(FOTO, VIDEO) Požar kod Šibenika: vatrogasci brane kuće, pred njima je besana noć

Foto: snimka zaslona

Na požarištu južne Dubrave kod Šibenika vatrogasci su večeras raspoređeni u naseljima Dubrave, te ne području općine Bilice u naseljima Lugovići, Mihaljevići i Jurasi kako bi zaštitili kuće od vatrene stihije koja se širi i prema vjetrenjačama na brdima Debeljak i Krtolin, a u pomoć im dolazi još vojnika.

“Trenutačno je na terenu oko 150 vatrogasca koji su spremni tijekom noći braniti kuće od vatrene stihije, a očekujemo angažman i dodatnih vatrogasne snaga te će na terenu tijekom noći biti oko 200 vatrogasaca”, rekao je za Hinu zapovjednik šibenske Javne vatrogasne postrojbe Volimir Milošević.
On je kazao kako vjetar razbuktava vatru u više pravca te se osim prema naseljenim mjestima usmjeravala i prema vjetrenjačama vjetroelektrana na brdima Debeljak i Krtolin, što stvara nove poteškoće na požarištu.

Prema priopćenju Ministarstva obrane, upućena su još 24 pripadnika Hrvatske vojske te je trenutačno angažirano ukupno 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gasila su četiri Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

Požar na području južne Dubrave kod Šibenika koji je planuo nešto iza 13.30 sati zahvatio je kilometre guste borove šume. Zračne snage motale su se povući s požarišta čim je pao mrak, a vatrogasci i vojska na terenu se bore s požarom koji na velikoj površini i u više krakova plamti u gustoj borovoj šumi. Vatrogasci i vojska će, sudeći prema situaciji, na terenu ostati cijelu noć.

Jako jugo otežava gašenje požara na šibenskom području, na terenu je više od 100 vatrogasaca i zračne snage, a nakon što je požar na području Oklaja lokaliziran, dodatne snage i još jedan kanader upućene su na gašenje požara u Dubravi koji plamti u više smjerova.

Kako javlja N1 televizija, jedan je vatrogasac lakše ozlijeđen na požarištu, nagutao se dima.

Kako se doznaje od dogradonačelnika Danijela Milete, inače i predsjednika Stožera civilne zaštite koji je na terenu, nitko nije stradao i za sada su kuće obranjene.

“Požar je ogroman, ima više fronti i krakova, a ovaj dio koji je bio u blizini kuća u Gornjim Rupićima je pod kontrolom, dakle kuće su sigurne. Gori gusta borova šuma, vjetar mijenja smjer tako da je situacija teška. Vatrogasci daju ogromne napore, kao i vojnici i zračne snage koje će nastaviti gasiti požar dok budu postojali uvjeti za njihov let”, rekao je Mileta.

Na terenu u Dubravi je 85 vatrogasaca, 25 vojnika, 4 kanadera i 3 airtractora, kao i pripadnici Županijske vatrogasne zajednice i DIP Šibenik i Split. Policija na terenu regulira promet, s obzirom na to da je autocesta i dosta lokalnih cesta bilo zatvoreno.

“Autocesta je otvorena, ali je cesta do Drniša još uvijek zatvorena, no najbitnije je da nitko nije stradao i da su kuće obranjene. U jednom trenu vatra je prebacila do prostorija Hrvatskih cesta uz naplatne kućice, no obranjene su. Vatrogasci sada drže liniju obrane kuća, teško je uopće procijeniti o kolikoj je površini riječ, više je rukavaca, a vatrena fronta je ogromna”, rekao je Mileta za ŠibenikIN.

Ponovno otvorena dionica A1 Pirovac- Vrpolje

Za sav promet otvorena je dionica autoceste A1 između čvorova Pirovac i Vrpolje, no između čvorova Šibenik i Skradin vozi se uz ograničenje brzine od 60 km/h. Na čvoru Šibenik nije moguće koristiti ulaz i izlaz, a zbog požara je i dalje zatvorena državna cesta DC33 od Tromilje do skretanja za Perković.

Inače, cijelo je područje Dubrave isključeno iz električne mreže.

Požar u Dubravi najveći je požar koji je na području Hrvatske koji je buknuo ove godine i prvi na kojem su angažirani pripadnici vojske. Na požarište je upućen i četvrti kanader te je ukupno sedam protupožarnih aviona ukupno angažirano na ovom požaru, a iz MORH-a javljaju da će područje požara nadletjeti i bespilotna letjelica.

