Za rođenje trećeg djeteta Grad Vis dugoročno izdvaja 176.600 kuna

Foto: e-roditelj (Fotomontaža: Narod.hr)

U prošloj godini Grad Vis za treće dijete izdvojio je ukupno 176.600 kuna novčane naknade (20.000 kuna jednokratne pomoći, 129.600 kuna stalne mjesečne pomoći (1200kn/mj.) za svako treće i iduće dijete do djetetove desete godine života, a 27.000 kuna je potpora za jaslice i dječji vrtić – (cijena vrtića i jaslica koju roditelji plaćaju na Visu je 320 kuna za 6 sati vrtićkog programa, odnosno 420 kuna za 9,5 sati vrtićkog programa), a svako iduće dijete dobiva 10 tisuća kuna više na cijeli iznos. Uz navedeno, Grad Vis mlade obitelji oslobađa dijela komunalnog doprinosa prilikom gradnje prve nekretnine i na taj način doprinosi rješavanju stambenog pitanja!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Vis nastavlja s ovim, Novim pronatalitetnim programom i  u sljedećih šest godina, od 2021. do 2027. godine da demografskim mjerama pomognu roditeljima koji žele imati više od dvoje djece.

U ime obitelji je o mjerama za novorođenu djecu i ostalim pogodnostima koje Grad Vis pruža obiteljima razgovarala s gradonačelnikom Visa Ivom Radicom (HDZ) koji nam je otkrio zašto je Grad Vis nastavio s ovim mjerama za mlade obitelji: „U prosjeku danas obitelji imaju jedno ili dvoje djece – kada gledamo i cijelu Europu, usudio bih se reći, ovaj moderni život, na žalost, vuče u tom pravcu. Mi smo željeli staviti naglasak na troje plus djece tako da za prvo dijete dajemo 5.000 kuna, drugo dijete 10.000 kuna i treće dijete 20.000 kuna jednokratne pomoći“, ističe. 

O svim mjerama za roditelje povodom rođenja djeteta koje nude gradovi i općine, a tako i onoj na Visu možete se više informirati na https://e-roditelj.hr/grad-vis/, prvoj internetskoj stranici u Hrvatskoj na kojoj je U ime obitelji objedinila sve informacije o pravima roditelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Radica iznio je podatke koji pokazuju porast u broju stanovištva i stalno zaposlenih stanovnika Visa od kada je postao gradonačelnikom: „Porast broja stanovnika najbolje se vidi po broju djece koja idu u vrtić i osnovnu školu. U vrtiću je prošle godine bilo oko 75 djece, a 2009. godine, kad sam postao gradonačelnik, bilo ih je 56. U osnovnoj školi prošle godine bilo ih je 132, a 2009. godine 126 djece. Prema podacima koje imamo od Hrvatkog zavoda za zapošljavanje za datume 31.12.2009. i 31.12.2020. o stalno zaposlenima 472 je bilo zaposleno 2009., nezaposlenih 156, a 2020. 660 zaposlenih i 143 nezaposlena“, rekao je Radica.

Osim prirodnih ljepota koji čine prednost življenja, Grad Vis u planu ima brojne projekte koji će još više povećati kvalitetu življenja na Visu i privući mlade obitelji: „Trenutno gradimo 35 stanova – 22 stana iz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) i 13 stanova u investiciji Grada Visa. Ovih 13 stanova ćemo davati u najam za obitelji koje nemaju rješeno stambeno pitanje zbog nedostatka kreditne sposobnosti. Nismo još definirali na koliko će to biti godina – 7 ili 10 ali poslije tih 7 ili 10 godina te obitelji će imati mogućnost otkupa toga stana s time da će im se uračunati ovo što su plaćali najam u proteklom periodu. POS-ovi će biti gotovi do godine na zimu, a naši do ljeta. A to je tek prva od četiri zgrade. Ukupno bi na toj lokaciji trebalo biti 52 stana“, ističe Radica.

Nekadašnje vojarne Grad pretvara u stanove, rekreativne, poduzetničke i kulturne centre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Stvaramo uvjete za zaposlenje – gradimo poduzetničke zone, hoteli koji su prošli privatizaciju su kupljeni od strane PBZ mirovinskog fonda – tu će sigurno biti dodatnih radnih mjesta. Trenutno je raspisan natječaj za zakup poljoporivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske veličine otprilike 190 hektara. Postoji mogućnost poduzetništva“, istaknuo je Radica.

Gradonačelnik Radica rođen je u Visu i tu je završio školu, međutim neko vrijeme živio je u Australiji: „Rodio sam se na Visu, a majka je iz Tučepi. Nekad je Vis bio zatvoren za strani turizam. Kad se ide iz Visa u Tučepe ili Hvar to je kao da ste išli u drugu državu. 1988. sam se vjenčao i živio u Australiji. Sudionik sam Domovinskog rata 1991 /92., a vratio sam se 2002. godine i imam 2 sina. Svaka čast Australiji, ali kada vidite da će vam djeca, unatoč tome što ih učite hrvatski jezik, postati Australci, vratio sam se kući i ovo što radim radim zato da svojoj djeci ali i drugoj djeci omogućimo sve uvjete. Ni jedan prostor u Republici Hrvatskoj nema toliko povijesti koliko ima Vis. Nema svjetske sile od Japana, Rusije, Austrije, Njemačke, Engleske koje nisu željele ovaj otok. Englezi su ga zvali Gibraltarom Jadrana. Otok koji ima vlastite izvore pitke vode. Otok koji ima 3000 hektara poljoprivrednog zemljišta, nabogatije ribolovno područje na Jadranu Jadrani i na Visu danas imate najveću solarnu elektranu u RH od svih otoka na Mediteranu snage 3 megabajta. I dok god budem osjećao da to ne radim iz srca ja ću otići. Nisam kao ovi klasični političari. U svome poslu nisam gledao tko je političke orijentacije nego dobrobit svih ljudi“, rekao je Radica.

Projekt “e-Roditelj” sufinanciran je sredstvima Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.