Vlada predlaže razrješenje ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka

Zagreb, 07.05.2015 - Vlada je u èetvrtak sa zatvorenog dijela sjednice uputila Hrvatskom saboru prijedlog odluke o razrješenju ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Ante Rajkovaèe i njegove zamjenice Dubravke Dolenc. Arhivska fotografija Dubravke Dolenc od 23.09.2013. godine. foto HINA/ Denis CERIÆ /ik

Vlada je u četvrtak sa zatvorenog dijela sjednice uputila Hrvatskom saboru prijedlog odluke o razrješenju ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Ante Rajkovača i njegove zamjenice Dubravke Dolenc.

Agencija za zaštitu osobnih podataka nedavno je zabranila objavljivanje dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika, što je izazvalo brojne kontroverzije u javnosti.

Agencija je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa uputila mišljenje po kojemu smiju prikupljati, ali ne i objavljivati podatke o bračnom stanju dužnosnika, broju djece ili o tome imaju li uopće djece, neto iznosu plaće iz prethodnog zaposlenja, te o kreditnim zaduženjima nastalim prije početka mandata, instituciji u kojoj su se zadužili i roku otplate.

Agencija je u priopćenju kojega je potpisao Rajkovača ustvrdila da su bračno stanje, broj djece i podatci o kreditima koje je dužnosnik podigao prije stupanja na dužnost podatci iz njegove privatne sfere te da “grubo zadiru u privatnost svakog pojedinca, pa tako i dužnosnika”.

Objavljivanje takvih podataka nije u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka, a Povjerenstvo ih je objavljivalo “u prekomjernom opsegu”, budući da su putem internetskih tražilica dostupni i izvan Hrvatske, pojašnjavao je Rajkovača.

Također je tvrdio da “jednom objavljeni podaci na internetu postaju trajno dostupni i obradivi globalno svjetskoj javnosti, što znači i neovlaštenim osobama, čime se omogućava zlouporaba”.

Zabranu objavljivanja dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika Transparency International Hrvatska ocijenila je korakom unatrag u transparentnosti rada dužnosnika, a takav je potez osudila i cjelokupna hrvatska javnost, uključujući i dvije najveće političke stranke SDP i HDZ.

Kredit s povlaštenim kamatama

Dubravka Dolenc gostovavši jutros u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” izjavila je da su i oni u Agenciji bili zaprepašteni odlukom o uklanjanju imovinskih kartica dužnosnika s interneta, jer agencija to – kaže ona – nije ni naložila. Rješenjem su, kaže, naložili samo ispravak određenih podataka. No, zbog manjka komunikacije s Povjerenstvom za sukob interesa, imovinske kartice uklonjene su s interneta.

Zanimljivo je spomenuti, gospođa Dolenc je u imovinskoj kartici navela da ima stan za koji su mediji poslije doznali da je kupljen na kredit koji joj je odobrio HABOR po povlaštenim kamatama u vrijeme dok je bila njegova zaposlenica.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h/hrt
Photo: fah