Gdje je danas 93-godišnji Budimir Lončar, koji je u UN-u podržao embargo na oružje Hrvatskoj?

Foto: Wikipedia/Stevan Kragujević

Kada je prije 26 godina započela nemilosrdna velikosrpska agresija na Hrvatsku, problem koji je najviše otežao mogućnost obrane napadnutih prostora bio je embargo na uvoz oružja za prostor Jugoslavije nametnut Rezolucijom 713 koju je izglasalo Vijeće sigurnosti UN-a. S objašnjenjem o potrebi spriječavanja “oružanih sukoba na prostoru Jugoslavije”, embargom je zapravo podržan agresor koji je u svojim rukama imao gotovo svu oružanu silu bivše države.

Podršku donošenju Rezolucije koja je Hrvatskoj priječila pravo na obranu, pružio je i tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije- Budimir Lončar.

25. rujna 1991. – kako je Budimir Lončar osudio Hrvatsku na smrt?

Danas je Budimir Lončar u dobi od 93 godine predsjednik savjetodavnog odbora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES – International Institute for Middle-East and Balkan studies) sa sjedištem u Ljubljani, čiji je predsjednik Vijeća dr. Craig T. Smith, bivši politički direktor Bijele kuće, a počasni predsjednik Stjepan Mesić.

“IFIMES prikuplja materijale, informacije i podatke o ključnim kriznim žarištima u svijetu te vrši analizu prikupljenih činjenica istražujući međusobne odnose između učesnika sa ciljem da doprinese širenju znanja o potrebi globalnog uređenja svijeta i rješavanju postojećih konflikata kao i na preventivnom djelovanju na izbjegavanju mogućih konflikata na globalnom nivou” stoji na službenim stranicama Instituta.

Kako navode, u fokusu njihovog istraživanja i djelovanja je područje Bliskog istoka i jugoistočne Europe “gdje su sadržajno odnosi između različitih entiteta utemeljeni na religijskog, etničkoj, političkoj te nacionalnoj i rasnoj osnovi” te svoj rad smatraju izrazom “potrebe za traženjem zajedničkih točaka “između različitih politika, nacija, religija, svjetskih regija i različitih interesa u monopolarnom svijetu”.

Institut se također bavi analiziranjem aktualnih “događanja na Bliskom Istoku i Balkanu”, a kroz tekstove objavljene na stranici moguće je dobiti uvid u rad Instituta. Među ostalima, dostupan je tekst pod naslovom “Grabar-Kitarović i Vučić u zajedničkoj misiji (de)stabilizacije regije” pun optužbi na rad predsjednice, te tekst na temu: “Obožavanje obožavatelja” u kojem pišu o “nacionalizmu i klerofašizmu”.

U nastavku možete pogledati i promotivni video Instituta.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/ifimes.org