Zagreb će od 10. do 13. lipnja okupiti 500-injak sudionika na konferenciji o e-učenju EDEN

Međunarodna konferencija EDEN, jedna od najvećih i najposjećenijih akademskih i profesionalnih konferencija na području otvorenog obrazovanja, učenja na daljinu i e-učenja u Europi, koja će se održati od 10. do 13. lipnja u Zagrebu, okupit će petstotinjak sudionika iz cijelog svijeta oko teme “Od obrazovanja do zapošljavanja i primjene ICT-a u radu”, odnosno zapošljavanje i na koji način osigurati, uz pomoć informacijsko-komunikacijskih tehnologija, kvalitetno visoko obrazovanje i kompetentnost na tržištu rada.

“Istraživanja pokazuju da će do 2030. godine gotovo polovica, danas poznatih zanimanja nestati, a kod dosta zanimanja doći do automatizacije jer će rutinske poslove koje danas obavlja čovjek, biti zamijenjeni radom računala”, rekla je prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak.

Na konferenciji će se raspravljati na koji način posložiti kurikulume, kako koristiti informacijsko-komunikacijsku tehnologiju uz pomoć kojeg bi oni koji završe fakultete mogli lakše naći posao, ali biti u mogućnosti zaposliti druge, napomenula je Divjak.

Divjak je dodala da postoji veća potražnja za interdisciplinarnim poslovima, odnosno poslovima koji zahtijevaju fundamentalno znanje, ali i socijalne vještine, kreativnost, inovativnost, no prije svega dobro poznavanje i primjenu informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Navedeno je razlog, naglasila je Divjak, zašto je Sveučilište u Zagrebu posljednjih deset godina aktivno u primjeni informacijsko-komunikacijskih tehnologija, odnosno e-učenja te dodala kako trenutno postoji više od 8000 sveučilišnih e-kolegija koji osim svojih tradicionalnih inačica, imaju i inačice u virtualnom svijetu.

“Sveučilište u Zagrebu i SRCE prepoznati su na karti e-učenja, a konferencija u Zagrebu je dobra prilika da u suradnji s globalnom istraživačkom i profesionalnom javnosti osvijestimo dostignuća i promišljanja u području e-učenja i visokog obrazovanja, ali i da će konferencija osigurati kompetenciju za zapošljavanje”, rekla je Divjak.

Ravnatelj Sveučilišnog računskog centra “SRCE” Zoran Bekić naglasio je važnost spomenutog računskog centra koji je “ravnopravni partner Europi u e-učenju i obrazovanju”, a koji u Hrvatskoj već 44 godine nastoji informatizirati školstvo i akademsku zajednicu, omogućuje znanstvenicima dostupnost računalima, širi informatičku pismenost, ali i osigurava da se informacijsko-komunikacijske tehnologije počinje koristiti radi unapređenja obrazovnog procesa.

“Važno je naglasiti da postoji kontinuitet i uspješnost u primjeni informacijskih tehnologija u obrazovanju i da su na to usmjereni napori ‘Srca'”, rekao je Bekić.

“Ovo je najveća europska akademska konferencija o području e-učenja i obrazovanja na daljinu i udaljenog učenja koja se održava 24. godinu zaredom, a u Zagrebu je prvi put i okupit će oko 500 sudionika iz cijeloga svijeta i Hrvatske, prvenstveno stručnjake iz akademske zajednice i oni koji se bave obrazovanjem, na predavanjima i radionicama”, istaknula zamjenica ravnatelja “Srca” Sandra Kučina Softić.

Kako je napomenula Kučina Softić, na konferenciji će sudjelovati i hrvatski nastavnici i stručnjaci koji će također izlagati vlastite radove, ali i izmijeniti iskustva, steći nova znanja i vidjeti novosti na tržištu rada i koje znanje i vještine trebaju kako bi budući studenti mogli ostati na tržištu rada.

Pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić izrazio je podršku Grada Zagreba spomenutoj konferenciji, ali i istaknuo kako je u Zagrebu obrazovanje jedan od prioriteta.

Međunarodna konferencija EDEN počinje 10.lipnja u kongresnom prostoru “Hypo” centra, a otvorena je svima, prvenstveno akademskoj zajednici. Nositelji programa su 10 predavača koji dolaze iz Velike Britanije, Kanade, ali i Hrvatske, a bit će predavač i iz Europske komisije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Jelena Brcković/narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.