Vjekoslav Magaš: Milas Klarić besramno je služila jednom svjetonazoru i politici – umjesto pedagogijom, bavila se ideologijom

Foto: fah

‘Na odlasku bi kao pravobraniteljica mogla poručiti djeci u Republici Hrvatskoj: Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira! To bi bila jedna najčasnija i najiskrenija poruka za mlade generacije’, rekla je pravobraniteljica za djecu – u odlasku – Ivana Milas Klarić na sjednici saborskoga Odbora za obitelj, mlade i šport, koji je glasovima opozicije predložio Hrvatskom saboru da prihvati njezino izvješće o radu za prošlu godinu. (Trebala je naravno reći ‘bih’, a ne ‘bi’, ali to gospođa Milas Klarić, kao osoba visokoga akademskog ranga, ne zna. Kao što je krivo govorila o ‘komparativnom zakonodavstvu’, umjesto možda o komparativnome pravu).

Naprijed citiranom skandaloznom i neukusnom porukom djeci, iznimno nečasnom, (a nipošto ne ‘najčasnijom’), te ovakvim politikantskim ‘mudroslovom’ ražalovana je pravobraniteljica pokazala svu bijedu vlastitoga poimanja povjerene joj funkcije, kao i potpunu nedoraslost za obavljanje tako visoke dužnosti. Manirom uvrijeđene frajle gospođa se već mjesecima ponaša kao da joj je njezina prestižna fotelja ćaćina prćija i kao da je u ovoj državi samo ona bogomdana u tu fotelju zasjesti. Upravo navedena izjava pokazuje koliko je njezino imenovanje bilo dramatično promašeno, neumjesno i iznimno štetno. Kako po društvo, tako i po državu, odnosno po nacionalne interese.

Dok bi se, iz usta nekoga tko ne visi na državnoj sisi, politikantska i nedomoljubna doskočica s početka teksta mogla tolerirati, i bila bi kolokvijalno dopustiva, takva je izjava iz usta osobe koja predstavlja važnu nacionalnu instituciju nedopustiva i za svaku osudu. Dapače, ovakvo infantilno ponašanje jedne odgovorne, ali posve nedorasle osobe, koju je samo shizofrena politička kombinatorika vinula u društvenu i političku orbitu, eklatantan je primjer veleizdaje i veleizdajničkog ponašanja. Samo je u Hrvatskoj moguće da osoba bez elementarnoga patriotskog i državotvornoga refleksa obnaša visoku političku dužnost. Čak i da je nepravedno razriješena, (a nije!), jedna činovnica na državnoj plaći ne može si dopustiti ovako divljanje vlastitoga ega, protudomoljubno ponašanje i svinjarije kakve si je dopustila Milas Klarić.

Mljackanje, palucanje jezikom, popravljanje neuredne frizure, kolutanje očima, dokoličarsko domišljanje i sricanje ad hoc fraza pred parlamentarnim odborom odaje samouvjerenost i neobveznost društveno privilegirane osobe, za koju svaki čas valja očekivati da izvadi turpijicu za nokte ili da izvuče ogledalce, pobrusi noktiće ili nehajno popravi debelim slojem nažbukano lice i podočnjake. Nedopustiv je njezin kavanski, docirajući, nonšalantan, mrzovoljan i nemaran négligé stil, praćen mnoštvom neukusnih flegmatičnih grimasa, koji si je pravobraniteljica dopustila pred navedenim Odborom. Čak ih je poučila kako rasprava o njezinu izvješću nije potrebna, kao da oni izvješćuju nju, a ne ona njih. I prije no što su išta zucnuli, poučila ih je kako izvješće ostaje za povijest i da se ne će promijeniti, neovisno o tomu kako će se o njemu glasovati. Zanemarila je pritom kako će uz njezino izvješće uvijek stajati negativno mišljenje državnoga parlamenta.

Širenje defetizma i beznađa – i to kod onih za koje po svojemu mandatu mora brinuti –
svjedoči o teškome moralnom zastranjenju i posrnuću dječje ‘zaštitnice‘. Zloguko osporavanje perspektive društva, pa i države, mogli bismo inače smatrati slobodom izražavanja, ali je suludo da si takvu slobodu i pravo kritiziranja države prisvajaju oni koji istu tu državu cijeli svoj život i cijeli svoj radni vijek nemilice sišu, kako to besramno čini rečena gospođa Milas Klarić. Običan građanin može biti ogorčen i na vlast i na državu, ali takvu ogorčenost ne može i ne smije pothranjivati sama država. A država upravo to čini kada hrani zmije otrovnice u njedrima, kada goji uhranjene štetočine poput Ivane Milas Klarić. Iz udobne fotelje ombudsmana Milas Klarić potkopava zemlju koja ju neumjesno i neumjereno tovi. One koji su budućnost ove zemlje ona poziva da tu zemlju napuste jer zemlja u kojoj ona nema prigode za svoje politikantske proljeve, eto – nema perspektive. Zemlja u kojoj njoj – posve zakonito – oduzimaju ničim zasluženu sinekuru, vrijedna je njezina prijezira. Po mišljenju ove umišljene, samoljubive, bahate i bezobrazne gospođe, a sve zbog njezina profesionalnoga, političkog, pa i sudskoga, kraha Hrvatska je, eto, ‘necivilizirana‘ (Sic!?!) Kakva nezahvalna bestidnica ta gospođa Milas Klarić!

Uništena ili spašena ‘neovisna’ institucija

Zbog gubitka fotelje gospođa pokazuje dramatične znakove neuroze i psihičkog sloma, pa njezine lamentacije o odlasku s funkcije izgledaju upravo tragikomično. Njezino je razrješenje posve zakonito, nakon što je Ustavni sud zakon po kojem je imenovana proglasio neustavnim. Štoviše, i po starome su se Zakonu ispunili uvjeti za njezino razrješenje, nakon što joj izvješće nije prihvaćeno u Saboru. Pravobraniteljica se upustila i u osporavanje normi zakona po kojemu je došla na funkciju i po kojemu mora djelovati. Kritika Zakona s aktualne pozicije pravobranitelja, čije postupanje taj zakon regulira, posve je nedopustiva, predstavlja sukob interesa, omalovažavanje zakonodavca i povjerene funkcije te je iznimno destruktivna po pravni poredak. Na žalost, gospođa pravnica očito je neka predavanja prespavala.

Milas Klarić nije se javila na novi natječaj za izbor pravobranitelja, raspisan temeljem novoga zakona. Prozvala je saborsku većinu da je na Vladin prijedlog (novim zakonom) uništila neovisnu instituciju pravobranitelja. ‘Pravobranitelj za djecu u Hrvatskoj više nije neovisno tijelo‘, rekla je s mnogo gorčine i poručila da ne zavidi onomu tko će ju naslijediti. Tješila se kako u ombdusmanskim krugovima vrijedi pravilo – kad te vlast smijeni, znači da dobro radiš! Naglasila je i kako je stanje prava djece loše. Na tom planu se, po njoj, ne radi ništa, osim što poneka struktura odluči napraviti presedan, uništiti neovisnu instituciju, diskriminirati djecu i pogoršati im položaj, rekla je Milas Klarić. U civiliziranim državama, ‘što Hrvatska nije‘, (?), nema glasovanja o izvješću. ‘Kod nas pak ono služi da se smijeni pravobranitelj koji ne odgovara vladajućoj strukturi‘, ustvrdila je.

Pokušavajući ušićariti pokoji politički bod, s pravobraniteljicom su se posve nekritički suglasile tek zastupnice oporbenih SDP-a i Glasa, jer vladajući nisu došli na sjednicu. ‘Pravobraniteljicu se miče jer nekome ne odgovara’, rekla je Ana Komparić Devčić iz SDP-a. ‘Vladajući ju nisu imali hrabrosti smijeniti pa su kreirali novi zakon‘, dodala je Nada Turina Đurić (GLAS). ‘Ona je medijski najeksponiranija žrtva HDZ-ove metle. Presedan je da se pravobraniteljicu smjenjuje usred mandata, novi je zakon donesen da se Milas Klarić politički pokopa‘, smatra Sabina Glasovac (SDP). Anka Mrak Taritaš (GLAS) ustvrdila je da se radi ‘ozbiljan korak natrag‘, da se djecu koristi kao politički instrument. ‘Instituciju pravobranitelja za djecu apsolutno smo uništili, poručujemo da nam djeca nisu važna, a pitam se i koji je sljedeći pravobranitelj na redu‘, rekla je Mrak Taritaš.

Međutim, ovako grčevita obrana isključivo od strane ekstremne ljevice pokazuje bit problema s pravobraniteljicom za djecu. Na mjestu gdje je trebala biti ideološki neutralna, Milas Klarić besramno je služila jednome svjetonazoru i jednoj politici. Umjesto pedagogijom, bavila se ideologijom. Kad joj je pak politika došla glave, onda se raskokodakala o neovisnosti i neutralnosti institucija. A bila je sve, samo ne neutralna.

Na sramotni ispad pravobraniteljice reagirao politički analitičar prof. dr. Slaven Letica

Na sramotni ispad pravobraniteljice promptno je i britko, iznimno zajedljivo i ubojito reagirao politički analitičar i naš suradnik prof. dr. Slaven Letica. On je na svojoj Facebook stranici napisao: ‘Kad sam jučer pročitao i čuo poruku koju je dječja pravobraniteljica dr. Ivana Milas Klarić uputila hrvatskoj djeci na saborskom Odboru ‘Učite strane jezike i bježite glavom bez obzira’ – bio sam toliko šokiran, pa i ljut, da sam odlučio preletjeti bespućima digitalne zbilje, kako bih mogao barem naslutiti razloge potpunog razočaranja te mlade žene u Lijepu Našu, (rođena u Dubrovniku 14. kolovoza 1974.), donedavne znanstvenice i nastavnice (bila je docentica na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu), pa i puno toga drugog; vlastiti je fakultet tužila zbog toga što je nije zaštitio od navodnog mobinga predstojnice Katedre za obiteljsko pravo prof. dr. Dubravke Hrabar, ali je spor pravomoćno izgubila na zagrebačkome Županijskom sudu.‘ Letica svoj komentar zaključuje nemilosrdno i opako, odaslavši mladim djevojkama u Lijepoj Našoj kontraporuku: ‘Učite strane jezike, dakako i prirodne znanosti, nemojte bježati iz Hrvatske, ali se ipak nemojte udati za muškarca koji je od vas stariji 35 godina.’
Naime, kao što smo već pisali, Milas Klarić svojedobno se udala za 35 godina starijeg muškarca, jednoga od bivših predsjednika Ustavnoga suda, prof. dr. Petra Klarića. Iako tu činjenicu, čak i za javnu osobu, valja smatrati posve privatnom, a nije izgledno niti da u tome ima nešto bitno kompromitantno, Letičina zajedljivost ipak pokazuje koliko je Milas Klarić svojim ponašanjem prešla sve granice, koje ni društvo ni institucije ne bi smjele ignorirati.

Tko će biti novi pravobranitelj za djecu?

Saborski Odbor za obitelj, mlade i šport ovoga će tjedna saslušati pet kandidata za novoga pravobranitelja i potom odlučiti koga će predložiti Saboru. Četvero je kandidata za novoga pravobranitelja iz pravničke struke: Hrvoje Jukić, Tatjana Holjevac, Zdravko Miočević i Helena Pirnat Dragičević, a jedna je liječnica – Vanja Slijepčević Saftić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Hrvatski tjednik