Foto: UNIZG

Zbog izglasavanja nulte upisne kvote za studij filozofije na Hrvatskim studijima, na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija u tijeku je prvi Studentski sabor, po svojoj formi sličan Plenumu.

Plenum Filozofskog fakulteta parapolitička organizacija – da ili ne?

Studenti odlučuju o blokadi nastave na Hrvatskim studijima, javlja Srednja.hr.

> Hrvatski studiji ne samo da se ne ukidaju…

Uoči sutrašnjeg sastanka predstavnika studentskih udruga koje su aktivne na Hrvatskim studijima i rektora Borasa, na Kampusu je u tijeku prvi Studentski sabor. Organizator prosvjeda je inicijativa ‘Studenti govore’ s HS-a, a okupili su se kao bi raspravljali o trenutačnoj situaciju na Hrvatskim studijima, zbog koje traže i blokadu nastave.

> Opet se javlja Plenum Filozofskog fakulteta: Bune se jer je Holjevac ostao v.d. dekana, udarili po Borasu

“Budući da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, mi kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore tražimo vašu podršku za blokadu nastave. Ako se blokada izglasa odmah krećemo u njenu realizaciju”, pisalo je u pozivu.

> Prof. dr. sc. Kristijan Krkač: Kome smetaju Hrvatski studiji?

Studenti kažu i kako je na Sindikalnoj podružnici Hrvatskih studija izglasovan štrajk profesora s četiriju odjela, a danas se čeka odluka sindikalne središnjice o štrajku.

Radijske postaje javljaju i da je policija ispred zgrade.

> Hrvatski studiji i prava istina: Od sveučilišnog centra do sveučilišnog odjela

Podsjetimo, hrvatska javnost već je nekoliko tjedana zabavljena situacijom na Hrvatskim studijima. Razlog za to su proturječne i uznemirujuće informacije plasirane od strane inicijative nazvane “Studenti govore”. Nositelji te inicijative, koji sa stvarnim studentskim potrebama nemaju nikakve veze, u medije su planski puštali čitav niz pretpostavki koje su trebale stvoriti dojam da je stanje na Hrvatskim studijima nestabilno. Tako su se u javnost plasirale teorije ili bolje rečeno glasine da će se Hrvatski studiji ukinuti, a zatim (u reduciranoj verziji) da će se ukinuti pojedini smjerovi na Hrvatskim studijima. Nakon odustajanja od prve dvije teorije, plasirana je treća. Ona je glasila “Umrla je kvaliteta”.

S obzirom na tu činjenicu, koja se u medijima sustavno zanemarivala, došlo je do paradoksalne situacije: kao subjekti studentskog nezadovoljstva profilirali su se profesori koji su imali manjak obveza. Umjesto da se zamisle nad svojom pozicijom, odnosno nad tim što na njihovom smjeru postoji nerazmjer odnosa broja nastavnika i broja upisanih studenata, odnosno daleko više nastavnika nego što je potreba, oni su počeli s huškanjem studenata i stvaranjem izvanrednih uvjeta, tvrde izvori s Hrvatskih studija. Uzrok tome je bio njihov “vlastiti položaj” koji se može sažeti na sljedeće: bili su veliki trošak za Hrvatske studije, odnosno Sveučilište u Zagrebu, odnosno ministarstvo, tj. porezne obveznike, budući da ih je više nego njihovih studenata. Kako bi to prikrili, izmislili su logikom tipične teorije zavjere priču prema kojoj su se protiv Hrvatskih studija urotili ministar, rektor, prorektor i Uprava Hrvatskih studija. Svako dovođenje u pitanje vlastitih privilegija interpretirali su kao napad na studente, kako bi dobili njihovu podršku u stvaranju izvanrednog stanja, kaže izvor s Hrvatskih studija.

Studentski se život sastoji od učenja, rada ali i produktivnog odmora koji za cilj imaju što brži i sadržajno ispunjen završetak studija. Taj se put ostvaruje u studentskim učionicama a ne na ulicama s transparentima ispisanim nesuvislim i prijetećim parolama. Znanstveno-nastavno vijeće je to prepoznalo i zato je donijelo odluke koje će biti na opću korist svima upozorio je Ivan Tomić.

Blokada

Posted by Studenti govore on 20. ožujka 2017

Izvor: narod.hr/srednja.hr