Vlada i dalje odgađa referendum za promjenu izbornog sustava: ni na današnjoj sjednici nije donijela odluku o provjeri potpisa!

Foto: fah

Nakon gotovo dva tjedna otkako je Hrvatski sabor izglasanom odlukom obvezao Vladu da provjeri vjerodostojnost i broj potpisa prikupljenih za referendum građanske inicijative Narod odlučuje, ni na današnjoj sjednici Vlada nije započela s koracima za provjeru potpisa, kao što je to moguće vidjeti iz dnevnog reda i video snimke.

Provjeravat će se i gdje su potpisi za referendum prikupljeni, a Vlada još nije zadužila ministarstvo Uprave da počne brojiti

Ovo je već druga sjednica Vlade nakon što je Sabor donio navedenu odluku. Prethodna sjednica održana je prošlog tjedna u ozračju proslave pobjede hrvatske nogometne reprezentacije nad Englezima u polufinalu Svjetskog prvenstva. Dok su u javnost dolazile slike članova Vlade odjevenih u hrvatske dresove te njihove čestitke pobjednicima, ostalo je nezapaženo da je na toj sjednici Vlada zanemarila obavezu koju joj tjedna dana prije uputio Sabor.

Vlada odgađa referendum za pravedniji izborni sustav: Usprkos zahtjevu Sabora, na današnjoj sjednici nije donijela odluku o provjeri potpisa!

No, ni na današnjoj sjednici nije bilo spomena o ovoj temi.

GI Narod odlučuje predala potpise u roku od dva tjedna, Vlada u tom vremenu ne može donijeti ni odluku o provjeri potpisa?

Građanska inicijativa Narod odlučuje u roku od dva tjedna od završetka prikupljanja potpisa, predala ih je Hrvatskome saboru.

Objava broja prikupljenih potpisa i predaja potpisa Hrvatskom saboru protekla je u ozračju javnih napada mnogih predstavnika vlasti na inicijativu. Iako bi nositelji vlasti, u situaciji kada se građani izjašnjavaju, trebali zadržati neutralan stav, još za vrijeme prikupljanja potpisa mnogi su od njih, uključujući i premijera Plenkovića, javno iskazali svoje protivljenje ovoj incijativi, a ono se pojačalo nakon što su potpisi prikupljeni.

GI Narod odlučuje zatražila od Vlade da provjeru potpisa povjeri DIP-u kao neovisnom i nepristranom tijelu

Premijer Plenković u nekoliko je navrata ustvrdio o pitanju izbornog sustava građani ne bi trebali odlučivati na referendumu, a predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, između ostalog, kazao je kako misli da takva incijativa ne može donijeti ništa dobro.

Ministar uprave Lovro Kuščević je pak, ne navodeći potvrdne dokaze, iznio optužbu da su organizatori prikupljali potpise i nakon zakonom propisanog roka.

Istovremeno, Vlada u dva tjedna nije donijela potrebnu odluku kako bi se provjerila vjerodostojnost prikupljenih potpisa.

Sabor raspravu o ovoj temi pokušao obaviti “u tajnosti”

Podsjetimo se, Hrvatski je Sabor prije dva tjedna na dnevnom redu imao raspravu o ovoj temi. Rasprava je održana u pretposljednjem tjednu rada Sabora prije ljetne pauze, u kasnim večernjim satima, u gotovo polupraznoj sabornici.

(VIDEO) Grmoja predložio raspravu o referendumu GI Narod odlučuje za prikladniji termin, Hajdaš Dončić odbio: ‘Velika koalicija na djelu’

Sabor je prošlog tjedna izglasao Odluku da Vlada provjeri potpise

Usprkos apelima pojedinih zastupnika da se o tako bitnoj temi raspravlja u vrijeme kada će je većina javnosti moći pratiti te će sudjelovati veći broj zastupnika, odlukom većine zastupnika (koju je činio SDP i HDZ) ta točka dnevnog reda ipak nije prebačena za idući dan. Rasprava je tako započela nakon 20 sati i završila nakon 23 sata, a bila je ispunjena mnogim neprimjerenim napadima i uvredama koje su pojedini saborski zastupnici uputili svojim kolegama. Posebno neumjesan bio je komentar Furia Radina koji je dr. Roberta Podolnjaka, nakon njegove argumentacije o opravdanosti drugog referendumskog pitanja, optužio da je 90-tih godina promijenio nacionalnost.

Marinko Jurasić o prljavom govoru u Saboru: Kad zastupnici počnu brojiti krvna zrnca kolegama

Glasovanje o ovoj točki provedeno je dva dana kasnije, te je time Sabor donio odluku da Vlada treba provesti provjeru vjerodostojnosti i broja potpisa građana te utvrditi je li prikupljanje potpisa održano u skladu sa zakonom.

General Glasnović za Narod.hr otkriva zašto je bio suzdržan pri glasovanju o referendumskim pitanjima

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

GI Narod odlučuje traži da DIP provede provjeru potpisa te da se referendum raspiše u rujnu

Podsjetimo, GI Narod odlučuje prikupila je više od 400 000 potpisa građana za svako od dva referendumska pitanja, kojima bi se kroz 6 mjera uredio hrvatski izborni sustav te ovlasti saborskih zastupnika nacionalnih manjina.

(VIDEO) Evo kako je Pupovac vratara Subašića upleo u raspravu o GI Narod odlučuje!

Nakon što se utvrdi vjerodostojnost i broj prikupljenih potpisa, Sabor može zatražiti od Ustavnog suda ocjenu ustavnosti predloženih pitanja. Ukoliko Ustavni sud potvrdi ustavnost pitanja (odluku je dužan donijeti unutar 30 dana od zahtjeva), započinje teći zakonski rok od 20 do 40 dana u kojemu se mora raspisati referendum.

(VIDEO) Sabor u 23:23 završio raspravu o zahtjevu za referendum GI Narod odlučuje: Radin i Pupovc napali Podolnjaka!

Predstavnici GI Narod odlučuje ističu da je realan rok za raspisivanje referenduma mjesec rujan te traže od vladajućih da provedu proceduru i raspišu referendum kojega je zatražilo više od 400 000 hrvatskih birača.

Dr. Sanja Bilač: ‘Hrvatski narode, nema više odgađanja!’

Iz inicijative su također, ističući da ih je ministar uprave Kuščević lažno optužio, uputili je dopis premijeru Plenkoviću i članovima Vlade sa zahtjevom da se provjera vjerodostojnosti i broja potpisa prikupljenih za referendum povjeri Državnom izbornom povjerenstvu kao neovisnom i nepristranom tijelu.

Izvor: narod.hr