Vukovarski HDZ: presude neće pridonijeti razvoju odnosa Hrvatske i Srbije

Presuda Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojima je odbačena tužba Hrvatske protiv Srbije za genocid kao i srbijanska protutužba neće pridonijeti razvoju odnosa između Hrvatske i Srbije kao niti boljem suživotu u gradu Vukovaru, ocjena je vukovarske organizacije HDZ-a.

Procjenjuju kako ICJ prilikom izricanja presude očigledno nije uzeo u obzir brojke koje govore o svoj silini velikosrpske agresije i paravojnih postrojbi na Vukovar i njegovom sveobuhvatnom razaranju. “Nisu uzeli u obzir niti gotovo 5.000 poginulih, više do 1.000 nestalih od kojih se i danas za više od 350 Vukovaraca još uvijek traga, na stotine invalida, milijarde eura ratne štete, uništenog gospodarstva, kulturnog blaga i svega što je predstavljalo Vukovar”, navodi se u priopćenju vukovarskog HDZ-a.

Ističu kako su razočarani izjavama političkih predstavnika srpske nacionalne manjine “koji iznose stavove da će presudu svatko tumačiti iz svog ugla i manipulirati s njome u političke svrhe”, a kojima, zaključuju u vukovarskom HDZ-u, žele pobjeći od prošlosti i zatvoriti vrata budućnosti, koja se temelji na istini.

“Mi Vukovarci, nažalost, jako dobro znamo pravu istinu i s njom živimo tragajući za našim odvedenim i nestalim sugrađanima i braniteljima”, poručili su u srijedu iz HDZ-a grada Vukovara.

Za vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu (HDZ) presuda ICJ-a je očekivana, ali nažalost, kako navodi u priopćenju, ne donosi pravdu žrtvama i stradalnicima Domovinskog rata. “Iako je nepobitno utvrđeno da su na prostoru Vukovara i istočne Hrvatske počinjena mnoga zlodjela sa obilježjima genocida, nažalost, nitko neće primjereno odgovarati i platiti cijenu za počinjeno, a trebao je i jedno i drugo. Iz svega možemo izvući pouku, što presuda i potvrđuje, da u svome dvorištu nitko nam neće napraviti reda osim nas samih”, zaključuje gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah