Vrdoljakov HNS: Podrška birača 1-2 % posljedica korupcijskih afera?

Foto: fah

Iz SDP-a su sredinom travnja upozoravali da prate poteze Vrdoljaka koji, kažu, cijelo vrijeme kopa jamu između Mosta i HDZ-a kako bi HNS uletio u priču, tvrdeći da “HNS nije lojalan partner, šuruje s Plenkovićem i nudi se HDZ-u”.

SDP-ovci ovih dana iznose niz razloga za nezadovoljstvo, smatraju da ih je stranačko vodstvo podredilo HNS-u, a Hrvatska narodna stranka (HNS) zahvaljujući SDP-u iz nule izgradila njihovu stranačku infrastrukturu.

> Afera iz razdoblja HNS-ovog ministra Vrdoljaka: Članu uprave HERA-e put u Dansku platio proizvođač razdjelnika

Također zahvaljujući SDP-u, u Milanovićevoj Vladi HNS je dobio i nekoliko čelnih položaja što su političari skloni korupciji iskoristili i oštetili državni proračun. Razmjeri te štete još nisu u cijelosti utvrđeni, a protiv popriličnog broja čelnika HNS-a vode se sudski postupci.

U četiri mandatna razdoblja od 1995. do 2011. HNS je u prosjeku imao samo pet mjesta u Saboru, što ga je pozicioniralo kao malu parlamentarnu stranku. Svoj mandatni procvat duguje poglavito izbornoj koaliciji sa SDP-om.

> Bivšem HNS-ovom ministru kulture Berislavu Šipušu uskoro suđenje za plaćanje privatnih troškova novcem ministarstva

Njihova popularnost po raznim anketama već godinama kreće se u pravilu tek oko dva posto, zbog čega im se zna rugati da su ‘stranka statističke pogrješke’.

Iako HNS nikada nije bio dovoljno popularan da bi samostalno postigao neki ozbiljniji rezultat, zbog zloporabe državnog ili gradskog proračuna HNS-ovih političara birači izbjegavaju dati HNS-u svoju podršku, no bivaju izigrani kada snažnija stranka sebi prikrpa HNS.

Prema mjesečnom istraživanju agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, provedeno u razdoblju između 2. i 4. svibnja, uz nenavedeni broj ispitanika, ističe se da je HDZ-u izbor za 30,8 posto, SDP bilježi izbornu potporu od 24,1 posto, Most je na trećem mjestu, s izborom od 10,2 posto. Slijedi Živi zid na četvrtome mjestu s izborom od 7,6 posto. HNS na petome mjestu bilježi izbor od 3,6 posto, dok je HSS na šestome mjestu s 2,3 posto.

> Bruna Esih Anki Mrak Taritaš: Jesu li zaista četke za WC u Gunji koštale 200 kuna po komadu?

Prema redovnom mjesečnom istraživanju agencije 2×1 komunikacije provedeno na 925 hrvatskih građana, vladajući HDZ je na prvom mjestu s 25,08 posto. Socijaldemokratsku partiju početkom svibnja podupire nešto više od 20 posto, a Most je svoju potporu proširio na nešto manje od osam posto. Živi zid nalazi se na 4,11 posto potpore. Peta je stranka IDS, a HNS se vratio na potporu birača manju od jedan posto.

Šef HNS-a Ivan Vrdoljak ušao je i među pet najnepopularnijih političara, među kojima ovaj put, nije bio nijedan SDP-ovac.

> HNS-ova bivša ministrica Zlatar Violić optužena zbog podizanja gotovine i plaćanja privatnih računa službenom karticom

> Pročitajte kako se Milanovićeva Vlada “borila protiv korupcije”!

HNS bi najbolje bilo definirati kao nužno političko “zlo” u koalicijskoj vladi lijevog centra, ocijenila je prof. dr. Mirjana Kasapović u Večernjem listu početkom 2012. koalicijski sporazum SDP-a i HNS-a.

Vlast sa SDP-om u Kukuriku koaliciji Hrvatsku narodnu stranku prometnula je u jednu od stranaka s najviše korupcijskih afera.

Ivan Vrdoljak – ministar gospodarstva u Milanovićevoj Vladi

Tako se postavlja pitanje tko odgovarati za debelu prijevaru potrošača, građana, s ugradnjom razdjelnika topline, “kada se ispostavilo da to nije bila obveza države prema EU i da prije toga nije izrađena studija njihove isplativosti, što je baš tražio EU u preporuci? Kome se pogodovalo? Tko će ljudima nadoknaditi ne samo nepotrebne troškove, nego i stres kojim su bili pogođeni zbog agresivne vlasti koja je to nametala kao zakonsku obvezu uz prijetnju debelim kaznama? Koga sada treba kazniti?

Pa valjda Vrdoljaka prvog, a on se debelo koprca i počinje histerizirati kada ga se o tome počine pitati. Ili, kakvo će to novo upravljanje Zagrebom donijeti njihova kandidatkinja, osim što će se dugogodišnji klijentelizam Milana Bandića prebaciti na neko drugo klatno. Da je tome tako, najbolje govori sve deblja afera oko obnove u poplavama uništenih kuća u Gunji i okolici koju je vodila baš njihova bivša ministrica. I baš su posao dobile i neke firme povezane s HNS-om i Vrdoljakom, i baš je Vrdoljak od jedne takve firme svojedobno kupio penthouse u Osijeku!? I to od firme koja se pojavljivala i u nekim drugim radovima u kojima su odluke donosili kadrovi HNS-a! I kao sve je to čista slučajnost! Taman posla! Halo, pravna državo, gdje si?”, upozorava Zvonimir Despot.

> Zvonimir Despot: Zašto je Vrdoljak sve agresivniji i nervozniji?

Anka Mrak Taritaš predsjednica je Gradske organizacije Hrvatske narodne stranke – Liberalni demokrati (HNS) Grada Zagreba u kojem je i Srećko Ferenčak, glavni tajnik Hrvatske narodne stranke, koji se nalazi u trećem suđenju u aferi “Nanbudo”.

> Je li HNS-ova Mrak Taritaš nastavila Ferenčakovim stopama?

Predsjednica Gradske organizacije HNS-a Mrak Taritaš ulazi u utrku za zagrebačkog gradonačelnika kao zajednička kandidatkinja HNS-a i SDP-a, opterećena brojnim optužbama, ali i istragom koju je pokrenuo DORH.

Na svakom obnovljenom kvadratu u Gunji “pojavljuje se razlika od 5810 kuna za što je odgovorna isključivo bivša ministrica Mrak Taritaš jer ona je ta koja je sve držala pod kontrolom i o svemu je odlučivala”, upozorio je Hrvoje Lucić, načelnik Gunje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr