Vlada prihvatila niz projekata u Međimurskoj županiji

Èakovec, 25.7.2019 - Vlada RH je u Èakovcu održala sjednicu na kojoj je odluèivala o tri milijarde kuna vrijednim projektima investiranja u Meðimurje, od kojih se veæina odnosi na infrastrukturu. Na slici Matija Posavec i Andrej Plenkoviæ. foto HINA/ Siniša KALAJDŽIJA/ ua

Vlada je u četvrtak prihvatila projekte koji se odnose na sufinanciranja opremanja sportskih dvorana u Međimurskoj županiji, osnivanje Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest te izgradnju nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Za projekt sufinanciranja opremanja sportskih dvorana u Međimurskoj županiji na području općina Dekanovec, Sveti Martin na Muri i Sveta Marija te u gradu Čakovcu Ministarstvo znanosti i obrazovanja osiguralo je financijska sredstva u ukupnom iznosu od dva milijuna kuna u ovogodišnjem državnom proračunu, rekla je na Vladinoj sjednici ministrica Blaženka Divjak.

Povijest obitelji Zrinskih i Frankopana

Za projekt osnivanja Podružnice za povijest obitelji Zrinskih i Frankopana Hrvatskog instituta za povijest sa sjedištem u Čakovcu, u svrhu poticanja budućeg razvoja historiografije u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ministarstvo je osiguralo financijska sredstva u proračunu u iznosu od 488.580 kuna u 2019., 2020. i 2021. godini.

Međimurska županija već niz godina prednjači svojim gospodarskim statusom, a povijesna tradicija roda Zrinski gotovo da je zaštitni znak grada Čakovca. Stoga će osnivanje podružnice središnjeg hrvatskog historiografskog instituta osigurati institucionalnu potporu za razvoj znanstvenog segmenta kulturno-povijesne baštine unutar polja humanističkih znanosti, kaže Divjak.

Podržan je i projekt izgradnje nove zgrade Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec, čija je svrha osiguravanje jednakog pristupa obrazovanju učenicima s teškoćama. Naime, postojeća zgrada Centra izgrađena je još 1971. godine, ima osam učionica i primjerena je za školovanje do 70 učenika s lakšim teškoćama, a u školskoj godini 2018/19. pohađalo ju je 166 učenika.

Istaknuto je kako je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec jedina posebna odgojno-obrazovna ustanova u Međimurskoj županiji koja vodi sustavnu brigu o učenicima s većim teškoćama u razvoju.

Donijeta je i odluka o osnivanja javne ustanove Centar za socijalnu skrb Prelog. Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković napomenula je da zbog velikog broja stanovnika u Međimurskoj županiji čakovečki Centar za socijalnu skrb nije dovoljan pa se predlaže osnivanje Centra u Prelogu.

Također su darovane nekretnine odnosno zemljišta pojedinim općinama. Općini Orehovica darovano je zemljište površine 67.113 četvornih metara radi provedbe programa stambenog zbrinjavanja i demografske obnove. Općini Nedelišće darovano je zemljište od 7558 četvornih metara za izgradnju dječjeg igrališta. Općina Goričan dobila je zemljište površine 9898 četvornih metara za smještaj društvenog doma, dok je Općini Vratišinec darovana nekretnina radi postavljanja vatrogasnog poligona i održavanja vatrogasnih vježbi.

Poboljšanje životnih uvjeta romske nacionalne manjine

Na dnevnom redu sjednice bilo je i poboljšanje životnih uvjeta romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da se kontinuirano unaprjeđuje obrazovanje romske djece, što se vidi I po sve većem broju stipendija, a posebno je istaknuo osiguravanje dodatnih stipendija za romske studente.

Osigurano je i 19 posto više sredstava za zapošljavanje Roma, a nastavlja se legalizacija nezakonito izgrađenih objekata u Međimurju. Tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om posebna pozornost posvetit će se upravo pitanju poboljšanja životnih uvjeta Roma, naglasio je Božinović.

Vlada je također dala suglasnost Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta za preuzimanje obveza na teret državnog proračuna u razdoblju od 2020. do 2030. godine za subvencioniranje kamata na poduzetničke kredite subjektima malog gospodarstva u preostalom iznosu od 51 milijun kuna.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što se obnavlja simbol grada Stari grad Čakovec

Premijer Andrej Plenković je na sjednici Vlade, koja je počela minutom šutnje za poginulog hrvatskog vojnika u Afganistanu, izdvojio pet projekata koji mu se čine važni.

Naveo je da je u ovoj financijskoj perspektivi u toj županiji ugovoreno 145 milijuna eura, odnosno više od 1,1 milijardu kuna. “To znači da ste uvijek željni dodatne vrijednosti investicijskih napora”, dodao je premijer.

Plenković je istaknuo da je Međimurje jedna od razvijenijih regija te je podsjetio da je bila u top 10 regija po Financial Timesu kada je riječ o privlačenju ulaganja.

“Nije slučajno da upravo vi u 2019. želite stvoriti povoljniju i bolju poduzetničku klimu, pojačati učinkovitost uprave na lokalnoj razini i dodatno iskoristiti blagodati članstva u EU”, ustvrdio je.

Naglasio je da je Međimurska županija prepoznala važnost kvalitetnih uvjeta za zdravstvenu skrb kao onih faktora koji sigurno pridonose nadprosječnoj konkurentnosti i kvaliteti poslovnog okruženja, da su tamo prisutne mnoge poduzetničke zone te postoji jasna i učinkovita suradnja između obrazovnog sustava i gospodarstva.

Plenković je izrazio zadovoljstvo što se obnavlja simbol grada Stari grad Čakovec – jedan od najstarijih spomenika bogate prošlosti Međimurja koji će po realizaciji projekta fortifikacije postati dijelom muzeja nematerijalne baštine.

Međimurski župan Matija Posvec kazao je kako je Međimruje županija koja ima epitet Hrvatski cvjetnjak, a to nije slučajno jer su skromni ljudi marljivo radili i uređivali svoj dom i kraj godinama.

“Nismo imali podršku središnje države 28 godina, ali smo primjer dobre prakse”, rekao je Posavec istaknuvši kako je područje bivše vojarne u kojoj se i održava sjednica takav primjer jer se izrađuje softver za automobilsku industriju.

Župan Posavec: Dvostruko više izvozimo nego što uvozimo

“Dvostruko više izvozimo nego što uvozimo, imamo najefikasniju javnu upravu, najbrže se izdaju dozvole, ali usprkos tome plaće za 16 posto zaostaju za državom i unatoč reformama nije se puno toga pomaknulo”, rekao je Posavec.

Izrazio je zadovoljstvo odvajanjem komunalnog otpada rekavši kako se odvaja 50 posto komunalnog otpada u Međimurju, a od 10 najuspješnijih gradova i općina u Hrvatskoj po tom pitanju njih devet se nalazi u Međimurju.

Iznio je i podatak kako je na pet zaposlenih četvero u privatnom sektoru, a jedan u javnom. „Puno sredstava se ulaže u obrazovanje, a rezultati se vide“ rekao je dodavši kako je situacija i u zdravstvu po mnogo stvari ispred hrvatskog, ali i europskog prosjeka te da se u njega uložilo 190 milijuna kuna.

Posavec je rekao da ima i problema, ali se mogu riješiti uz pomoć države, prije svega da prosjek plaća ne zaostaje za državnim.

Smatra kako će to biti odlična demografska politika. Zatražio je podršku za rješavanje problema manjina pozivajući državu da omogući regionalnoj vlasti da prepusti neki dio kontrole prije svega socijalne pomoći. Nada se kako podrška Vlade neće stati na ovoj sjednici.

Gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač rekao je kako je ovo jedan od najrazvijenijih dijelova zemlje u koji se dolazi učiti, prvenstveno o komunalnoj infrastrukturi, razvrstavanju otpada, realiziranju projekata iz europskih fondova, kako privući strana ulaganja ili novac poreznih obveznika usmjeriti na dobrobit građana.

Ipak, upozorio je, Hrvatska je previše centralizirana zemlja, sredstva koja temeljem poreza na dohodak čine glavninu prihoda, nisu dovoljna za sve potrebe.

Rekao je kako je Čakovec proglašen najboljim gradom na području demografije i obrazovanja, na broj stanovnika ima najviše studenata, ulaže se u vrtiće, ali nažalost vlastitim sredstvima ne mogu izgraditi osnovnu školu.

“To nije slučaj samo kod nas već u cijeloj Hrvatskoj, osim možda u Zagrebu”, poručio je.

Drugi primjer je visoki indeks razvijenosti koji sredinama poput Čakovca otežava prijavu na EU fondove.

Nada se kako će se govoriti o romskoj nacionalnoj manjini, kazavši da se stvari rješavaju, ali da se krenulo ranije da takvih problema ne bi bilo.

“Ne mislim tu samo o socijalnoj pomoći, već o sustavnom ulaganju u obrazovanje Roma od najmanjih nogu pa kasnije uključivanje na tržište rada. Što ne možemo isfinancirati sami to se mora napraviti preko države“ zaključio je Kovač.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina