Vlada na zatvorenoj sjednici: HNS-u bliska Barbara Dorić nova direktorica tvrtke LNG Hrvatska

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

Dosadašnja predsjednica Uprave Agencije za ugljikovodike Barbara Dorić, na osobni zahtjev, razriješena je, a Marijan Krpan imenovan vršiteljem dužnosti do imenovanja novog predsjednika Uprave temeljem provedenog postupka po javnom natječaju, izvijestili su iz Vlade sa zatvorenog dijela sjednice gdje je odlučeno i o drugim kadrovskim pitanjima.

> Dr. Davorka Budimir za Narod.hr o klijentelizmu i dužnosti čelnika DORH-a: ‘Ne postoje ocjene za rad dosadašnjeg glavnog državnog odvjetnika’

“Večernji list” u izdanju od petka prenosi da je Barbara Dorić, rođena 1983. godine u Puli, prešla na novu dužnost i postala direktorica tvrtke LNG Hrvatska.

Tko je Barbara Dorić koja nas je za SDP-ove vlasti trebala pretvoriti u malu Norvešku?

Podsjetimo, istraživanje novih nalazišta nafte i plina bio je jedan od najvećih projekata SDP-ove vlade Zorana Milanovića. Na zatvorenom dijelu 166. sjednice SDP-ove Vlade obznanjeno je da je Barbara Dorić imenovana predsjednicom Uprave Agencije za ugljikovodike.

Početkom 2014. osnovana je Agencija za ugljikovodike koja je na sebe preuzela čitav taj posao. Njezina šefica Barbara Dorić uz HNS-ovog Ivana Vrdoljaka, bivšeg ministra gospodarstva, bila je zaštitno lice projekta, ali nakon što se odustalo od traženja nafte u Jadranu – govorilo se da ćemo postati malom Norveškom – splasnuo je medijski interes te su danas ona i njezina agencija nestale s radara šire javnosti, navodi Tportal.

> Protiv HNS-ovog Vrdoljaka podignuta optužnica: Kao ministar prijetio hrvatskom članu NE Krško!

Svojedobno su novinari Slobodne Dalmacije pitali bivšeg HNS-ovog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka što je privremenu ravnateljicu Agencije Barbaru Dorić kvalificiralo za imenovanje na funkciju, a u resornom ministarstvu su naveli kako su to njezine profesionalne referencije, odnosno rad u američkoj konzultantskoj kući A. T. Kearney i CEI-ju.

No Vrdoljak nije bio prvi HNS-ovac koji je u Barbari Dorić vidio odgovarajući kadar. Prije toga je po preporuci i inicijativi nekadašnjeg HNS-ovca Radimira Čačića, bivšeg ministra gospodarstva, 2012. dobila angažman u Centru za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI).

> Željka Markić: ‘Zašto je istraga protiv ministra trajala 28 puta duže nego istraga protiv rastrojenog oca?’

Barbara Dorić tvrdila je da ju kao nestranačku osobu nije strah ni moguće promjene vlasti.

‘Moj mandat traje do lipnja 2018., do tada će se, nadam se, naći nova nalazišta nafte i plina. Ne brine me promjena vlasti. Imam uvijek alternativu. Voljela bih, naravno, ovaj projekt završiti do kraja. Iako u principu on će biti gotov do završetka ove godine što se tiče potpisivanja ugovora s naftnim tvrtkama i uspostavljanja procesa nadzora’, objašnjavala je za Tportal 2015. Dorić.

Portal Croenergo.eu izračunao je tada da će bruto plaća predsjednika Uprave Agencije za ugljikovodike iznositi 23.653,92 kune, a člana uprave 17.880,94 kuna.

Ostala kadrovska pitanja

Na zatvorenome dijelu sjednice, Vlada RH dala je i suglasnost za otvaranje Konzulata, donijela je odluka u vezi s opskrbom plinom, prihvatila je izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj i usvojila pregled zakonskih prijedloga iz plana zakonodavnih aktivnosti za 2018.

Što se tiče kadrovskih pitanja, razriješen je dosadašnji zamjenik članice Komisije za granice Kristijan Beljan te je novom zamjenicom članice imenovana Dunja Bujan, kao predstavnica Ministarstva obrane.

Dosadašnji članovi Savjeta Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Danka Mihaljević i Stipe Župan razriješeni su na osobni zahtjev, a novim članicama imenovane su Kristina Horvat i Novka Simić, kao predstavnice ministarstva financija.

Sukladno Ugovoru između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske o gospodarskoj suradnji, Martina Dalić imenovana je supredsjedateljicom Zajedničkog gospodarskog odbora Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Turske.

Sukladno Odluci o uvjetima i postupku za izbor i/ili imenovanje kandidata za članove nadzornih odbora u trgovačkim društvima od strateškog i posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, Glavnoj skupštini društva Narodne novine d.d. predlaže se izbor Vladislava Veselice i Marina Bulata za članove Nadzornog odbora navedenog društva, stoji u priopćenju sa zatvorenog dijela Vladine sjednice.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mt