Vidović Krišto o jahti: ‘Obitelj Pavičić ima poslove s poreznim oazama, što je nadležnost Marićevog ministarstva’

Zagreb, 19.08.2021 - Zastupnica u Hrvatskom saboru Karolina Vidović Krišto na konferenciji za novinare govorila je o "Slučaju ministra Zdravka Marića". Na fotografiji Karolina Vidović Krišto. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nezavisna saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto prozvala je u četvrtak ministra financija Zdravka Marića da se, vezano za aferu s jahtom na kojoj je ljetovao, ruga hrvatskim zakonima i europskim standardima te otvoreno vrijeđa hrvatske građane.

> Povjerenstvo pokreće postupak protiv ministra: Tko je Marićev prijatelj s jahtom?

“Marić, Plenković i ostali moćnici smatraju da je normalno stanje manipulirati hrvatske građane, primjenjivati zakone selektivno te se osobno bogatiti i omogućavati bogaćenje uskom broju odabranih, te se da mi građani s tim stanjem moramo pomiriti. Po Plenkoviću i Mariću mi Hrvati smo građani drugog reda u EU. Ali poručujem im da gospoda taj film više ne će gledati.”, poručila je Vidović Krišto.

Podsjetimo, Vidović Krišto početkom ovog tjedna pokrenula je pitanje na čijoj jahti ljetuje ministra financija Zdravko Marić. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ovog će tjedna odlučivati o otvaranju predmeta o slučaju ljetovanja ministra financija Zdravka Marića. Ministar je naime tijekom kolovoza boravio na jahti, no nije želio otkriti ime vlasnika plovila. Početkom tjedna ipak je otkrio da jahta nije njegova nego se na njoj odmarao na poziv prijatelja, a naknadno je otkrio da se radi o Blažu Pavičiću.

> Vlasnik jahte na kojoj je ljetovao ministar: ‘S Marićem sam se počeo družiti nakon što je postao ministar’

> Vidović Krišto pitala Plenkovića: ‘U čijem je vlasništvu jahta na kojoj ljetuje ministar?’

”Nije zabranjeno da dužnosnici od svojih prijatelja primaju poklone i to bez obzira na vrijednost tih poklona”, pojasnio je Davor Ivanjek iz Povjerenstva za odlučivanju o sukobu interesa. No do problema dolazi, poručuju, ako prijateljski, prijeđe ili se ispreplete s poslovnim odnosom.

”Ono što bi svakako bilo dobro da dužnosnik u takvoj situaciji učini je dati javnosti i drugim nadležnim tijelima koji bi bili zainteresirani za situaciju, sve informacije kojima bi se moglo utvrditi je li je on kao čelnik tijela sudjelovao u dodjeli nekih sredstava ili u sklapanju poslovnog odnosa koji je istovremeno njegov prijatelj”, kazao je Ivanjek.

Vidović Krišto slučaj je komentirala i za dnevnik.hr.

”Ovdje se radi o transparentnosti. Kršenje zakona dovelo je Hrvatsku državu da smo mi na dnu, najsiromašniji po platežnoj moći u EU i da imamo najgore pravosuđe, netransparentnost stvara korupciju, a korupcija stvara siromaštvo”, rekla je Vidović Krišto.

Ministar Marić, kaže Krišto od ranije vuče repove. Prvenstveno vezano uz odnos s Ivicom Todorićem. A javnost pamti i svjetsko prvenstvo u Rusiji i druženje s šibenskim poduzetnikom Đolijem, koji je od HBOR-a dobio kredit dok je ministar sjedio u nadzornom odboru.

Danas je na konferenciji Vidović Krišto istaknula kako je ovaj primjer dokaz “načina na koji vladaju Marić i ova Vlada, a to je otvoreno pogodovanje moćnicima i rigorozno postupanje prema običnim građanima”.

“Dame i gospodo,

Jučerašnja konferencija za medije ministra financija Marića, te događanja nakon te konferencije, su – blago rečeno – još jedno drsko ruganje hrvatskim zakonima, ruganje europskim standardima, te otvoreno vrijeđanje hrvatskih građana.

Afera s jahtom, u kojoj je Marić uhvaćen, nije prva afera Zdravka Marića, već je još jedan dokaz načina na koji vladaju Marić i ova Vlada, a to je otvoreno pogodovanje moćnicima i rigorozno postupanje prema običnim građanima.

Vladajuće strukture u Hrvatskoj krše zakone, prilagođavaju zakone svojim potrebama ili jednostavno ignoriraju zakone, i time prouzročavaju korupciju, siromaštvo i nepravdu koji dominiraju hrvatskim društvom. Zajednički nazivnik za način upravljanja vladajućih struktura jest netransparentnost.

Tako taj ministar Marić najprije kaže da ne će reći čija je jahta, pa onda – da će razmisliti hoće li reći, da bi nakon nekoliko sati otkrio identitet svog navodnog prijatelja.
A identitet je potvrdio ono što cijelo vrijeme tvrdim: a to je, da je vladajuća struktura međusobno uvezana, da između Plenkovićevog HDZ-a i SDP-a, i njihovih satelita, nema razlike, a da su ideološka lamentiranja samo dimna zavjesa za nečasne rabote koje rade. Jer, otac vlasnika te jahte, Mirko Pavičić, je vrlo poznat u Rijeci i u Primorsko-goranskoj županiji kao lokalni, takozvani crveni tajkun, i osobni prijatelj kontroverznih ex-komunista, Slavka Linića i Vojka Obersnela.

Pavičićevi poslovni modeli nisu nikakva posebna profesionalna vještina. Jedan od tih modela jest povoljno iznajmljivanje atraktivnih, gradskih prostora u centru Rijeke i davanje u daljnji zakup po skupoj cijeni. Jer, mentalni kod poslovnog svijeta koji okružuje Marića funkcionira po načelu – nije bitno što znaš, već koga znaš.

Tvrditi da ministar financija, koji je nadređen Poreznoj upravi i Uredu za sprječavanje pranja novca, ne može utjecati na poduzetnika je naravno smiješno i apsurdno. Upravo obitelj Pavičić ima poslove s poreznim oazama, i to je upravo nadležnost Marićevog ministarstva. Njegove tvrdnje o nepostojanju mogućnosti pogodovanja uvreda su zdravog razuma. Međutim, ministar Marić pripada strukturi ljudi za koje istina, uljuđenost ili poštivanje zakona ne igraju nikakvu ulogu.

Marić, Plenković i ostali moćnici smatraju da je normalno stanje manipulirati hrvatske građane, primjenjivati zakone selektivno te se osobno bogatiti i omogućavati bogaćenje uskom broju odabranih, te se da mi građani s tim stanjem moramo pomiriti. Po Plenkoviću i Mariću mi Hrvati smo građani drugog reda u EU. Ali poručujem im da gospoda taj film više ne će gledati.

Neki se možda sjećaju čuvenog slučaja neuredno prijavljenih stranačkih donacija bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla. Riječ je bila o prekršaju, a ne o kaznenom djelu, te proračun ničim nije bio oštećen, ali je morao podnijeti ostavku na sve stranačke dužnosti. Znači, Helmut Kohl, prvi počasni građanin Europske unije, kancelar njemačkog ujedinjenja, morao je zbog prekršaja odstupiti, jer riječ je o političkoj odgovornosti, to jest, o odgovornosti pred svojim građanima.

A što hrvatski građani moraju trpjeti? Ponašanje Marića i Plenkovića nije pitanje političko odgovornog ponašanja. Ovdje je riječ o novcima hrvatskih građana koji se kroz korupciju građanima otuđuju.

Država u kojoj ministri otvoreno demonstriraju da ne poštuju zakone, i to bahato i drsko u javnosti demonstriraju, svaki međunarodni analitičar će okarakterizirati kao državu u kojoj vladavina prava ne funkcionira. A to, pak, rezultira da svaki ozbiljni investitor takvu državu zaobilazi. To vladajuća vrhuška u Hrvatskoj zna, to zna i Zdravko Marić. Ali njihovi vlastiti interesi, njihov egoizam i sebeljublje u potpunosti su ih zaslijepili, te ih šteta koju nanose svim hrvatskim građanima uopće ne zanima.

Ovdje podsjećam na činjenicu, da je to što je Zdravko Marić uopće ministar samo po sebi skandal, te poraz demokratskih standarda i pravne države.

O grijesima navedenog gospodina mogla bih satima iznositi činjenice. Ovdje ću navesti samo nekoliko:

• Kao državni tajnik Zdravko Marić je bio predsjednik Nadzornog odbora Hrvatske poštanske banke. U tom razdoblju dobiva kredit od Poštanske banke, i to po povlaštenim uvjetima, u kunskom iznosu. To što u to vrijeme obični hrvatski smrtnik nije mogao dobiti kunski kredit, već samo devizni, te što je umjesto 4% kamata, koliko je dobio Marić, morao plaćati kamate u iznosu od 6,9%, Marića nije bilo briga. To se u normalnom svijetu zove zlouporaba položaja.
• U vremenu kada je gospodin Marić bio državni tajnik u ministarstvu financija, Ivica Todorić je dugovao državi milijune kuna za najam otoka Smokvice, a Porezna uprava, kojoj je Marić bio nadređen, Todoriću nije poslala ni opomenu. Porezna uprava jednostavno nije naplaćivala dug, kojega je dužna naplaćivati, što je izravna šteta hrvatskim građanima. Isto tako, Hrvatska poštanska banka, za vrijeme njegova predsjednikovanja Nadzornim odborom, izdašno je financirala Todorićevo carstvo.

Znači, Marić štiti Todorića i radi za njega s pozicije državnog dužnosnika i izravno nanosi štetu hrvatskom proračunu, to jest, hrvatskim građanima, te nakon što mu je masovno pogodovao, Marić hladnokrvno prelazi na visoku poziciju kod tog istog Todorića.
Nakon nekoliko godina Marić napušta Agrokor i postaje ministar financija. Na temelju kojih kriterija se u normalnim državama postaje ministar opće je poznato. Koji su kriteriji bili za njegovo imenovanje?

U trenutku imenovanja za ministra, Marić nije imao nikakvu političku funkciju, niti je zabilježen ikakav njegov politički rad, ali dobiva najvažniji resor u državi. Zar ovo nije dokaz da Hrvatskom vladaju neformalne skupine, tj. duboka država?
• Marić je dokumentirano lagao Hrvatski sabor tvrdeći da za vrijeme krize u Agrokoru nije razgovarao s Todorićem.
• Marić je bio operativni dio Borg skupine koja je uprihodila milijardu kuna na temelju povlaštenih informacija i zakona kojeg su sami sebi prilagodili. Za takve stvari završava se u zatvoru.
• Marić je kao predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a dodijelio 600 milijuna kuna za vjetropark Krš-Pađene pod potpuno dubioznim okolnostima, manipulirajući s vrijednošću projekta, a javnost je saznala, uobičajeno ne od Marića, da se sastao s vlasnikom vjetroparka, i to u četiri oka, znači bez svjedoka. Taj Marićev partner, Milenko Bašić, nakon nekoliko mjeseci završio je na međunarodnoj tjeralici.
• Kako ne bismo zaboravili, Marić je svoju obiteljsku kumu postavio za predsjednicu Uprave HBOR-a.

Sve ovo što sam navela nedvojbeno dokazuje da metode upravljanja ministra Marića jesu: netransparentnost, zlouporaba i bezočna korupcija.

To što je Marić ministar, a ne na optuženičkoj klupi, može zahvaliti pravosuđu koje su političke vrhuške suspendirale kako bi se mogle neometano i protupravno bogatiti na račun hrvatskih građana.

Kada pojedinci pitaju – što je to duboka država i koji su to ljudi, onda vam odgovaram: evo, upravo je ovo jedan od primjera duboke države, mutnog djelovanja i bezočnog bogaćenja na račun hrvatskih građana. A navodna sposobnost Zdravka Marića je obična demagoška floskula, jer rezultat njegove sposobnosti je EK potvrdila činjenicom da je Hrvatska, poslije Bugarske, najslabija po platežnoj moći u Europskoj uniji. Toliko o sposobnosti ministra Marića.

Dame i gospodo, hrvatski znanstvenik, profesor Tado Jurić, objavio je kako je u zadnjih nekoliko godina samo u Njemačku odselilo 350 tisuća hrvatskih građana. Isto tako, Fina je objavila kako je gotovo 250 tisuća hrvatskih građana blokirano. Udio kamata u ukupnom dugu je nevjerojatnih 38%.

Sve ove nepravde su plod i rezultat rada Plenkovićeve vlade i njegovog ministra financija, koji su sprječavanjem rada legalnih državnih institucija omogućili sustavnu pljačku hrvatskih ljudi, a sada su došli u fazu kasne dekadencije, gdje besramno demonstriraju hedonizam i luksuz, dok istovremeno obične ljude guše abnormalnim porezima, nasilničkim rokovima, te neviđenom administrativnom ignorancijom hrvatskih građana.

Povijest nas uči da, u onom trenutku kada vladajuće strukture izgube osjećaj za realnost, a u neku ruku to možemo nazvati i gubitkom osjećaja za pristojnost, to je znak velikih promjena koje će se dogoditi.

Pozivam Andreja Plenkovića da već danas Marića razriješi funkcije ministra financija, jer, osim što su njegovi rezultati za hrvatske građane katastrofalni, on svojim ponašanjem nije dostojan biti članom hrvatske vlade. Ukoliko Plenković ne razriješi Marića, bit će to dokaz da se Plenković boji Marića, to jest, da se Plenković boji onoga što Marić zna te strepi da Marić ne progovori o zajedničkim grijesima.

Isto tako bi i DORH morao raditi svoj posao, i sve ovo što sam rekla uzeti u obradu.

No, naravno da nismo naivni, i znamo da je DORH dio establišmenta, a ne neovisno tijelo kao što zakon nalaže.

Ali, jedno moraju znati, a to je da ću se protiv nepravde, bezakonja i korupcije boriti svim raspoloživim demokratskim sredstvima.

Ogromna većina hrvatskih građana se nije pomirila s ovom nepravdom koja vlada u Hrvatskoj, i neka znaju da će vrijeme polaganje računa vrlo brzo doći i da ćemo uspostaviti vladavinu prava, te biti ravnopravni s drugim europskim narodima – i stvoriti pravednu i bogatu Hrvatsku.”, istaknula je Vidović Krišto na današnjoj konfereneciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr