Vlada jamči Đuri Đakoviću kredit od 300 milijuna kuna: ‘Posrtanje te tvrtke imalo bi negativan utjecaj na cijelu županiju’

Zagreb, 16.01.2020.- Redovita sjednica Vlade RH. Na fotografiji Andrej Plenković. foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Uoči premijerovog odlaska u Berlin u Banskim je dvorima održana sjednica Vlade. Andrej Plenković uvodno se osvrnuo na tragediju u Andraševcu i ubojstvo u Splitu, ali i posjet Europske komisije te jučerašnju raspravu u Saboru

Plenković je na početku sjednice još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih u staračkom domu u Andraševcu. ‘Riječ je o privatnom domu, poruka ove tragedije mora biti da se osnaži sustav nadzora nad ovakvim domovima’, poručio je Plenković, prenosi tportal.

Najavio je novi Zakon o socijalnoj skrbi te riječ predao ministrici obitelji i demografije Vesni Bedeković. ‘Zakon je u finalnoj fazi. Problematika u sustavu socijalne skrbi zahtjeva koordinirani pristup nadležnih tijela. U novom zakonu će se na jedan cjelovit i kvalitetan način riješiti pitanje nadzora nad institucijama, domovima ovakvog tipa. Ne samo obiteljskim domovima, nego svim domovima koji pružaju smještaj starijim i drugim korisnicima sustava. Što se tiče kriterija za otvaranje domova, izjednačit će se s kriterijima koji su potrebni za otvaranje drugih domova ovakvog tipa’, kazala je Bedeković.

Plenković se osvrnuo i na trostruko ubojstvo u Splitu.

“To je izazvalo strah i zabrinutost građana. Ovo je zaista tragičan događaj, no policija poduzima brojne aktivnosti koje su usmjerene na razbijanje organiziranog kriminala. Ovo je jedna od situacija koja se dogodila u Splitu, policija je par sati nakon djela uhitila počinitelja. Hrvatska je usprkos ovome jedna od najsigurnijih zemlja. Poruku koju smo poslali da ne smije biti anarhije i nitko ne smije uzimati pravdu u svoje ruke”, poručio je Plenković.

Đuro Đaković dobiva jamstvo od 300 milijuna kuna

Plenković je uvodno spomenuo i odluku o davanju jamstva koja se odnosi na HBOR za kredit za sanaciju Đure Đakovića.

“Riječ je o potpori od 300 milijuna kuna. Posrtanje te tvrtke bi imalo negativan utjecaj na slavonsko-brodsku županiju. Ovaj potez je najavljen Europskoj komisiji. Riječ je o potpori koja će ići u dvije faze”, poručio je.

Na tu točku dnevnog reda sjednice Vlade se osvrnuo i ministar gospodarstva Darko Horvat. ‘Društvo je izgubilo stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019. kada je banka koja je financirala proizvodnju otkazala nastavak suradnje, a tvrtka do današnjeg dana nije pronašla substitut financiranja’, kazao je Horvat, dodavši da je Đuro Đaković zatražio 300 milijuna kuna.

“Prvi dio tog iznosa od 150 milijuna kuna iskoristit će se za stvaranje preduvjeta za deblokadu računa, pokretanje proizvodnje i završetak započetih pregovora te plaćanje obveza prema financijskim institucijama. Drugi dio potpore od 150 milijuna kuna koristit će se za obrtna sredstva za proizvodnju, plaćanje dobavljačima te plaćanje garancija te zaprimljenih avansa”, kazao je Horvat.

Vlada je na sjednici izmijenila Uredbu o gospodarenju otpadnom ambalažom. Izmjenama se regulira proširenje sustava povratne naknade s ambalažom od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda i ambalažom od pića koja je volumena jednakog 0,2 lit. Drugim riječima, povratna naknada od 0,50 lipa vrijedit će i za bočice od miliječnih proizvoda, poput primjerice jogurta, ali tek od 2021. kada te izmjene stupaju na snagu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr