Zagreb Pride izdao priručnik kako da ‘transseksualci’ natjeraju poslodavca da im dozvole korištenje ženskim toaletom

transseksualci
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah, snimka zaslona

LGBT udruga Zagreb Pride koja svake godine od 2002. organizira homoseksualnu povorku u Gradu Zagrebu izdala je „Priručnik za stručnjakinje i stručnjake za ljudske resurse“. S tim priručnikom nastoji se organizirati pomoć “u izgradnji inkluzivnih radnih mjesta za trans, interspolne i nebinarne osobe, uključujući i modele mjera koje pomažu pri suočavanju s diskriminacijom i u njenom suzbijanju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jednom se potvrđuje kako prihvaćanje ekstremno lijevih koncepata poput “različitosti” i “uključivosti” dovodi do dalekosežnih promjena te uništenja postojećeg društvenog poretka. Od “zahtijevamo da budemo uključeni u vaš prostor kako bi ga učinili različitijim i uključivijim” do “zahtijevamo da promijenite ovaj prostor prema našim afinitetima i zabranite stvari koje nas vrijeđaju”. Dokaz za to je i izdani priručnik.

>RH: Epidemija ‘promjene spola’ među mladima: Tko su stručnjaci koji im to omogućuju?

>U RH ‘lista stručnjaka’ koja se nije mijenjala od 2015. traži ‘promjenu spola’ za stotine djece i mladih

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode iz udruge Zagreb Pride “priručnik nudi i prikaz najboljih praksi za širenje znanja o životima trans, interspolnih i nebinarnih osoba i njihovim iskustvima na radnome mjestu”.

On je nastao u sklopu projekta „Inclusion4All: Trans, interspolne i nebinarne osobe na radnome mjestu”, koji je financiran iz Programa prava, jednakosti i građanstva 2014. – 2020. Europske unije teškog 439 milijuna eura. Uz njega program su financirali organizacija Human Rights Campaign i Veleposlanstvo Velike Britanije.

U njemu sudjeluju Transgender Netwerk Nederland iz Nizozemske, Sveučilište u Brescii (Italija), udruga Surt (Španjolska), Zagreb Pride (Hrvatska), a projektni koordinator je Háttér Társaság iz Mađarske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odbacite pitanje kada je netko muškarac/žena u cijelosti kao uvredljivo i krajnje neprofesionalno”

U priručniku za transrodne osobe se između ostaloga spominje tzv. “tranzicijski dopust“, a on bi se “trebao odobriti osobama koje su odsutne tijekom (određenih perioda) svoje tranzicije. Osobe mogu biti privremeno odsutne zbog liječničkih pregleda, psihološke podrške ili osobnih razloga. Kako bi im se omogućio izostanak s posla bez nepotrebnog korištenja bolovanja (s obzirom na to da nisu bolesni), njihova odsutnost može se pokriti posebnim dopustom”.

U priručniku se također navodi što činiti u scenariju, ako bi se u nekoj tvrtki “cisrodna” zaposlenica žalila zato što dijeli toalet s “transrodnom” osobom. Pod cisordna se podrazumijeva osoba čiji “rodni identitet” odgovara spolu u kojem je rođen.

U primjeru gdje je Eva cisrodna žena koja ne želi s transeksualcem dijeliti toalet, priručnik navodi: “Obratite se za pomoć menadžericama ili drugim utjecajnim ljudima u vašoj poslovnoj organizaciji. Eksplicitno postavljanje norme po kojoj je vaša poslovna organizacija inkluzivna, a vama pružena podrška, može znatno oslabiti Evinu poziciju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što priručnik preporuča kako ignorirati žalbe žena (bioloških) na radnom mjestu, u njemu se tvrdi da bi takva žalba ne samo bila krajnje nepristojna, već bi također eventualno predstavljala povredu privatnosti na radnom mjestu.

“Nemojte se uključivati u raspravu o tome kada je netko u dovoljnoj mjeri „žena”/„muškarac”. Umjesto toga, odbacite pitanje u cijelosti kao uvredljivo i krajnje neprofesionalno, što i jest. — Ne pristajte na korištenje rodno neutralnog toaleta. Takvi toaleti nisu posebno namijenjeni za transrodne, interspolne ili nebinarne osobe. Trebali biste koristiti toalete koje želite koristiti”; preporuča ovaj priručnik.

Tvrdi se da prihvaćanje LGBTIQ+ zahtjeva donosi veću vrijednost dionica tvrtki

Uz njega je izdan i priručnik za stručnjake za ljudske resurse u kojemu se između ostaloga bez ikakvih dokaza tvrdi da “stvaranje ugodne i sigurne poslovne organizacije za LGBTIQ+ osobe ne doprinosi samo inkluziji i raznolikosti, već također unaprjeđuje ekonomske aspekte i učinkovitost“, čime se diskriminira heteroseksualce.

U njemu se iznose i tvrdnje o boljem ugledu brenda, tvrdnje da različite skupine ljudi donose različite ideje i tvrdnje o većoj vrijednosti dionica poduzeća na burzi u slučaju usvajanja LGBTIQ+ zahtjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.