Foto: fah, montaža narod.hr

Programsko vijeće HRT-a u utorak je većinom glasova i uz izdvojena mišljenja usvojilo zaključak kojim se ograđivanje vodstva nacionalne radiotelevizije od novinara i voditelja Aleksandra Stankovića ocjenjuje ozbiljnim propustom.

(VIDEO) Evo tko je podržao Stankovićevo zagovaranje teze JNA o građanskom, a ne osvajačkom ratu u Hrvatskoj

U zaključku stoji da se ograđivanjem od Stankovića ”jasno krši niz osobnih i političkih sloboda i prava propisanih Ustavom RH”, a posebice članak u ”kojem se ističe da sloboda izražavanja misli obuhvaća slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa te zabranjuje cenzuru čime se jamči novinarima pravo na slobodu izvještavanja”.

Stankovića su branili Vlaho Bogišić, Dean Šoša, Ivica Maštruko, Neda Ritz, Saša Milošević, Maja Sever i Nikola Baketa.

Četvero koji su bili protiv Stankovićevog postupka, te su podržali HRT-ov postupak su Zdravko Kedžo, Ivo Lučić, Robert Markt i Zorislav Lukić.

Podsjetimo, u emisiji “Nedjeljom u dva”, emitiranoj 19. studenog, voditelj Aleksandar Stanković je inzistirao na tome da se Domovinski rat prikaže kao djelomično građanski rat, na temelju netočne teze da su se dio građana Hrvatske pobunio protiv Republike Hrvatske. Nekoliko dana kasnije oglasio se i HRT, koji se ograđuje od stava svoga voditelja.

Zanimljivo je da isti ljudi koji su se založili za tezu o Domovinskom ratu kao građanskom ratu zalagali su se za zabranu adventskog vijenca na HRT-u i za zabranu govora dr. Željki Markić, predsjednici udruge U ime obitelji.

Neda Ritz dočekala službeno očitovanje HRT-a o adventskom vijencu

“Kako je moguće da na prvom programu HRT-a u Dnevniku stoji adventski vijenac, a mi smo u sekularnoj državi?”, zapitala se prošle godine 73-godišnja Neda Ritz na sjednici Programskog vijeća Hrvatske radiotelevizije. Tom prigodom tražila je i službeno očitovanje HRT-a o adventskom vijencu.

“Obilježavanje adventa predstavlja dio hrvatskoga nacionalnog, kulturnog i tradicijskog identiteta, zbog čega Nadzorni odbor HRT-a smatra da nisu prekršene odredbe Zakona o HRT-u, niti da je isticanjem adventskog vijenca u informativnim emisijama HRT-a, došlo do povrede bilo čijih prava ili osjećaja”, stoji u priopćenju koje je potpisala tadašnja predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Anja Šovagović Despot.

 Saša Milošević se obrušio na Karolinu Vidović Krišto i Željku Markić na programskom vijeću HRT-a

Početkom ove godine član vijeća Saša Milošević, obrušio se poimence na novinarku Karolinu Vidović Krišto, na Željku Markić i Tihomira Dujmovića, na Dujmovićev intervju s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović, na TV Kalendar i na radijsku emisiju Hvaljen Isus i Marija.

“Navalili su udruženi voditelj Dujmović i Željka Markić na profesora Zakošeka da je to u nekim trenucima bilo teško za gledati. „Vađenje crijeva“ je neki kolokvijalni izraz”, rekao je tada Milošević i indirektno ih optužio za prijetnje Zakošeku u Berlinu.

 

Izvor: narod.hr