Zakazano suđenje ocu koji je malodobnu djecu bacio s balkona: Mogao bi dobiti najveću kaznu ikad izrečenu u Hrvatskoj

Foto: Fah

Kazneni postupak za nezapamćen slučaj nasilja oca nad svoje četvero maloljetne djece, koju je 28. veljače bacio s prvog kata kuće u Pagu, zakazan je na Županijskom sudu u Zadru za četvrtak 26. rujna.

Trenutno se nalazi u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, trebao bi sjesti na optuženičku klupu pred suca Ivana Markovića. Zbog maloljetne djece i zaštite njihova života očekuje se da će suđenje tijekom cijelog postupka biti zatvoreno za javnost, no o tome će odlučiti raspravno vijeće.

Zaključena istraga: ‘Otac koji je svoju djecu bacio s balkona na Pagu nije bio neubrojiv’

Tragedija u Pagu: Nakon što je otac bacio četvero malodobne djece s balkona, djevojčica završila u komi

Obitelj, u kojoj je otac bacio četvero malodobne djece s balkona, godinama bila pod nadzorom Centra za socijalnu skrb?

Otac (54) s Paga optužen je za kazneno djelo četverostrukog pokušaja ubojstva, u kvalificiranom obliku jer je riječ o djeci, te ga, kako se radi o stjecaju više djela, očekuje možda 50 godina zatvora, dosad najveća kazna izrečena u Hrvatskoj, javlja Slobodna Dalmacija.

Kakvu će kaznu na koncu i dobiti, ovisi o odluci suda, no sigurno je da će ulogu pri njezinu odmjeravanju imati i činjenica da je prilikom počinjenja kaznenog djela bio smanjeno ubrojiv jer dulje vrijeme ima psihičkih poteškoća. Rezultati toksikološke analize pokazali su da je u trenutku počinjenja zločina bio pod utjecajem lijekova za smirenje, a u krvi nije imao alkohola.

Oca, koji se dosad branio šutnjom, u postupku zastupa odvjetnik Branimir Zorica. Maloljetnoj djeci dodijeljen je odvjetnik Boris Grbić kao opunomoćenik koji će braniti njihove interese. Majka djece, kao oštećenica u postupku, angažirala je odvjetnika Ivana Rudića.

Dok boravi u pritvoru, otac je preko svog odvjetnika tražio da ga se pusti na slobodu uz mjere opreza, međutim, Vrhovni sud mu je to odbio navodeći kako je kaznena djela počinio kao otac žrtava, djece u dobi od tri, pet, sedam i osam godina, koje je sa spavanja uzeo te ih s visine od pet metara bacao s balkona kuće u kojoj su živjeli, s očitom namjerom da ih usmrti, no unatoč tome djeca su preživjela.

– Kaznena djela je počinio u odnosu na svoju djecu, koja se ni po čemu nisu mogla nadati ovakvom zlu od svoga oca, što sve govori o posebno teškim okolnostima izvršenja kaznenih djela – navodi se u rješenju Vijeću za mladež Vrhovnog suda RH.

Utvrđeno je kako postoji opasnost da će boravkom na slobodi ponoviti kaznena djela ili dovršiti pokušana kaznena djela. Provedenim psihijatrijsko-psihologijskim vještačenjem utvrđena su mu, naime, trajna oštećenja psihičkih funkcija, pa zbog mogućnosti daljnje progresije tih oštećenja postoji rizik od počinjenja novih kaznenih djela.

Za završetak istrage ključno je bilo vještačenje koje je pokazalo da 54-godišnjak nije bio neubrojiv pa se optužnica ne poziva na Zakon o zaštiti osoba s duševnim smetnjama, što znači da će mu se suditi u tzv. redovitom kaznenom postupku.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Slobodna Dalmacija