidimo što će se dalje dogoditi. Nakon 15 minuta, iz nekog razloga se vratio gradonačelnik te je bio jako bahat i arogantan, ali je odlučio pomaknuti svoj auto. Gosti su bili u čudu, okolo su ljudi na cesti gledali kako se ponaša jedan “gospodin”,a samo je trebao pričekati 3 minute i to je sve”, rekao je vozač autobusa.

Autobus pun španjolskih turista je na kraju morao čekati 15-ak minuta dok Obersnel ne makne automobil.

“Nije točno da sam ja blokirao prolaz autobusu ispred Bonavie. Upravo suprotno – vozač autobusa blokirao je prolaz i meni i nekolicini drugih automobila koji su bili iza mene i ulazili na parking i to tako što je, umjesto na parkiralište, stao u usku ulicu ispred hotela i tamo čekao putnike.

Nakon nekog vremena, kad sam uvidio da se ne namjerava pomaknuti na parkiralište, ugasio sam auto i otišao pješke do ureda zbog sastanka u 7.30.

Vratio sam se za 15 minuta kad sam procijenio da su se putnici ukrcali u autobus i da će se autobus maknuti”, rekao je Obersnel kad su snimke došle u medije i kad je zamoljen za komentar incidenta.

Sličan incident se dogodio s aktivisticom Slavicom Šotom. U rujnu 2016. godine, prigodom posjeta Zorana Milanovića Rijeci, čelnike Narodne koalicije za njihova druženja s građanima na tržnici okružili su aktivisti “Riječani protiv korupcije” i poručili su im da su Rijeku uništili i opljačkali zajedno sa Slavkom Linićem.

“Kako te nije sram, pljačkaš”, ponavljala je aktivistica na što joj je Obersnel rekao da se makne. No aktivistica je prišla Obersnelu koji joj je potom istrgnuo kišobran iz ruke.

Nakon toga je žena nastavila Obersnela prozivati za kriminal. “Ajde još”, ponavljao je vidno uzrujani Obersnel da bi se potom udaljio. Aktivisti “Pokret otpora – Riječani protiv korupcije” naveli su: ”Da nije Obersnel vidio da snimamo dobila bi naša otporašica i batina.”

Sukob na antifašističkoj ljevici

Podsjetimo na kraju na posljednji incident: Stojanec je pitao Obersnela za mlade koji su na norijadi uzvikivali ustaške parole, izazvavši upravo onakvu reakciju kakvu su željeli – klinci u pubertetu većinu stvari rade kako bi isprovocirali starije, a jasno da je u antifašističkoj Rijeci takva provokacija morala uspjeti.

Razgovor je tekao mirno i uz slaganje u stavovima novinara i gradonačelnika, dok Stojanac je naveo kako su mnogi razočarani antifašističkom Rijekom, u kojoj stvari nisu idealne, na što je Obersnel ustvrdio da Rijeka nije otok. Kad je Stojanac na to uzvratio kako je Rijeka bila percipirana kao antifašistički otok,  Obersnel je poludio i zaprijetio mu: “A što biste vi sad htjeli da ja kažem?  Prestanite vijesti iz Rijeke proturavat na takav način. Rijeka je slobodan grad, Rijeka je antifašistički grad, Rijeka je otvoreni grad.”

“Ja to nikad nisam doveo u pitanje”, rekao je Stojanac, ali se Obersnel nije obazirao: “Ako to vas smeta to je vaš problem”. Stojanac je rekao kako to njega nikad nije smetalo, a Obersnel je upitao, “a što onda hoćete od mene”. “Ništa, ja vam hoću reći da Rijeka nije toliko antifašistička kao što se voli prikazati”. “Pa to je vaše mišljenje i zadržite ga za sebe”, rekao je Obersnel i odlazeći dobacio da mu je “dosta te za*bancije” i da je to zadnji put da s njim razgovara.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr