Povjerenstvo pokreće postupak protiv ministra: Tko je Marićev prijatelj s jahtom?

Novaković Marić
Foto: Fah, snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

Blaž Pavičić prijatelj je potpredsjednika Vlade Zdravka Marića na čijoj je jahti ministar financija proveo nekoliko dana tijekom svojega godišnjeg odmora. Na motornoj jahti „La vida loca 1” od 22 metra, čija se vrijednost procjenjuje na oko 800.000 eura, plovili su od Visa do Kornata, a o svemu se oglasila i predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Nataša Novaković.

Blaž Pavičić sin je poduzetnika Mirka Pavičića koji je na riječkom području poznat kao “kralj Korza” jer kontrolira brojne poslovne prostore na glavnom riječkom trgu. Na poslovnim servisima Pavičić mlađi povezan je s više od desetak tvrtki, u nekima je direktor, a u drugima član uprave ili je naveden kao njihov vlasnik. Tvrtke s kojima je Pavičić mlađi povezan uglavnom razvijaju razne nekretninske projekte, a u tvrtki Amec Rijekatekstil Blaž Pavičić je član uprave, a vlasnik je njegov otac, Mirko Pavičić, piše Jutarnji list.

Ove godine Blaž Pavičić osnovao je tvrtku Amec opskrba brodova, u kojoj je i direktor. Nadalje se pojavljuje u tvrtki Almis, koja je prijavljena kao trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama, a lani je prijavila ukupan prihod od 545.400 kuna (dobit od 167.000 kuna) te nema zaposlenih. Amec Rijekatekstil je vlasnik, a član Uprave je Blaž Pavičić.

U M2 projektu, koji je registriran za graditeljstvo, trgovinu, prijevoz i usluge, a nema zaposlenih, Pavičić je član Uprave i vlasnik, a tvrtka je lani prijavila 5,7 milijuna kuna prihoda te je dobit iznosila čak 4,6 milijuna kuna. Sensa projekt još je jedna od tvrtki u kojoj je Pavičić član Uprave i jedan od suvlasnika, registrirana je za poslovanje nekretninama, ali ne ostvaruje prihode. Pavičić u njoj ima udjel od 25 posto i oni su investitori u zagrebački trgovački centar Z, vrijedan više od 600 milijuna kuna, u kojem će biti neki novi brendovi.

Mirko Pavičić karijeru je započeo kao zaposlenik u Brodokomercu, u kojem je ostao i kad ga je preuzeo Josip Gucić. Riječ je o jednoj od najjačih trgovačkih tvrtki u vrijeme Jugoslavije. Poslije je Pavičić, očito, poslovne kontakte iskoristio u svojem privatnom biznisu. S obzirom na to da se bavio opskrbom brodova, nastavio je taj posao sa svojom tvrtkom Amec, s kojom je stekao impresivnu zaradu.

Pavičić se devedesetih uključio u pretvorbu i privatizaciju te kupio tvrtku Rijekatekstil, a s njom i veliku robnu kuću, te je nastavio zakup mnogih poslovnih prostora na najboljim lokacijama u Rijeci. Lokalni portali objavljivali su nerijetko njegove fotografije sa zajedničkih kava s tadašnjim SDP-ovim gradonačelnikom, Vojkom Obersnelom. Na sudu se vodi i postupak vezan uz sumnje na prevare oko osiguranja jedne od jahti koje su bile u vlasništvu M. Pavičića. Optužnica je podnesena, ali presuda nije donesena. Sada je, pak, u javnost izišla fotografija ministra Zdravka Marića na jahti Blaža Pavičića.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa otvorilo je predmet u slučaju ministra financija

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa otvorilo je predmet u slučaju ministra financija Zdravka Marića vezanom uz njegovo ljetovanje na jahti jer je dobilo prijavu protiv ministra.

U studiju RTL-a Danas o detaljima slučaja o ministru Mariću i njegovim posljedicama govorila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković.

“Ono što je za početak bitno naglasiti je da neki prijateljski odnosi podrazumijevaju i nekakve međusobne darove. Ovisi o tome kolika je platežna moć tog prijatelja vjerojatno tako i darovi ovise. Dakle, sam dar nije nije problem ukoliko se radi o prijatelju, ali opet s druge strane da li je netko nekome prijatelj mi to ne možemo utvrditi. Moramo vjerovati onome što dužnosnik kaže. Dakle, Povjerenstvo nema mogućnosti to ispitati”, kazala je Novaković.

“Kada netko kaže da mu je netko prijatelj mi to zapravo uzimamo kao takvim. U tom slučaju nekakav poklon, nekakvo ljetovanje, nekakav put na jahti nije problem, u tom kontekstu. Ono što bi mogao biti problem je da je ta osoba i da su njegova društva u poslovnom odnos ili na neki drugi način povezani i da je dužnosnik o nečemu odlučivao”, dodala je.

“U samo prijateljske odnose mi ne možemo ulaziti. To što netko ima prijatelja i ide s njime na jahtu, to samo po sebi nije problem i ne mora to nikome javiti. Međutim, ako ta osoba koja ima jahtu ima nekakve posebne odnose s državom ili je na neki drugi način dužnosnik može odlučivat o njegovom poslovanju ili bilo kojem aspektu njegova poslovanja, ne mora biti samo financijskom, sve te okolnosti su bitne za svaki pojedini slučaj. Tako ćemo i u ovom predmetu morati ispitati puno parametara”, rekla je Novaković.

Upitana što će sve tražiti od ministra – koje sve dokumente i informacije – Novaković je rekla da će provući kroz trgovački registar “i vidjeti s kojim trgovačkim društvima je povezan i onda ići dalje u ispitivanje kao i u svakom drugom predmetu. Ima puno načina u koji se može dovesti u kontekst sa svakim dužnosnikom, nije to samo jedan resor, oni su zapravo u puno različitih uloga. Tako da će Povjerenstvo nastaviti ispitivati sve što je u našim mogućnostima s obzirom na ovlasti koje imamo. ”

Na upit kada se može očekivati zaključak Povjerenstva oko Marića, Novaković je kazala da to “ovisi o tome kada ćemo dobiti dokumentaciju koju ćemo zatražiti. Dakle, sigurno će potrajati par mjeseci kada prikupimo sve i ako prikupimo sve što ćemo trebati.”

Marić o odluci Povjerenstva

Ministar Zdravko Marić komentirao je u priopćenju odluku Povjerenstva.

“S obzirom na informaciju iz medija kako Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvara predmet protiv mene, obavijestio sam pisanim putem Povjerenstvo, a ovim putem i javnost kako sam dio svog ljetovanja proveo na plovilu u vlasništvu obitelji mog prijatelja Blaža Pavičića”, navodi se u priopćenju ministra.

O svom ljetovanju govorio je i na konferenciji za medije:

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/jutarnji.hr/rtl.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.