Vukovar – retrospektiva rata i razaranja grada koje Europa nije doživjela

Foto: Snimka zaslona

Bitka za obranu Vukovara bila je teška, krvava i neravnopravna, apsolutno nepravedna, ali časna i obrambena. Sva ratna događanja u gradu bila su nametnuta braniteljima Vukovara od strane JNA i njihovih pomagača.

Nepravda se očitovala u golemom nesrazmjeru naoružanja i vojske. Odnos snaga govori o apsolutnoj prednosti JNA. Na prostoru istočne Slavonije i zapadnog Srijema, od srpnja do prosinca 1991. našlo se oko 80.000 vojnika, oko 1.900 oklopnih borbenih vozila, oko 900 vozila topničke borbene potpore i oko 700 oruđa za protuzračnu obranu.

Vukovarske snage bile su dio vojske u nastajanju, slabo naoružane, s malo protuoklopnih sredstava te nedovoljnim topništvom. Hrvatska je bila nepripremljena i kao takva brzo je stavljena u ratne uvjete. Domovina se našla u ratnom stanju, bez oružja.

Strategija JNA i svekolike srpske politike bila je razoriti grad i uništiti sve tragove jedne civilizacije, nacije, kulture i običaja.

Vukovar je stavljen u bitku koja je obilježena teškim bombardiranjem i razaranjem grada, broj ranjenih i poginulih penjao se vrtoglavom brzinom. Teško je bilo braniti grad, njegov položaj i cijelu njegovu okolicu. Sam geografski položaj otežavao bi obranu najobrambenijoj vojsci, a Vukovar su branili slabo naoružani branitelji. Također, geostrateški položaj Vukovara išao je u prilog neprijateljima, a ubrzo se Vukovar pretvorio u grotlo pakla, ognja i smrti u kojem je počelo umirati svako biće već početkom rujna 1991. Analizom mnogih događaja nameće se zaključak da JNA nije imala elementarnu motivaciju za ratovanje.

Fenomen Vukovara danas je predmet mnogih svjetskih analiza vojnih učilišta zbog odnosa snaga koje su ratovale u gradu i uspjeha hrvatskih branitelja koji su se uspjeli odupirati neprijatelju punih 87 dana, od 25.8.1991. sve do 18.11.1991. godine

Vukovar je time postao vojno značajan za obranu i opstanak Republike Hrvatske,
ali i simbol otpora agresorskoj vojsci.

Iz Diplomskog rada ‘Vukovar i okolica u Domovinskom ratu’, Teuta Nemeš, mentor dr. sc. Hrvoje Volner

 

Bitka za Vukovar – retrospektiva

 

Vukovar – moralna tragedija čovječanstva s kraja 20. stoljeća

 

Potpuno razoreni Vukovar, hrvatska Hirošima, snimljen iz zraka nakon pada grada:

 

Egzodus preživjelih Hrvata iz Vukovara 18. studenoga 1991. godine

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr