Zagrebački branitelji Vukovara o dodjeli o dodjeli Medalje Budimiru Lončaru: ‘Zgroženi smo odlukom gradonačelnika!’

Foto: narod.hr, fah; fotomontaža: narod.hr

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara zgrožena je odlukom gradonačelnika grada Zagreba od 25.siječnja o.g. o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru članu SKOJ-a od 1943., a od 1945. članu Komunističke partije Jugoslavije koji je obavljao odgovorne zadatke u tijelima totalitarne komunističke vlasti u JNA te službi sigurnosti. … Od 1987.- 1991 bio je ministar vanjskih poslova SFRJ. Bio je jedan od najžešćih protivnika osamostaljenja hrvatske države. Do ljeta i jeseni 1991. branio je integritet SFRJ u međunarodnoj javnosti, a Hrvatskoj onemogućio nužnu obranu. … Kako je poznato Medalja Grada Zagreba dodjeljuje se za postignute uzorne uspjehe u radu.

Na dan kada smo mi zagrebački dragovoljci ušli u opkoljeni Vukovar obraniti ga od do zuba naoružanih srbo-četničkih i JNA hordi Budimir Lončar je ustao protiv Republike Hrvatske i nas hrvatskih dragovoljaca i branitelja.

Umjesto da Budimir Lončar zbog tog čina snosi odgovornost, svjedočimo sramotnoj i skadaloznoj odluci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. … Mi zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara izražavamo oštro protivljenje i gnušanjem odbacujemo svaki pokušaj veličanja onih, zbog kojih su naši suborci izgubili svoje živote” – poručili su iz Udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara povodom odluke gradonačelnika Milana Bandića da se Budimiru Lončaru dodjeli Medalja Grada Zagreba.

Bandić će zadnjem ministru vanjskih poslova SFRJ Budimiru Lončaru dodijeliti Medalju Grada Zagreba

Priopćenje, koje potpisuje predsjednica udruge, Zorica Gregurić, u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Budimir Lončar treba biti osuđen, a ne nagrađen”

“Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara zgrožena je odlukom gradonačelnika grada Zagreba od 25.siječnja o.g. o dodjeli Medalje Grada Zagreba Budimiru Lončaru članu SKOJ-a od 1943., a od 1945. članu Komunističke partije Jugoslavije koji je obavljao odgovorne zadatke u tijelima totalitarne komunističke vlasti u JNA te službi sigurnosti. Sumještani Preka i šira zadarska okolica upoznali su Lončara kao nemilosrdnog oficira OZNE. Nakon 1950. u diplomatskoj službi nastavio je obavljati udbaške dužnosti. Utemeljio je i godinama rukovodio posebnim odjelom ministarstva vanjskih poslova SFRJ za praćenje “neprijateljske djelatnosti u inozemstvu” službe koja je slala ubojice u svijet, naručivala ubojstva i pobila najmanje 80 Hrvata u svijetu. Od 1987.- 1991 bio je ministar vanjskih poslova SFRJ. Bio je jedan od najžešćih protivnika osamostaljenja hrvatske države. Do ljeta i jeseni 1991. branio je integritet SFRJ u međunarodnoj javnosti, a Hrvatskoj onemogućio nužnu obranu. Za vrijeme Domovinskog rata živio i radio je u New Yorku. Engleska povjesničarka Carol Hodge u knjizi “Britain and the Balkans” (Britanija i Balkan), navodi da se Budimir Lončar zalagao za embargo na uvoz oružja u doba kada je agresorska Jugoslavenska narodna armija imala ogroman arsenal oružja, čemu se Hrvatska tada zbog nedostatne opremljenosti nije mogla oduprijeti. Tada je uveden embargo na isporuku oružja kao jedna od glavnih poluga politike međunarodne zajednice i onemogućen svaki značajniji pokušaj Hrvatske kao i BiH na pravo na samoobranu. Hrvatsko nacionalno etičko sudište je etički osudilo Budimira Lončara 31. listopada 2015. godine zbog veleizdaje Hrvatskih nacionalnih interesa. (Izvor Wikipedia)

Peternel objavio fotografiju: Kalmeta na sastanku s Budom Lončarom nakon stupanja na dužnost Jandrokovićevog pomoćnika

Kako je poznato Medalja Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, udrugama, trgovačkim društvima, ustanovama i drugim pravnim osobama za postignute uzorne uspjehe u radu.

Kako se dogodilo da se u društvu časnih osoba poput onih čiji rad se vrednuje kroz rezultate te žrtvu i humanost nađe osoba koja se istaknula po onemogućavanju prava na samoobranu našoj domovini Hrvatskoj?

25. rujna 1991. – kako je Budimir Lončar osudio Hrvatsku na smrt?

Na dan kada smo mi zagrebački dragovoljci ušli u opkoljeni Vukovar obraniti ga od do zuba naoružanih srbo-četničkih i JNA hordi Budimir Lončar je ustao protiv Republike Hrvatske i nas hrvatskih dragovoljaca i branitelja. U svojstvu tadašnjeg ministra vanjskih poslova Jugoslavije Budimir Lončar temeljem svoje izjave direktno je odgovoran za usvajanje Rezolucije broj 713 Vijeća sigurnosti UN-a od 25. rujna 1991. o embargu na oružje za područje SFRJ kojim je dobro opremljena treća vojna sila u Europi dobila otvoreni i nesmetani put za razaranje Hrvatske.

Umjesto da Budimir Lončar zbog tog čina snosi odgovornost, umjesto da se osnaži osuda Vlade Republike Hrvatske od 27. rujna 1991. kojom je Budimiru Lončaru odrekla pravo da „djeluje i nastupa u ime Republike Hrvatske. (Budimir Lončar je propustio izraziti lojalnost Republici Hrvatskoj)..“, te ga osudila jer „kontinuirano zastupa politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnute Republike Hrvatske“, danas svjedočimo sramotnoj i skadaloznoj odluci zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da se tom čovjeku dodjeljuje Medalja Grada Zagreba.

Gdje je danas 93-godišnji Budimir Lončar, koji je u UN-u podržao embargo na oružje Hrvatskoj?

Gradonačelnik grada Zagreba trebao bi predstavljati građane Zagreba no s ovom samovoljnom odlukom građani Zagreba ne žele imati veze. Naglašavamo kako se radi o čovjeku koji je vodio politiku izjednačavanja agresora Srbije i JNA i napadnute Republike Hrvatske, a takvi sramotni pokušaji danas su sve češći i glasniji.

Mi zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara izražavamo oštro protivljenje i gnušanjem odbacujemo svaki pokušaj veličanja onih, zbog kojih su naši suborci izgubili svoje živote, mi dijelove tijela te prošli torture zarobljavanja i mučilišta srbijanskih koncentracijskih logora jer nam je bila onemogućena obrana oružjem!
Pravo na obranu života, doma i domovine temeljno je ljudsko pravo. Budimir Lončar to pravo uskratio je hrvatskom narodu. Zbog toga mora biti osuđen, nikako nagrađen.”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.