Nakon što je požar kod Drniša lokaliziran i dodatne snage uputile su se na požarište Južna Dubrava kod Šibenika, gdje su trenutačno angažirana četiri kanadera i tri airtractora, javljaju iz MORH-a.

Najavljeno je da će nakon zračnih snaga područje požarišta nadletjeti i bespilotna letjelica Orbiter.

Kapetan posade prvog Canadaira pukovnik Goran Vlahović kazao je ranije tijekom poslijepodneva kako se nakon punjenja goriva u bazi u Zemuniku odmah vraćaju na požarište Dubrava.

“Dajemo uistinu sve od sebe, no vatrena je fronta velika. Gašenje nam otežavaju dalekovodi te je teško blizu prići, a i vjetar čini svoje. Stvorio se veliki dim, a uz to radi se o borovoj šumi koja je dosta gusta. Ostajemo do mraka i nadamo se zaustavljanju vatrene fronte”, rekao je pukovnik Vlahović.

Pilot Airtractora AT-802 bojnik Kristijan Bilić, koji se vratio s požarišta kod Drniša nakon što je požar lokaliziran, kazao je kako na požarištu kod Šibenika najveći problem stvara promjena pravca vjetra te je također izrazio nadu da će do mraka biti stavljen pod kontrolu.

Vatrogasni zapovjednik Dukić: “Puše snažan vjetar i vatra naprosto leti”

Jak vjetar rasplamsava vatru u subotu predvečer na požarištu južne Dubrave kod Šibenika i gasitelji ulažu velike napore na njegovu zaustavljanju, doznaje se od vatrogasnog zapovjednika Šibensko-kninske županije Darka Dukića.

“Puše snažan vjetar i vatra naprosto leti, ali gasitelji te pripadnici  Hrvatske vojske i kanaderi čine sve što je u njihovoj moći ne  bili zaustavili širenje vatene stihije.  Za sad nisu ugroženi stambeni objekti,” rekao je Dukić za  Hinu.

Na požarištu je bilo angažirano više od 100 vatrogasaca i 40 vatrogasnih vozila, tri kanadera, dva airtractora i 26 vojnika.

(FOTO) 4 zrakoplova gase požare kod Šibenika i Drniša, za sav promet zatvorena dionica A1 Pirovac-Vrpolje

Na terenu u Dubravi su i policija i pripadnici Stožera civilne zaštite grada Šibenika, a kako se doznaje od dogradonačelnika Danijela Milete, postajala je opasnost od približavanja vatre selu Rupići, no vatrogasci su kuće obranili.

„U Rupićima se iznad Vrtnog centra vatra približila kućama, stanovnici pedesetak kuća dobili su već bili obavijesti o evakuaciji, no vatrogasci su kuće zasad obranili. Riječ je o ogromnom požaru i velikoj fronti, a zatvorena je autocesta, nema ulaza na čvor Šibenik, kao i lokalne ceste te cesta prema Drnišu“, kazao je Mileta za ŠibenikIN.

„Posebno napominjemo da ovim požarom do sada nisu ugroženi ljudski životi niti imovina na tom području, a policijski službenici su na terenu posebno kroz regulaciju prometa, te stoga molimo vozače za posebnu pažnju i strpljenje“ kazali su u subotu popodne iz šibenske policije.

„Kopnene snage Hrvatske vojske angažirane su na požarištu južne Dubrave kod Šibenika, gdje je iz vojarne u Benkovcu poslano 26 pripadnika HKoV-a s tri vozila. Uz 120 vatrogasaca s 40 vozila, požar na toj lokaciji gase tri kanadera i tri airtractora. Letačke protupožarne posade nastavit će daljnja djelovanja i raspoređivati snage sukladno prioritetima i stanju na požarištima, a prema procjeni stanja na terenu u pripravnosti su i dodatne kopnene snage Hrvatske vojske“, priopćili su iz MORH-a tijekom poslijepodneva.

Na dva požarišta u Šibensko-kninskoj županiji sveukupno je bilo angažirano šest protupožarnih aviona iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH. Na požarištu južne Dubrave kod Šibenika požar su gasila dva kanadera i tri airtractora, dok je na požarištu Marasovina-Promina-Oklaj bio angažiran jedan kanader.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina