Vodič za štete od potresa: Tko ima pravo na odštetu, kome ju prijaviti, što s osiguranjem…

Foto: fah

U devastirajućem potresu koji je pogodio Zagreb obitelji su ostale bez domova, a materijalna šteta tek se treba procijeniti. Mislima građana vrte se sad nebrojena pitanja. Gdje prijaviti štetu? Što ako sam ostao bez krova nad glavom? Mogu li sam uključiti plin? Kako doći do odštete za osigurani stan? Hoće li mi banka pomoći u plaćanju rate kredita?

Odgovore je pripremio Večernji list, a vodič donosimo u cijelosti.

1. KAKO DO ODŠTETE ZA OSIGURANI STAN?

Rizik osiguranja od potresa nije standard u polici osiguranja imovine pa osiguranici trebaju provjeriti u ugovorima jesu li ga dodatno ugovorili i što pokriva. Osiguranja pokrivaju štete nastale potresima čija je snaga veća od 5,0 stupnjeva po Richteru, a zagrebački je potres iznosio 5,3. Osiguravatelji upućuju građane da prijavama štete na stanu, kući ili bilo kojoj drugoj osiguranoj nekretnini, prilože što više fotografija, videozapisa, opisa i mjerenja koje mogu napraviti. Ako eventualno posjeduju tlocrte ili ih mogu skicirati vlastitom rukom, neka i to svakako naprave kako bi im štetu što brže obradili. Prijave primaju mailom ili online, preko poveznica na svojim web-stranicama, a za dodatna pitanja osiguranicima su dostupni kontakt-telefoni ili izravno njihovi savjetnici u osiguranju. Zbog rizika od zaraze ne preporučuje se dolazak u poslovnice, od kojih su mnoge i zatvorene, osim u slučaju krajnje nužnosti.

2. ŠTO AKO JE POLICA OSIGURANJA VINKULIRANA U KORIST BANKE?

Za police ugovorene uz stambene kredite banaka prijava se radi na isti način, ali polica je obično vinkulirana u korist banke koja odlučuje plaća li se naknada njoj ili izravno stranci tako da u procesu obrade štete osiguravatelji moraju dobiti odgovor banke kome isplatiti naknadu.

3. GDJE MOGU PRIJAVITI ŠTETU NA ZGRADI?

Potrebno je ispuniti prijavu za pregled građevina nakon potresa koja je dostupna na online aplikaciji koju je pripremio Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Ispunit će se podaci o zgradi i njezinu trenutačnom stanju, a da bi lakše pokazali kakva je šteta, građani mogu “uploadati” fotografiju ili riječima opisati stanje. Link za prijavu je https:// arcg.is/1vafny0, a slike se mogu poslati i na adresu ureda na uhs@ zagreb.hr. Prijave štete, zajedno s osnovnom fotodokumentacijom, također se upućuju na službenu e-mail adresu Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Grada Zagreba

4. MOŽE LI SE ŠTETA NA NEKRETNINI POKRITI IZ PRIČUVE?

Dio štete nastao na infrastrukturi stana koji je u zgradi može se pokriti iz pričuve ako je upravitelj ugovorio takvu policu osiguranja od potresa za zgradu. U tom se slučaju sa zahtjevom za isplatu štete javlja upravitelju.

5. TKO IMA PRAVO NA ODŠTETU ZA ŠTETE NA VOZILU I KAKO JE NAPLATITI?

Štete na motornim vozilima, nastale kao posljedica potresa, pokrivene su kasko osiguranjem, dok ga obvezno osiguranje ne pokriva. Prijave se i za oštećenja na automobilima zaprimaju online, a osim ispunjavanja online obrasca, vlasnici vozila mogu priložiti i dokumentaciju u elektroničkom obliku, primjerice fotografiju prometne dozvole i fotografije oštećenog vozila. Nakon zaprimanja i evidentiranja štete, pristupa se izvidu i procjeni te daljnjem postupku obrade štete. Ako vozilo ima samo obvezno osiguranje, za naknadu štete treba se obratiti vlasniku objekta s kojeg je na automobilu napravljena šteta; u zagrebačkom su slučaju to najčešće suvlasnici zgrade. Ako je štetu napravilo drvo s javne površine, odštetu isplaćuje lokalna samouprava.

6.HOĆE LI BANKE ODGAĐATI RATE KREDITA?

Mjera koju je Vlada dogovorila s bankama o odgodi tri rate kredita zbog pandemije koronavirusa odnosi se na one koji izgube posao ili im se smanje primanja zbog pandemije. No neke od njih već su potvrdile da će pri odluci o odgodi plaćanja uzeti u obzir i posljedice potresa.

7. KAKO MI SE MOŽE OPET UKLJUČITI PLIN?

One kojima je iz sigurnosnih razloga isključen plin Gradska plinara upozorava da ga nipošto ne smiju puštati sami jer bi moglo doći do trovanja ugljikovim monoksidom zbog srušenih ili urušenih dimnjaka. Za sigurno puštanje plina treba prvo proći tri koraka: pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, nalaz statičara ili sudskog vještaka za graditeljstvo da zgrada nije ugrožena potresom i da se plin može pustiti te obvezan pristup u sve stanove pri puštanju plina. A prvi korak prije ovih jest javiti se upraviteljima koji će potrebnu dokumentaciju dostaviti u odjel prodaje Gradske plinare. Oni će taj nalog dalje proslijediti Službi tehničke podrške, odnosno njegovu odjelu mjerenja, a oni će dogovoriti termin ispitivanja plinske instalacije i puštanja plina. Popis ovlaštenih dimnjačara može se pronaći na stranici Gradske plinare.

8.GDJE MOGU POTRAŽITI SMJEŠTAJ?

Svi pogođeni potresom koji nemaju odgovarajući smještaj mogu doći u studentski dom Cvjetno naselje, poručuje pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić. Mjesta ima dovoljno jer je kapacitet doma oko 1800 ljudi. Na Trgu Francuske Republike dignuto je šatorsko naselje koje može primiti oko 500 ljudi, a ono služi u slučaju da dođe do novog potresa.

9. GDJE SE MOŽE DOBITI BESPLATAN OBROK?

Građani koji su već smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje imat će osiguranu i prehranu, kažu u Studentskom centru. Ostali pogođeni potresom mogu poći u pučke kuhinje. Trenutačno se ne vodi evidencija, kaže pročelnik Pavle Kalinić, pa će svi koji onamo dođu dobiti topao obrok.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Večernji list

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.