Vlasnik kuće obnovljene 1999.: U kućama nema kapi željeza, ne znam tko je to radio

Petrinja, 02.01.2021 - Zgrade oznacene sa crvenim "X", oštecene u potresu koji je pogodio sisacko-moslavacku županiju, predvidene su za rušenje do temelja. foto HINA/ Damir SENCAR/ ds

U selu Strašnik u kojem nema kuće koja nije stradala N1 je razgovarala s jednim mještaninom. Tomislav Ivanić, čija je kuća jedna od onih koja je nakon rata iz temelja obnovljena, ovaj potres nije izdržala.

“Obnova je započeta 1997. godine, a 1999. je završena. Država je tu u Strašniku i okolnim selima obnavljala 80% kuća. Sve kuće ispod mene imaju crvene naljepnice, pomaknulo se sve iz temelja. U kućama nema kapi željeza, ne znam tko je radio projekt, nadzor”, rekao je Stanić.

“Nije mi jasno zašto država za nešto daje dvaput novce. To je nemar”, dodao je. Rekao je da ne zna točno izvođače radova ni projektante, no bilo je više tvrtki u pitanju:

“Radilo je pet-šest firmi. Sigurno se radilo i na crno, ne znamo tko je radio, što je radio. Nitko nije izašao ni provjerio gradnju naknadno. Nisam dobio uporabnu dozvolu, nisam dobio nikakav papir osim ugovora s općinom da mi se gradi kuća.”

Stanić ističe da treba ispitati odgovornost: “Meni su mama, kći i supruga ostale u kući, što da su poginule? Onaj tko je gradio, projektirao i vršio nadzor, trebali su znati što se radi. Tad je to bilo na brzinu, bili smo u izbjeglištvu sedam, osam godina, nismo gledali, bilo nam je važno vratiti se.”

Darko Horvat, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine danas je kazao da će o porušenim, obnovljenima kućama biti provedena istraga te da će se se prvo razgovarati sa svim odgovornima iz tog vremena, uz ostalo i sa županom Ivom Žinićem.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1